Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Θα πει κανείς τα πράγματα με το όνομά τους;

Είναι γεγονός ότι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι σε αστάθεια. Είναι γεγονός ότι οι πολίτες της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και άλλων χωρών δυσανασχετούν όταν πρέπει να συμβάλλουν στην αποφυγή πτώχευσης υπερχρεωμένων χωρών. Κάτι που θα έκαναν και οι Έλληνες πολίτες σε ανάλογες περιπτώσεις.
Θα πρέπει όμως κάποιοι δημοσιογράφοι, μια και δεν μπορεί να το κάνει το επίσημο κράτος, να υπενθυμίσουν στους πολίτες των χωρών αυτών ότι η Ελλάδα έφτασε στο σημείο που είναι σήμερα, πέρα από τις ευθύνες των πολιτών και των κυβερνώντων, από τις επιλογές της:
  • Να στέλνει δυνάμεις στο Κόσοβο, χωρίς να έχει κανένα συμφέρον
  • Να στέλνει δυνάμεις στο Αφγανιστάν χωρίς να έχει κανένα συμφέρον
  • Να αγοράζει 30 F16, προκειμένου να στηρίξει το εργοστάσιο παραγωγής στις ΗΠΑ να μη μείνουν άνεργοι χιλιάδες εργάτες
  • Να μην αγοράζει υποβρύχια και φρεγάτες από Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προασπίσει τα σύνορά της
  • Να μην είναι χώρα με δυσανάλογο αριθμό λαθρομεταναστών, αλλά να τους δίνει  εύκολα υπηκοότητα, ώστε να μετακινούνται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες

Τότε, αν και οι δικοί μας κυβερνώντες και οι πολίτες ζούσαν όπως ήταν οι πραγματικές τους δυνατότητες, η χώρα μας δεν θα ήταν ο ζήτουλας ανά τον κόσμο.


ΗΠΑ: Σκληροί οι όροι δανεισμού του ΔΝΤ για τις χώρες με χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ


"Σκληρούς όρους έθεσε η Αμερικανική Γερουσία σχετικά με τις χορηγήσεις που αποδεσμεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού με ομόφωνο ψήφισμα της ορίζει ότι δεν θα επιτρέψει τα πακέτα διάσωσης του ΔΝΤ σε όποιες χώρες.θεωρηθεί ότι δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Wall Street Journal”. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προϋποθέτει την αποπληρωμή των δανείων πριν καν εγκριθούν και αν αυτό δεν είναι εφικτό ο αντίστοιχος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ θα αναλάβει μέτρα για το «πάγωμα» των δανείων προς τις συγκεκριμένες χώρες. Μάλιστα το νέο μέτρο ορίζει ότι ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ θα αποφασίσει αν είναι πιθανή η αποπληρωμή των δανείων που δίνει το ΔΝΤ σε χώρες όπου το κρατικό χρέος υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ. Ο γερουσιαστής John Cornyn στην ομιλία του κατά την ψήφιση της ρύθμισης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι « οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν είναι σε θέση να στηρίξουν τις ξένες κυβερνήσεις και σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν είναι τόσο σημαντική για το σύστημα ώστε να μην αφεθεί να καταρρεύσει». Η απροθυμία των αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών να βοηθήσουν τις υπερχρεωμένες χώρες αποτέλεσε βασικό λόγο για προσφυγή σε περαιτέρω αλλαγές των χρηματοοικονομικών αγορών."

Δεν υπάρχουν σχόλια: