Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Βουλευτικές αποζημιώσεις

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης όλα τα οικονομικά μεγέθη επαναξιολογούνται. Τότε τίθεται το ερώτημα ποιοι είναι εκείνοι που θα υποστούν τις συνέπειες της κρίσης, ποιοι θα πληρώσουν. Και φυσικά ποιοι θα αποφασίσουν ποιοι θα πληρώσουν και πόσο θα πληρώσουν. Τον κύριο λόγο έχει το κράτος και εκείνοι που νομοθετούν.

Για να δούμε εκείνοι που νομοθετούν τι θα πληρώσουν στην οικονομική κρίση που περνάμε.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, 2005-2010, 80 ετών
Χορηγία 280.000 €. Όσο πέρυσι.
Έξοδα παράστασης 93.000 €, μειωμένη από πέρυσι κατά 4.000 €

Πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, έξοδα παράστασης
Χρήστος Σαρζετάκης 1985-1990, 80 ετών
Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος 1995-2005, 83 ετών
Και για τους δύο 280.000 €

Δεν έκαναν μια συμβολική κίνηση να παραιτηθούν από ένα μέρος της χορηγίας ή των εξόδων παράστασης. Σε αυτή την ηλικία είναι τόσο αναγκαία για την αξιοπρεπή τους διαβίωση; Παίρνουν και τις συντάξεις ως βουλευτές ή ανώτατοι δικαστικοί;
Αυτά για τις χορηγίες ή τις αποζημιώσεις του ανώτατου ή των τέως ανωτάτων αρχόντων.

Αν μπορούσαν θα μου απαντούσαν. Τις σχολιάζεις εμάς, δε σχολιάζεις τους μισθούς των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Λυριτζή και Οικονόμου που παίρνει 324.000 € έκαστος; Εκεί δεν θα μπορούσα να απαντήσω.

Ας έρθουμε όμως και στους βουλευτές που ψηφίζουν για τις αμοιβές τους και τα «πρόσθετα». Η πονηριά είναι ότι έχουν συνδέσει το μισθό τους, που το λένε βουλευτική αποζημίωση για να φορολογείται διαφορετικά, με το μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου. H Βουλή αποφασίζει για τους μισθούς των δικαστών, που αυτόματα συνεπάγεται και την αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης και οι δικαστές όταν εντοπίζουν αμοιβή κρατικού λειτουργού υψηλότερη από εκείνη του ανώτατου δικαστικού προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη όπου και δικαιώνονται.

Ο μισθός του προέδρου του Αρείου πάγου πρέπει να είναι ο ανώτερος μισθός και επειδή οι γιατροί του ΕΣΥ έπαιρναν βασικό μισθό και υπερωρίες, λόγω εφημεριών, oι δικαστικοί θεώρησαν ως μισθό των ιατρών μισθό και υπερωρίες και αναπροσάρμοσαν τους μισθούς τους αναδρομικά. Το ίδιο έκαναν και οι βουλευτές και οι συνταξιούχου βουλευτές. Έτσι η βουλευτική αποζημίωση αυξάνεται αναλόγως. Σήμερα αναπροσαρμόζουν την αποζημίωσή τους τιμαριθμικά, όπως οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Στο γενικότερο κλίμα μείωσης μισθών ο πρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε να μειωθούν οι δαπάνες σε επίπεδο της τάξης του 10% .

Μεγάλες αυξήσει στη βουλευτική αποζημίωση δόθηκαν με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, που πρόβλεπε το ασυμβίβαστο επαγγελματικής δραστηριότητας για τους βουλευτές. Ο τότε εισηγητής για το Σύνταγμα είχε πει στη Βουλή: «πρέπει να βρούμε το θάρρος να πούμε ότι είναι αδιανόητο, όταν στο δημόσιο τομέα δίνονται παχυλοί μισθοί, οι απολαβές των βουλευτών να μην είναι σε επίπεδα που να τους επιτρέπουν να ζουν αξιοπρεπώς». Πριν δύο χρόνια καταργήθηκε το ασυμβίβαστο επαγγελματικής δραστηριότητας για τους βουλευτές. Οι υψηλές απολαβές έμειναν. Είναι κανόνας ότι ανεβαίνει δεν κατεβαίνει!!

Ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, έκανε λόγο, στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, για «μία πολύ δύσκολη δημοσιονομική περίοδο, στην οποία η Βουλή θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα του νοικοκυρέματος και της διαφάνειας», συνεχίζοντας -όπως είπε- τη λελογισμένη και συνετή διαχείριση των προκατόχων του.

Ο κ. Πετσάλνικος στάθηκε αρκετά στις «άδικες επιθέσεις», που δέχονται ο κοινοβουλευτισμός και οι βουλευτές, αναφερόμενος στις πραγματικές τους αποδοχές (περί τα 7.000 ευρώ), αλλά και τις πολύ μεγάλες ανελαστικές τους υποχρεώσεις: «Δεν δίνουν οι αποδοχές αυτές τη δυνατότητα πλουτισμού μέσα από τη συναρπαστική περιπέτεια της πολιτικής», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής. Κατά τα άλλα, μίλησε και πάλι για την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμού του «πόθεν έσχες», με δημοσιοποίησή του στο διαδίκτυο, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για προσλήψεις εφεξής μονίμου προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και εξομοίωσης του καθεστώτος των μετακλητών με αυτών του Δημοσίου.

Η μείωση του προϋπολογισμού της βουλής έγινε, όχι για τι θα μειωθούν οι αμοιβές των βουλευτών, αλλά γιατί δε θα αγοράζονται έργα τέχνης!! Λόγω λιτότητας!!

Αντί της μείωσης του μισθού, θα υπάρξει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», μείωση της αμοιβής που λαμβάνουν οι βουλευτές για τη συμμετοχή τους στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές κατά 15%. Δηλαδή, αντί για 300 ευρώ που παίρνουν οι βουλευτές σήμερα για τη συμμετοχή τους σε αυτές τις επιτροπές για κάθε συνεδρίαση, θα παίρνουν 255 ευρώ. Και έχουν προαναγγελθεί, πέρα από τις κοινοβουλευτικές, και 5 εξεταστικές επιτροπές με πολλές συνεδριάσεις. Θα «φάνε» καλά, μια και η αποζημίωση για συμμετοχή σε εξεταστική επιτροπή είναι αφορολόγητη!!

Τι να υποθέσει κανείς, ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν ξέρει ακριβώς πόσο παίρνει, το περί τα 7.000 € τι σημαίνει; Από κοντά και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρέας Μακρυπίδης, που υπολόγισε ότι η βουλευτική αποζημίωση θα αυξηθεί στο ύψος της εισοδηματικής πολιτικής κατά 1,5%, δηλαδή θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ το μήνα. Αν και πρώην εφοριακός φαίνεται ότι δεν ξέρει καλά να λογαριάζει. 50 ευρώ με αύξηση 1,5% αντιστοιχεί σε μισθό
3333 €, ενώ η βασική αποζημίωση είναι 5.495,80 ευρώ (το μήνα). Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα διάφορα επιδόματα (επίδομα γραφείου, στέγης κ.α.) που ανέρχονται συνολικά στα 3.000 ευρώ, ούτε η αποζημίωση που καταβάλλεται στους βουλευτές για τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Από τις αποζημιώσεις των βουλευτών σε άλλα κόμματα πηγαίνει το 10% της αποζημίωσης, σε άλλα ολόκληρη η αποζημίωση και οι βουλευτές λαμβάνουν μισθό που καθορίζει το κόμμα.

Κοντά στους βουλευτές και οι υπάλληλοι της Βουλής. Οι ποιο πολλοί συγγενείς διατελεσάντων βουλευτών. Αυτοι παίρνουν 16 μισθούς το χρόνο. Ο ένας με το άνοιγμα της Βουλής και ο άλλος με το κλείσιμο της Βουλής, και 14 μισθοί όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Δεν είναι μόνο οι βουλευτές που παίρνουν αποζημίωση, διατηρώντας τις συντάξεις ή ασκώντας το επάγγελμά τους, είναι και οι δημοτικοί άρχοντες. Υπάρχει ένα αναλυτικό άρθρο για τις αμοιβές τους σε ιστοσελίδα του ιστότοπου «Αχαρνές – Ποντιακός Δήμος» (εδώ) . Εκεί δεν αναφέρονται οι αποζημιώσεις για συμμετοχή δημοτικών συμβούλων σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Η αποζημίωση είναι, όπως έχει λεχθεί από γνώστη του ποσού, στα 75 € ανά συνεδρίαση. Εκεί κάποιοι δίνουν παρουσία, γράφεται στα πρακτικά και πιστώνονται με το ποσό αυτό. Ένας ακραίος υπολογισμός με παρουσία και των 33 συμβούλων αντιστοιχεί στο ποσό 33*75 € = 2475 €.

Αναρωτιέμαι γιατί θα πρέπει να αμείβονται οι δημοτικοί σύμβουλοι για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι κίνητρο να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου; Δεν κατεβαίνουν υποψήφιοι να υπηρετήσουν τον τόπο;

Είναι κατανοητό αν κάποιος αφήνει την εργασία του και ασχολείται αποκλειστικά στο Δήμο να αμείβεται με μισθό. Είναι όμως δίκαιο ένας να αμείβεται για τη δημόσια θέση του, για έργο που δεν προσφέρει και να παίρνει αποζημίωση για θέση αντιδημάρχου;

Είναι καιρός για εκείνους που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο από θέσεις στο κοινοβούλιο ή στην τοπική αυτοδιοίκηση να έχουν «μισθό» ή όπως αλλιώς θέλουν να το λένε, που να συνδέεται με τη δήλωση εισοδήματός τους και όχι με ποια είναι η αμοιβή του Προέδρου του Αρείου Πάγου ή των τακτικών εσόδων του Δήμου. Ειδικά για την τοπική αυτοδιοίκηση οι αμειβόμενοι δημοτικοί άρχοντες πρέπει να συμπληρώνουν το όποιο άλλο εισόδημα έχουν με ένα ποσό που θα τους επιτρέπει να ζουν αξιοπρεπώς το διάστημα που κατέχουν το αξίωμα, ανάλογα με τις απαιτήσεις του, δεδομένου αυτά είναι μονό τα έξοδά τους. Όλα τα άλλα πληρώνονται από το ταμείο του Δήμου.

Στην Ουκρανία, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι βουλευτική αποζημίωση να ελαττωθεί κατά 50 %. Στην Ελλάδα μόλις έγινε θέμα για μείωση του μισθού αντέδρασαν όλοι οι βουλευτές, εκτός των βουλευτών του ΛΑΟΣ. Κάποιος βουλευτής, δημοσιογράφος το επάγγελμα, δήλωσε ότι δεν τα βγάζει πέρα με τη βουλευτική αποζημίωση, γιατί λόγω της ιδιότητας αυτής έχει αυξημένες υποχρεώσεις. Δεν του είπε κανείς ποιός τον υποχρέωσε να βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής. Αφου δεν "βγαίνει" οικονομικά γιατί δεν παραιτείται να ασκήσει το επάγγελμά του;

Δυστυχώς σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι βολευτές φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.

Φαίνεται ότι στην εποχή μας έχει χαθεί η τσίπα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: