Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Δήμος Αχαρνών - Δήμος Han Yunes. Αδελφές πόλεις

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5/2/2009 συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα αδελφοποίησης του Δήμου Αχαρνών με δήμο της Παλαιστίνης.
Ο κ. Αναστόπουλος, εκπρόσωπος επιτροπής για τη στήριξη του αγώνα του παλαιστινιακού λαού, ανέλυσε σε συντομία την κατάσταση και ζήτησε την αδελφοποίηση του δήμου Αχαρνών, όπως έκαναν και μερικοί άλλοι δήμοι, με την πόλις Χαν Γιουνίς (Han Yunes) στη λωρίδα της Γάζας.

Τόσο και ο κ. Αναστόπουλος όσο και ο Δήμαρχος και μερικοί δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρθηκαν στη γενοκτονία που γίνεται στην Παλαιστίνη. Συμφώνησαν ότι πρέπει να προχωρήσει η αδελφοποίηση των πόλεων για λόγους πολιτικούς.


Τελικά οι δημοτικοί σύμβουλοι, όσοι είχαν μείνει στην αίθουσα συνεδριάσεων, αφού σταμάτησαν το κουβεντολόι μεταξύ τους, άκουσαν τον κ. πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να λέει ότι ψηφίζεται ομόφωνα η αδελφοποίηση του δήμου Αχαρνών με την πόλη Χαν Γιουνίς της Παλαιστίνης.


Έτσι εκπλήρωσε το διεθνιστικό και ανθρωπιστικό του καθήκον ο δήμος Αχαρνών.
Ένας όμως που έχει μνήμη, και δεν παρακολουθεί τα Δημοτικά Συμβούλια για δημόσιες σχέσεις, θα μπορούσε να θυμηθεί μια παλιότερη αδελφοποίηση με δήμο της Παλαιστίνης, κατ΄ εντολή τότε του Υπουργείου Εξωτερικών. Επί Α. Παπανδρέου έπρεπε να υποστηριχτεί ο Αραφάτ. Κανείς δε θα το θυμάται, ούτε ίσως και ο Ντίνος Βρεττός, τότε δήμαρχος Αχαρνών.
Έγινε και άλλη αδελφοποίηση επί Αν. Μουστακάτου με το Σοχούμι της Γεωργίας. Πήγαν αντιπροσωπεία στο Σοχούμι. Με έξοδα του δήμου βέβαια. Πήγαν και κάτι δικοί μας, πόντιοι να κάνουν δουλειές με γουναρικά. Κάποιο από την παρέα τον έπιασαν και στο τελωνείο για λαθραία. Μετά άλλαξε ο δήμαρχος, δε βγήκαν και οι σύμβουλοι που ήταν από την περιοχή και τελείωσε η αδελφοποίηση.

Τώρα η δήμαρχος και οι περί αυτόν σκέφτηκαν ότι έπρεπε να αδελφοποιηθεί η πόλη μας με το Τσιμκέντ του Καζαχστάν. Ποιοι άραγε είναι από εκείνη την περιοχή που το πρότειναν. Η ιστορία επανελήφθη. Ταξιδάκια στο Τσιμκέντ με το δήμαρχο και τους συνοδεύοντες συμβούλους. Ανταπόδοση της φιλοξενίας σε αντιπροσωπία από το Τσιμκέντ. Ο δήμος πλήρωσε την αδελφοποίηση. Κάποιοι πάλι ετοιμάζουν δουλειές με το Τσιμκέντ. Τα οφέλη για τους δημότες; Ничего!!
Με αυτά έχω μια απορία. Όταν βομβαρδίζεται η Χαν Γιουνίς θα επισκεφτεί αντιπροσωπία του δήμου με επικεφαλής το δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους που πηγαίνουν πληρωμένα ταξίδια αναψυχής για συμπαράσταση;
Στο χάρτη φαίνεται η Λωρίδα της Γάζας και η πόλη Han Yunes. Έτσι για να δουν οι σύμβουλοι που ψήφισαν, που πέφτει η πόλη με την οποία αδελφοποιήθηκε ο δήμος Αχαρνών.


Και για το τυπικό. Δε σκέφτηκε κανείς από τους συμβούλους να ρωτήσει αν έχει τηρηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 219 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και ειδικότερα υπήρχε σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 4 παρ. 2β του ν. 3345/2005;

Δεν υπάρχουν σχόλια: