Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Όχι άλλες χαμένες ζωές


Μια διαφορετική κινητοποίηση μαθητών, το Δεκέμβρη, διαφορετική από τα περυσινά και φετινά "Δεκεμβριανά". Συγκεντρώθηκαν με την ευκαιρία ενός θανάτου δεκαπεντάχρονου μαθητή, ίδιας ηλικίας με τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. (εδώ) Τότε η παρέα του Αλέξη πέταξε μπουκάλια σε περιπολικό και ένας ανεύθυνος αστυνομικός του στέρησε τη ζωή. Πριν λίγες μέρες μερικοί μαθητές πήγαν να περάσουν την Κηφισίας στο ύψος του Ν. Ψυχικού και ένας ανεύθυνος και ασυνείδητος οδηγός που δεν φόραγε στολή, δεν είχε όπλο, αλλά προκάλεσε το θάνατο ενός από αυτούς με όπλο το αυτοκίνητό του.

Χιλιάδες μαθητές όπως πέρυσι, δεν έσπασαν φανάρια κυκλοφορίας, δεν έσπασαν Τράπεζες, δεν έσπασαν αυτοκίνητα, δεν έκαψαν κάδους απορριμμάτων. Αρκετοί από αυτούς φόραγαν κουκούλες, ένδυμα της εποχής, όπως εμείς κάποτε φοράγαμε τις παλαιστινιακές μαντίλες, σημάδι επαναστατικότητας. Έκαναν ειρηνικά τη διαμαρτυρία τους για την κατασκευή μιας πεζογέφυρας στην Κηφισίας. Να μπορούν να περνούν με ασφάλεια τη λεωφόρο. Να μην χάνονται ζωές.

Και η κινητοποίησή τους έφερε αποτέλεσμα. Ο αρμόδιος Υπουργός πήρε το μήνυμα και υποσχέθηκε να κατασκευαστεί η πεζογέφυρα. Δε χρειάστηκε η συμπαράσταση των "προοδευτικών" κομμάτων για να πετύχουν με την κινητοποίησή τους το αυτονόητο. Το δικαίωμα να κινούνται με ασφάλεια.

Μακάρι η νεολαία να κινητοποιείται όταν υπάρχουν προβλήματα, να ζητάει τη λύση τους, χωρίς τους ψυχοπαθείς ταραξίες που εκτονώνονται με καταστροφές, για να τους δείξει η τηλεόραση, να δουν ότι υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: