Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Θέατρο παραλόγου και όχι μόνο

Είναι γνωστό σε όλους ότι η Μητρόπολη Αττικής διαχωρίστηκε σε δύο Μητροπόλεις, τη Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και τη Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού.

Πολλές πόλεις διεκδίκησαν την έδρα κάθε Μητρόπολης μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Μέχρι την ψήφιση του νόμου έγιναν έγγραφα στην Ιερά Σύνοδο και τη Βουλή με στόχο τη διεκδίκηση της έδρας της Μητρόπολης.

Από την πλευρά της ιεραρχίας η διαίρεση αιτιολογήθηκε ως αναγκαία επειδή το ποίμνιο ήταν πολύ μεγάλο, πολλοί όμως είπαν ότι το πρόβλημα ήταν ο πρώην Αττικής, αυτός που έβαζε χέρι στα εισοδήματα των μοναστηριών της περιοχής του για τα γεράματά του. Άλλοι λένε ευκαιρία οι ιεράρχες να βολέψουν σε θέσεις τα δικά τους "παιδιά".

Η έδρα της Μητρόπολης έχει το θρησκευτικό της στοιχείο, δηλ. τη διευκόλυνση των πιστών που έχουν συναλλαγές με τη Μητρόπολη, του κλήρου που, όπου πληθυσμιακά είναι μεγαλύτερος σε κάθε περιοχή, να επικοινωνεί ευκολότερα με την προϊσταμένη εκκλησιαστική αρχή.

Η έδρα της Μητρόπολης έχει και το πολιτικό της στοιχείο. Το στοιχείο του prestige μιας πόλης. Πολλοί φορείς, που οι επικεφαλής τους πηγαίνουν συνήθως το Πάσχα στην εκκλησία, ή σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες ξεσηκώθηκαν. Επικαλέστηκαν την αρχαιότητα του Δήμου τους, το μέγεθος εδαφικά ή πληθυσμιακά του Δήμου τους. Κανείς δεν επικαλέστηκε τον αριθμο των θρησκευομένων ή τη σχέση του Δήμου με τη θρησκεία. Οι πολιτικοί συσχέτισαν τις εκλογικές περιφέρειες με την εδαφική περιοχή της Μητρόπολης, τη Μητρόπολη με τον Καλλικράτη για τη συνένωση των Δήμων.

Τελικά ούτε οι ενώσεις των ιερέων ασχολήθηκαν με το διαχωρισμό των Μητροπόλεων, ούτε το χριστεπώνυμο πλήθος ασχολήθηκε. Γιατί τελικά τον πιστό τι τον νοιάζει που είναι η έδρα της Μητρόπολης, εκκλησία χρειάζεται να τελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα και λιγότερο τον νοιάζει αν μεσολαβεί μεταξύ αυτού και του Θεού ο παππάς της ενορίας ή ο Μητροπολίτης. Μέχρι τώρα οι δημότες των Αχαρνών είχαν πρόβλημα που ήταν η Μητρόπολη στην Κηφισιά;

Καλό είναι να αφήνουμε τους θρησκευόμενους να ασχολούνται με τα θέματα που τους απασχολούν και εμείς οι Χριστιανοί, λόγο βαπτίσεως, να μην μπαίνουμε σε θέματα που δε μας ενδιαφέρουν.

Και μη μου στενοχωρείτε το Δήμαρχο, που δεν κατάφερε να φέρει την έδρα της Μητρόπολης στο Δήμο Αχαρνών. Τόσο μπορούσε, τόσο έκανε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: