Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008
Απολογισμός Δημοτικής Αρχής 2007 – Τεχνικά έργα
Η δεξαμενή ανάσχεση στην πλατεία Αγίας Τριάδος ήταν έργο σχεδιασμένο από την προηγούμενη δημοτική αρχή, πράγμα το οποίο δεν αναφέρεται στον απολογισμό.
Στα τεχνικά έργα του Δήμου Αχαρνών το 2007 επιδεικνύονται νέα φωτιστικά στην οδό Αριστοτέλους. Μεγάλο τεχνικό έργο που θέλει προβολή. Ας δούμε όμως τις λεπτομέρειες των προδιαγραφών για τα πεζοδρόμια
Σύμφωνα με τις ειδικές ρυθμίσεις του αρ. 28 του ν. 2831/2000 (τροποποίηση του ΓΟΚ/85) για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες: «….8. Κατά τη διαμόρφωση ή ανακατασκευή των κοινόχρηστων χώρων των οικισμών, που προορίζονται για την κυκλοφορία των πεζών, όπως των πλατειών, των πεζοδρόμων, των πεζοδρομίων, εφόσον το επιτρέπει η μορφολογία του εδάφους, επιβάλλεται να εξασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες με οδεύσεις πεζών, οδεύσεις τυφλών, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) χωρίς αναβαθμούς με κλίση μέχρι 5%, κατάλληλη τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, όπως στεγάστρων, καθιστικών στύλων φωτισμού, κάδων απορριμμάτων και να διαμορφώνεται ποσοστό 5% των χώρων στάθμευσης ή τουλάχιστον ένας για χρήση αναπηρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων 'Έργων»
Ένα χαρακτηριστικό για το βάδισμα τυφλών στα πεζοδρόμια είναι η τοποθέτηση ειδικών πλακών (σε χρώμα ώχρας), όπου ορίζεται διάδρομος με ανάγλυφες ευθείες διαγραμμίσεις για βάδισμα σε ευθεία και ανάγλυφα στίγματα που δίνεται σήμα ότι πρέπει ο τυφλός να αλλάξει διεύθυνση. Αυτές τις πλάκες τοποθέτησαν στο πεζοδρόμια στην Αριστοτέλους. Εξυπηρετούν όμως τη σκοπιμότητα για την οποία τοποθετούνται; Αν τις ακολουθήσει ένας τυφλός, τότε θα έχουμε σίγουρα ατύχημα. Παρατηρείστε τις φωτογραφίες από την οδό Αριστοτέλους. Φυσικά για διαβάσεις πεζών που είναι τυφλοί δεν υπάρχει σήμανση με τα ειδικά ηχητικά σήματα.
Δεν είναι μόνο οι τυφλοί που βαδίζουν στα πεζοδρόμια. Είναι και ΑΜΕΑ με καροτσάκια ή μητέρες με παιδιά που μετακινούν με καροτσάκι. Αυτοί πως θα βαδίσουν στα πεζοδρόμια της οδού Αριστοτέλους που κατασκεύασε ο Δήμος;
Πραγματικά οι δημότες αξίζουν μια καλύτερη πόλη. Ποιός όμως θα την φτιάξει;
Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008
Φαίνεται ότι είδαν τον τίτλο του blog και έτρεξαν!!
Μπορεί να χρεώνει κανείς διάφορα στον πρώην Δήμαρχο Σπύρο Στριφτό για τις δραστηριότητες στην τετραετία του στο Δήμο, ένα όμως πρέπει να του αναγνωριστεί. Η έκδοση του βιβλίου «ΑΧΑΡΝΑΙ» της αρχαιολόγου Μαρίας Πλάτωνος-Γιώτα. Σ’ αυτό περιγράφεται η ιστορία των Αχαρνών και των γειτονικών Δήμων. 3000 αντίτυπα τυπώθηκαν και διανεμήθηκαν σε βιβλιοθήκες και φορείς. Έμειναν αρκετά όμως αδιάθετα.
Η νέα Δημοτική αρχή υπό τον κ. Φωτιάδη και το ζεύγους Γεροντίδη-Αφουξενίδη φρόντισε να αξιοποιήσει τα εναπομείναντα βιβλία. Τα τοποθέτησε εκεί που τους αρμόζει (όχι των βιβλίων), απέναντι από τις τουαλέτες(αποχωρητήρια τα λέγαμε παλιότερα).
Θα πει κάποιος γιατί δεν τα τοποθέτησαν στη βιβλιοθήκη του Δήμου. Μήπως υπάρχει.
Δεν πρέπει όμως να τους κακολογούμε. Μέσω της ΚΕΔΑ αγόρασαν αρκετά βιβλία για τη δεκατετράτομη «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» του καθηγητή Κων. Φωτιάδη (καμία σχέση με το Δήμαρχο). Για τη βιβλιοθήκη του Δήμου προφανώς.
Για να προωθήσουν το έργο αυτό σε όλο τον κόσμο, ενίσχυσαν με 10.000 € τον κ. Κων. Φωτιάδη προκειμένου να βοηθήσουν τη προώθηση του θέματος της γενοκτονίας σε όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή οι υπάλληλοι της ΚΕΔΑ είναι απλήρωτοι για 3 μήνες. Δεν είναι όμως όλοι πόντιοι. Ο νόμος δεν προβλέπει δυνατότητα επιχορήγησης τέτοιων δραστηριοτήτων από την ΚΕΔΑ. Ο Θεόφιλος όμως δεν καταλαβαίνει από αυτά.
Αν οι ποντιακής καταγωγής άρχοντες ήθελαν να στηρίξουν το πόνημα του κυρίου καθηγητή, ποντιακής καταγωγής και αυτού, θα έπρεπε να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να βοηθήσουν με τον τρόπο αυτό την ενημέρωση όλου του κόσμου. Όχι να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα όπως νομίζουν, χωρίς να τηρούν τους νόμους, τους οποίους ορκίστηκαν να τηρούν.
Είμαστε και εμείς εδώ. Πολλοί έχουμε την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουμε τέτοια θέματα ειδικά για την ποντιακή κοινότητα ή εθνικά θέματα γενικότερα. Κανείς δεν μας ζήτησε τη βοήθειά μας. Προτιμούν να βάλουν το χέρι τους στο δημόσιο χρήμα. Για το λόγο αυτό είναι επικίνδυνοι.
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008
Κατά συνθήκη ψεύδη
Πολλή φασαρία φαίνεται ότι γίνεται για την «ματωμένη σημαία» του πολυτεχνείου Την έχει λέει η ΠΑΣΠ ( η φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ), η οποία δε την δίνει σε άλλες παρατάξεις ή στη διοίκηση του Πολυτεχνείου. Μετά από παρέμβαση στο Γενικό Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ από άλλες φοιτητικές παρατάξεις, ο Γενικός Γραμματέας υποσχέθηκε ότι θα κάνει παρέμβαση στην ΠΑΣΠ να παραδώσει τη σημαία στο Προεδρείο της Βουλής. Το Πολυτεχνείο ζητάει επίσης τη σημαία.
Αλλά για ποια σημαία συζητάμε; Μήπως για εκείνη που βρισκόταν στην πύλη του Πολυτεχνείου, όταν έριξε την πύλη το τάνκ; Από το video που έχει ληφθεί τη στιγμή της εισόδου του τανκ φαίνεται ότι πρώτα πέφτει η σημαία που ήταν στερεωμένη στο κιγκλίδωμα της πύλης, πάνω της έπειτα πέφτει το κιγκλίδωμα της πύλης και από πάνω τους περνάει το τανκ, βάρους αρκετών τόνων. Οι παρευρισκόμενοι στο Πολυτεχνείο υποχρεώθηκαν από την αστυνομία και το στρατό να εγκαταλείψουν αμέσως το χώρο. Άλλοι οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια και το ΕΑΤ ΕΣΑ και άλλοι κατόρθωσαν να διαφύγουν. Η κατάσταση την άλλη μέρα φαίνεται στην εικόνα.
Η απορία μου είναι πως βρέθηκε αυτή η σημαία στα χέρια αρχικά της ΕΦΕΕ και έπειτα της ΠΑΣΠ. Η σημαία είχε διαστάσεις 2,5 x4,0 μέτρα, δεμένη σε ιστό, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Ποιος μέσα στον πανικό των στιγμών κατάφερε να πάρει τη σημαία κάτω από τα σίδερα της πύλης του Πολυτεχνείου; Την άλλη μέρα η εικόνα της πύλης του Πολυτεχνείου μιλάει μόνη της. Επειδή δεν είναι εκείνη η σημαία, ποια είναι τελικά η «ματωμένη σημαία»; Θα μπορούσα και εγώ να έχω μια σημαία και να ισχυρίζομαι ότι είναι του Πολυτεχνείου. Με λίγη προβολή στην τηλεόραση και λίγες μαρτυρίες επωνύμων σήμερα, φοιτητών τότε να επιβεβαιώνουν το γεγονός. Άλλωστε στα κάγκελα του Πολυτεχνείου ήταν κρεμασμένες δεκάδες σημαίες.
Είναι και αυτό ένα από τα ιστορικά ψέματα. Οι φοιτητικές παρατάξεις αγωνίζονται να οικειοποιηθούν ένα ψέμα. Στην διαδήλωση για την επέτειο εκπρόσωποι φοιτητικών παρατάξεων περιφέρουν τη «ματωμένη σημαία . Νομίζουν ότι έχουν κάποια σχέση με τους φοιτητές εκείνης της εποχής. Σήμερα είδαμε τους «προοδευτικούς» φοιτητές με τις κόκκινες σημαίες σε χοντρό κοντάρι να τις χρησιμοποιούν ως ρόπαλα εναντίον φοιτητών της ΔΑΠ, που πήγαν να καταθέσουν στεφάνι για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Με τον ίδιο τρόπο κτυπούσαν οι μπάτσοι τους φοιτητές στο χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο. Εκείνοι ήταν οι φασίστες. Οι σημερινοί είναι αγωνιστές της δημοκρατίας. Σε μερικούς φοιτητές προοδευτικών παρατάξεων έχει δημιουργηθεί η νοοτροπία ότι το Πολυτεχνείο είναι δικό τους κατόρθωμα. Δική τους ιδιοκτησία. Οι άλλοι δεν έχουν δικαίωμα να τιμήσουν την επέτειο. Κρίμα να διαπαιδαγωγείται η νέα γενιά με τέτοιες αντιλήψεις.
Δεν είναι μόνο η σημαία ένα ιστορικό ψέμα. Το άλλο είναι η πύλη του Πολυτεχνείου που έριξε το τανκ. Σε όλο τον κόσμο έχει περάσει η αντίληψη ότι, αυτό που στεφανώνουν σήμερα είναι η ιστορική πύλη. Στην πραγματικότητα είναι μια πεταγμένη πύλη από την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, που την έφεραν και την εκθέτουν ως πραγματική πύλη. Δεν εμφανίστηκε στους εορτασμούς της επετείου τα πρώτα χρόνια, αλλά αργότερα.
Για του λόγου το αληθές υπάρχουν εμφανείς διαφορές και ως προς το διάκοσμο και ως προς τις διαστάσεις. Το ύψος της υποτιθέμενης πύλης είναι περίπου 3 μέτρα, ενώ της πραγματικής ήταν περίπου 4 μέτρα, όπως φαίνεται από τις πλαϊνές πόρτες, που δεν έχουν αλλάξει από τότε.
Είναι και το κεφάλι, που εικονίζει τον άγνωστο φοιτητή. Και αυτό είναι ένα ψέμα. Μετά τη μεταπολίτευση πρύτανης του Πολυτεχνείου εκλέχθηκε ο Γ. Βουδούρης, μέλος του ΚΚΕ. Είχε φίλο τον γλύπτη Μέμο Μακρή, του οποίου υπήρχαν πολλά έργα του στην Ουγγαρία, όπου ζούσε ως πολιτικός πρόσφυγας. Ένα από τα έργα του ήταν το μπρούτζινο κεφάλι με τα χαρακτηριστικά του μεγάλου έλληνα ιστορικού Νίκου Σβορώνου, και αυτού μέλους του ΚΚΕ. Με ενέργειες του Πρύτανη Γ. Βουδούρη τοποθετήθηκε κοντά στην είσοδο του Πολυτεχνείου να συμβολίζει τους αγώνες των φοιτητών.
Τρία σύμβολα που δεν έχουν σχέση με εκείνες τις ημέρες. Η σημαία σύμβολο του κράτους μπορεί να φέρεται στις επετείους, χωρίς να είναι η αυθεντική σημαία από το Πολυτεχνείο. Η κεφαλή που συμβολίζει το κεφάλι του Σβορώνου θα μπορούσε να είναι στο Πανεπιστήμιο ή την Ακαδημία, ένδειξη αναγνώρισης του κράτους για το μεγάλο του τέκνο. Έπρεπε όμως να εγγραφούν υποθήκες για την καπηλεία των αγώνων των φοιτητών, που δεν είχαν καμία σχέση με το κόμμα ή τα κόμματα. Η πύλη τέλος θα μπορούσε να εξηγηθεί στον κόσμο ότι είναι ένα εικαστικό έργο για να θυμίζει τις μέρες εκείνες, όπως θα μπορούσε να είναι ένας ανδριάντας ή κάτι άλλο.
Οι ψευδαισθήσεις όμως είναι χρήσιμες για κατανάλωση, όπως η Ζώνη της Παναγίας που περιφέρουν οι μοναχού του Βατοπεδίου, η πέτρα που καθόταν ο Όμηρος στη Χίο κ.α.
Αλλά για ποια σημαία συζητάμε; Μήπως για εκείνη που βρισκόταν στην πύλη του Πολυτεχνείου, όταν έριξε την πύλη το τάνκ; Από το video που έχει ληφθεί τη στιγμή της εισόδου του τανκ φαίνεται ότι πρώτα πέφτει η σημαία που ήταν στερεωμένη στο κιγκλίδωμα της πύλης, πάνω της έπειτα πέφτει το κιγκλίδωμα της πύλης και από πάνω τους περνάει το τανκ, βάρους αρκετών τόνων. Οι παρευρισκόμενοι στο Πολυτεχνείο υποχρεώθηκαν από την αστυνομία και το στρατό να εγκαταλείψουν αμέσως το χώρο. Άλλοι οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια και το ΕΑΤ ΕΣΑ και άλλοι κατόρθωσαν να διαφύγουν. Η κατάσταση την άλλη μέρα φαίνεται στην εικόνα.
Η απορία μου είναι πως βρέθηκε αυτή η σημαία στα χέρια αρχικά της ΕΦΕΕ και έπειτα της ΠΑΣΠ. Η σημαία είχε διαστάσεις 2,5 x4,0 μέτρα, δεμένη σε ιστό, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Ποιος μέσα στον πανικό των στιγμών κατάφερε να πάρει τη σημαία κάτω από τα σίδερα της πύλης του Πολυτεχνείου; Την άλλη μέρα η εικόνα της πύλης του Πολυτεχνείου μιλάει μόνη της. Επειδή δεν είναι εκείνη η σημαία, ποια είναι τελικά η «ματωμένη σημαία»; Θα μπορούσα και εγώ να έχω μια σημαία και να ισχυρίζομαι ότι είναι του Πολυτεχνείου. Με λίγη προβολή στην τηλεόραση και λίγες μαρτυρίες επωνύμων σήμερα, φοιτητών τότε να επιβεβαιώνουν το γεγονός. Άλλωστε στα κάγκελα του Πολυτεχνείου ήταν κρεμασμένες δεκάδες σημαίες.
Είναι και αυτό ένα από τα ιστορικά ψέματα. Οι φοιτητικές παρατάξεις αγωνίζονται να οικειοποιηθούν ένα ψέμα. Στην διαδήλωση για την επέτειο εκπρόσωποι φοιτητικών παρατάξεων περιφέρουν τη «ματωμένη σημαία . Νομίζουν ότι έχουν κάποια σχέση με τους φοιτητές εκείνης της εποχής. Σήμερα είδαμε τους «προοδευτικούς» φοιτητές με τις κόκκινες σημαίες σε χοντρό κοντάρι να τις χρησιμοποιούν ως ρόπαλα εναντίον φοιτητών της ΔΑΠ, που πήγαν να καταθέσουν στεφάνι για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Με τον ίδιο τρόπο κτυπούσαν οι μπάτσοι τους φοιτητές στο χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο. Εκείνοι ήταν οι φασίστες. Οι σημερινοί είναι αγωνιστές της δημοκρατίας. Σε μερικούς φοιτητές προοδευτικών παρατάξεων έχει δημιουργηθεί η νοοτροπία ότι το Πολυτεχνείο είναι δικό τους κατόρθωμα. Δική τους ιδιοκτησία. Οι άλλοι δεν έχουν δικαίωμα να τιμήσουν την επέτειο. Κρίμα να διαπαιδαγωγείται η νέα γενιά με τέτοιες αντιλήψεις.
Δεν είναι μόνο η σημαία ένα ιστορικό ψέμα. Το άλλο είναι η πύλη του Πολυτεχνείου που έριξε το τανκ. Σε όλο τον κόσμο έχει περάσει η αντίληψη ότι, αυτό που στεφανώνουν σήμερα είναι η ιστορική πύλη. Στην πραγματικότητα είναι μια πεταγμένη πύλη από την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, που την έφεραν και την εκθέτουν ως πραγματική πύλη. Δεν εμφανίστηκε στους εορτασμούς της επετείου τα πρώτα χρόνια, αλλά αργότερα.
Για του λόγου το αληθές υπάρχουν εμφανείς διαφορές και ως προς το διάκοσμο και ως προς τις διαστάσεις. Το ύψος της υποτιθέμενης πύλης είναι περίπου 3 μέτρα, ενώ της πραγματικής ήταν περίπου 4 μέτρα, όπως φαίνεται από τις πλαϊνές πόρτες, που δεν έχουν αλλάξει από τότε.
Είναι και το κεφάλι, που εικονίζει τον άγνωστο φοιτητή. Και αυτό είναι ένα ψέμα. Μετά τη μεταπολίτευση πρύτανης του Πολυτεχνείου εκλέχθηκε ο Γ. Βουδούρης, μέλος του ΚΚΕ. Είχε φίλο τον γλύπτη Μέμο Μακρή, του οποίου υπήρχαν πολλά έργα του στην Ουγγαρία, όπου ζούσε ως πολιτικός πρόσφυγας. Ένα από τα έργα του ήταν το μπρούτζινο κεφάλι με τα χαρακτηριστικά του μεγάλου έλληνα ιστορικού Νίκου Σβορώνου, και αυτού μέλους του ΚΚΕ. Με ενέργειες του Πρύτανη Γ. Βουδούρη τοποθετήθηκε κοντά στην είσοδο του Πολυτεχνείου να συμβολίζει τους αγώνες των φοιτητών.
Τρία σύμβολα που δεν έχουν σχέση με εκείνες τις ημέρες. Η σημαία σύμβολο του κράτους μπορεί να φέρεται στις επετείους, χωρίς να είναι η αυθεντική σημαία από το Πολυτεχνείο. Η κεφαλή που συμβολίζει το κεφάλι του Σβορώνου θα μπορούσε να είναι στο Πανεπιστήμιο ή την Ακαδημία, ένδειξη αναγνώρισης του κράτους για το μεγάλο του τέκνο. Έπρεπε όμως να εγγραφούν υποθήκες για την καπηλεία των αγώνων των φοιτητών, που δεν είχαν καμία σχέση με το κόμμα ή τα κόμματα. Η πύλη τέλος θα μπορούσε να εξηγηθεί στον κόσμο ότι είναι ένα εικαστικό έργο για να θυμίζει τις μέρες εκείνες, όπως θα μπορούσε να είναι ένας ανδριάντας ή κάτι άλλο.
Οι ψευδαισθήσεις όμως είναι χρήσιμες για κατανάλωση, όπως η Ζώνη της Παναγίας που περιφέρουν οι μοναχού του Βατοπεδίου, η πέτρα που καθόταν ο Όμηρος στη Χίο κ.α.
Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008
Καλά έργα. Καλά λόγια.
Με απόφαση της ΚΕΔΑ λειτουργεί στο χώρο εκθέσεων του Δημαρχιακού μεγάρου έκθεση που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Τμήμα(ποιού φορέα;) στα πλαίσια της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου του Σοφοκλή. Θέμα της έκθεσης «Ο Σοφοκλής του Βαρλάμου» με 48 ακουαρέλες από την εικονογράφηση του βιβλίου Σοφοκλής.
Μια εξαιρετική έκθεση που θα είναι ανοικτή το διάστημα 19 Νοεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου 2008. Μπράβο στην ΚΕΔΑ και σε αυτούς που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της έκθεσης.
Και μια μικρόψυχη παρατήρηση. Στην πρόσκληση οι ακουαρέλες δεν είναι από το βιβλίο Σοφοκλής, αλλά από τρίτομη έκδοση των τραγωδιών του Σοφοκλή. Σε επίσημα κείμενα, όπως το προσκλητήριο για την έκθεση, καλό είναι να υπάρχει περισσότερη προσοχή στη διατύπωση του κειμένου. Μικρό το κακό. Και πάλι μπράβο για την έκθεση, που δυστυχώς δε φαίνεται να τιμάται από τους κατοίκους του Δήμου μας.
Μια εξαιρετική έκθεση που θα είναι ανοικτή το διάστημα 19 Νοεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου 2008. Μπράβο στην ΚΕΔΑ και σε αυτούς που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της έκθεσης.
Και μια μικρόψυχη παρατήρηση. Στην πρόσκληση οι ακουαρέλες δεν είναι από το βιβλίο Σοφοκλής, αλλά από τρίτομη έκδοση των τραγωδιών του Σοφοκλή. Σε επίσημα κείμενα, όπως το προσκλητήριο για την έκθεση, καλό είναι να υπάρχει περισσότερη προσοχή στη διατύπωση του κειμένου. Μικρό το κακό. Και πάλι μπράβο για την έκθεση, που δυστυχώς δε φαίνεται να τιμάται από τους κατοίκους του Δήμου μας.
Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008
Άγνοια διοικητικής πρακτικής;
Για το Τμήμα Μελετών του Δήμου Αχαρνών εστάλησαν φάκελοι στο υπηρεσιακό Συμβούλιο υπαλλήλων ΟΤΑ Αν. Αττικής για υπαλλήλους που είχαν τα προσόντα για τη θέση του προϊσταμένου του Τμήματος Μελετών. Μεταξύ των φακέλων ήταν και οι φάκελοι των , κ. Γεώργιος Χρήστου και Ιωάννης Γάκης. Το υπηρεσιακό Συμβούλιο υπαλλήλων ΟΤΑ Αν. Αττικής, στο οποίο συμμετείχε και ως αιρετός εκπρόσωπος η νεοδιορισμένη προϊσταμένη του Τμήματος Διοίκησης, επέλεξε για τη θέση του προϊσταμένου τον κ. Ι. Γάκη με την 44/27-12-2004 απόφασή του. Ο Δήμαρχος Αχαρνών (κ. ΣΠ. Στριφτός) με την 109/28-1-2005 απόφασή του υλοποίησε την απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και όρισε προϊστάμενο στο Τμήμα Μελετών τον κ. Ι.Γάκη.
Ο κ. Γ. Χρήστου θεώρησε ότι η απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου και στη συνέχεια η πράξη του Δημάρχου δεν κινήθηκαν στα πλαίσια της νομιμότητας και προσέβαλε τις αποφάσεις στο Διοικητικό Εφετείο.
Το εφετείο με την 330/2008 απόφασή του ακύρωσε την 109/26-1-2005 απόφαση του Δημάρχου Αχαρνών «κατά το μέρος που με την πράξη αυτή τοποθετήθηκε ως Προϊστάμενος στο Τμήμα Μελετών του Δήμου Αχαρνών ο Ιωάννης Γάκης κατά παράλειψη του αιτούντος.
Αναπέμπει την υπόθεση στη Διοίκηση για να προβεί σε νέα νόμιμη κρίση του αιτούντος (Γ.Χρήστου), κατά τα αναφερόμενα στο αιτιολογικό».
Η διοικητική πρακτική λέει ότι ο κ. Δήμαρχος θα πρέπει να κινήσει τη διαδικασία από την αρχή και με νόμιμη κρίση θα έπρεπε να επιλεγεί από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ο προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών. Είναι φανερό από το σκεπτικό της απόφασης, ότι το Υπηρεσιακό Συμβούλιο έπρεπε να επιλέξει τον κ. Χρήστου, αφού είχε τα νόμιμα προσόντα, τα οποία υπερτερούσαν του κ. Γάκη. Ο πρώτος ήταν διπλωματούχος μηχανικός του Πολυτεχνείου, ενώ ο δεύτερος πτυχιούχος ΤΕΙ.
Ο κ. Δήμαρχος εισηγήθηκε στη Δημαρχιακή επιτροπή το διορισμό πληρεξούσιου δικηγόρου για άσκηση ενδίκων μέσων του Δήμου κατά του Γεωργίου Χρήστου και της αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου.
Η παράτυπη απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου ταλαιπώρησε τον κ. Χρήσου ηθικά και οικονομικά. Τελικά δικαιώθηκε από τη δικαιοσύνη. Ο κ. Δήμαρχος, με χρήματα του Δήμου όρισε δικηγόρο να υπερασπιστεί τον εκλεκτό του , το δεξί του χέρι, τον κ. Γάκη. Είναι ηθικό; Γιατί αν είναι δίκαιο η δικαιοσύνη είπε την άποψή της.
Ο κ. Γ. Χρήστου θεώρησε ότι η απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου και στη συνέχεια η πράξη του Δημάρχου δεν κινήθηκαν στα πλαίσια της νομιμότητας και προσέβαλε τις αποφάσεις στο Διοικητικό Εφετείο.
Το εφετείο με την 330/2008 απόφασή του ακύρωσε την 109/26-1-2005 απόφαση του Δημάρχου Αχαρνών «κατά το μέρος που με την πράξη αυτή τοποθετήθηκε ως Προϊστάμενος στο Τμήμα Μελετών του Δήμου Αχαρνών ο Ιωάννης Γάκης κατά παράλειψη του αιτούντος.
Αναπέμπει την υπόθεση στη Διοίκηση για να προβεί σε νέα νόμιμη κρίση του αιτούντος (Γ.Χρήστου), κατά τα αναφερόμενα στο αιτιολογικό».
Η διοικητική πρακτική λέει ότι ο κ. Δήμαρχος θα πρέπει να κινήσει τη διαδικασία από την αρχή και με νόμιμη κρίση θα έπρεπε να επιλεγεί από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ο προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών. Είναι φανερό από το σκεπτικό της απόφασης, ότι το Υπηρεσιακό Συμβούλιο έπρεπε να επιλέξει τον κ. Χρήστου, αφού είχε τα νόμιμα προσόντα, τα οποία υπερτερούσαν του κ. Γάκη. Ο πρώτος ήταν διπλωματούχος μηχανικός του Πολυτεχνείου, ενώ ο δεύτερος πτυχιούχος ΤΕΙ.
Ο κ. Δήμαρχος εισηγήθηκε στη Δημαρχιακή επιτροπή το διορισμό πληρεξούσιου δικηγόρου για άσκηση ενδίκων μέσων του Δήμου κατά του Γεωργίου Χρήστου και της αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου.
Η παράτυπη απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου ταλαιπώρησε τον κ. Χρήσου ηθικά και οικονομικά. Τελικά δικαιώθηκε από τη δικαιοσύνη. Ο κ. Δήμαρχος, με χρήματα του Δήμου όρισε δικηγόρο να υπερασπιστεί τον εκλεκτό του , το δεξί του χέρι, τον κ. Γάκη. Είναι ηθικό; Γιατί αν είναι δίκαιο η δικαιοσύνη είπε την άποψή της.
Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008
Απολογισμός 2007 για Δημοτικές Επιχειρήσεις
Στον απολογισμό ο κ. Δήμαρχος αναφέρει:
Η ζημιά της Δημοτικής Επιχείρησης Νεκροταφείου Δήμου Αχαρνών (ΔΕΝΔΑ) το 2006 σωρευτικά ήταν 1.400.000 €. Όπως εγράφη στον τοπικό τύπο πρόεδρος της ΔΕΝΔΑ για τρία χρόνια πριν το 2006 ήταν ο κ. Α. Συρινίδης, της παράταξης του κ. Στριφτού. Δεν φαίνεται στον απολογισμό που οφείλεται η ζημιά. Σε αλόγιστη σπατάλη με προσλήψεις προσωπικού; Σε ανάπτυξη του Νεκροταφείου; Σε επιδότηση της ΠΑΕ Αχαρναϊκός, αφού κατείχε το 20% των μετοχών της ΠΑΕ; Γιατί ο κ. Συρινίδης έλαβε δύο επιταγές (400.000 και 600.000 €) συνολικού ποσού 1.000.000 € από το ταμείο του Δήμου προκειμένου να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΝΔΑ και τις επέστρεψε στο Δήμο; Τον κύριο αυτό κ. Δήμαρχε για την σωστή διαχείρηση της ΔΕΝΔΑ, όταν ήταν πρόεδρος της, τον τιμήσατε με θέση αντιδημάρχου. Άξιος.
Εσείς κ. Δήμαρχε θα έχετε κέρδη 1.200.000 € (όπως λέγεται), γιατί πουλήσατε τάφους τριετούς ταφής;
Η ζημιά της Δημοτικής Επιχείρησης Νεκροταφείου Δήμου Αχαρνών (ΔΕΝΔΑ) το 2006 σωρευτικά ήταν 1.400.000 €. Όπως εγράφη στον τοπικό τύπο πρόεδρος της ΔΕΝΔΑ για τρία χρόνια πριν το 2006 ήταν ο κ. Α. Συρινίδης, της παράταξης του κ. Στριφτού. Δεν φαίνεται στον απολογισμό που οφείλεται η ζημιά. Σε αλόγιστη σπατάλη με προσλήψεις προσωπικού; Σε ανάπτυξη του Νεκροταφείου; Σε επιδότηση της ΠΑΕ Αχαρναϊκός, αφού κατείχε το 20% των μετοχών της ΠΑΕ; Γιατί ο κ. Συρινίδης έλαβε δύο επιταγές (400.000 και 600.000 €) συνολικού ποσού 1.000.000 € από το ταμείο του Δήμου προκειμένου να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΝΔΑ και τις επέστρεψε στο Δήμο; Τον κύριο αυτό κ. Δήμαρχε για την σωστή διαχείρηση της ΔΕΝΔΑ, όταν ήταν πρόεδρος της, τον τιμήσατε με θέση αντιδημάρχου. Άξιος.
Εσείς κ. Δήμαρχε θα έχετε κέρδη 1.200.000 € (όπως λέγεται), γιατί πουλήσατε τάφους τριετούς ταφής;
Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008
Απολογισμός 2007 του κ. Δημάρχου.
Στον απολογισμό των πεπραγμενων του 2007 ο κ. Δήμαρχος γράφει:
Δικό μας σχόλιο: Ο Δήμος σήμερα δε χρωστάει τίποτα. Για τον απλό λόγο ότι κατάργησε τη δημοτική συγκοινωνία. Οι σύμβουλοι της παράταξης του κ. Δημάρχου, που είναι πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και αντιδήμαρχοι συμφωνούσαν, ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης τετραετίας, με την ανάγκη δημιουργίας δημοτικής συγκοινωνίας;
Δικό μας σχόλιο: Ο Δήμος σήμερα δε χρωστάει τίποτα. Για τον απλό λόγο ότι κατάργησε τη δημοτική συγκοινωνία. Οι σύμβουλοι της παράταξης του κ. Δημάρχου, που είναι πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και αντιδήμαρχοι συμφωνούσαν, ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης τετραετίας, με την ανάγκη δημιουργίας δημοτικής συγκοινωνίας;
Τότε και σήμερα
Πριν ένα μήνα παρακολούθησα στην τηλεόραση το Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού στη Θεσσαλονικη. Θυμήθηκα το πρώτο φεστιβάλ τραγουδιού το 1959.
1959. Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού.
Α’ βραβείο: «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου» (Νάνα Μούσχουρη / Μάνος Χατζιδάκις)
Τώρα που είναι άνοιξη
και τα λουλούδια ανθίζουν
τις νύχτες με ζαλίζουνε
τ' αγόρια όταν σφυρίζουν
….
Κάπου υπάρχει η αγάπη μου
μα δεν ξέρω ποια 'ναι
κάπου υπάρχει η αγάπη μου
μα δεν ξέρω που
Σχολιασμός των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών της εποχής από το μεγάλο Μποστ (Μέντη Μποσταντζόγλου)με βάση τους στοίχους.Για να θυμούνται οι παλιότεροι.
50 χρόνια μετά. Μήπως ξαναγυρίζουμε πίσω; Φαίνεται ότι η ζωή κύκλους κάνει.
1959. Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού.
Α’ βραβείο: «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου» (Νάνα Μούσχουρη / Μάνος Χατζιδάκις)
Τώρα που είναι άνοιξη
και τα λουλούδια ανθίζουν
τις νύχτες με ζαλίζουνε
τ' αγόρια όταν σφυρίζουν
….
Κάπου υπάρχει η αγάπη μου
μα δεν ξέρω ποια 'ναι
κάπου υπάρχει η αγάπη μου
μα δεν ξέρω που
Σχολιασμός των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών της εποχής από το μεγάλο Μποστ (Μέντη Μποσταντζόγλου)με βάση τους στοίχους.Για να θυμούνται οι παλιότεροι.
50 χρόνια μετά. Μήπως ξαναγυρίζουμε πίσω; Φαίνεται ότι η ζωή κύκλους κάνει.
Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008
Απορίες από τον απολογισμό 2007 του κ. Δημάρχου.
Στα οικονομικά στοιχεία του σήμερα ο κ. Δήμαρχος αναφέρει:
Από τον πίνακα που παραθέτει πως προκύπτουν τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ, ως έξοδα δημοσίων σχέσεων του Δήμου; Για ποια περίοδο αναφέρεται;
Με 70.000€ (αντί 1.500.000 €) έκανα τις ίδιες ακριβώς εκδηλώσεις και παρελάσεις. Δήμαρχε για ένα χρόνο κάνεις απολογισμό με 70.000€. Τις ίδιες ακριβώς εκδηλώσεις και παρελάσεις με ποιά χρονική περίοδο συγκρίνεις με την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου;
Τι εννοεί ο ποιητής συσχετίζοντας έξοδα δημοσίων σχέσεων με εκδηλώσεις και παρελάσεις; Μην είναι τα έξοδα σε ανακοινώσεις των εκδηλώσεων; Μην είναι οι δεξιώσεις για τις εκδηλώσεις ( οι προηγούμενοι είχαν ακριβότερη περιποίηση στους προσκεκλημένους);
Κ. Δήμαρχε φαίνεται ότι το κείμενο του φυλλαδίου το έχει συντάξει κάποιος που δεν γνωρίζει τόσο καλά τα ελληνικά. Φροντίστε τον επόμενο απολογισμό να τον συντάξει κάποιος που γνωρίζει καλά τα ελληνικά. Και να αποφεύγει τους ακροβατισμούς στα συμπεράσματα. Υπάρχουν δημότες που δεν τους κοροϊδεύετε με αυτά που αναφέρετε. Στον επόμενο απολογισμό θα ζητήσουν το λόγο και τότε τα πράγματα δεν θα είναι απλά όπως τον προηγούμενο απολογισμό.
Απορίες από τον απολογισμό 2007 του κ. Δημάρχου.
1η παρατήρηση:Τα χρήματα από τα δάνεια δεν εισρέουν στο ταμείο του Δήμου. Δεν είναι έσοδα;
2η παρατήρηση: Τα έτη 2001-2004 τα έσοδα (χωρίς τα δάνεια) ήταν περισσότερα από τα έσοδα. Ειδικά η προηγούμενη Δημοτική αρχή τα δύο πρώτα χρόνια είχε έσοδα περισσότερα από τα έξοδα σε αντίθεση με τα δύο τελευταία χρόνια. Η πρώτη χρονιά της διαχείρισης του κ. Δημάρχου έχει περισσότερα έξοδα από έσοδα. Αυτό σημαίνει καλή διαχείριση;
2η παρατήρηση: Τα έτη 2001-2004 τα έσοδα (χωρίς τα δάνεια) ήταν περισσότερα από τα έσοδα. Ειδικά η προηγούμενη Δημοτική αρχή τα δύο πρώτα χρόνια είχε έσοδα περισσότερα από τα έξοδα σε αντίθεση με τα δύο τελευταία χρόνια. Η πρώτη χρονιά της διαχείρισης του κ. Δημάρχου έχει περισσότερα έξοδα από έσοδα. Αυτό σημαίνει καλή διαχείριση;
Απορίες από τον απολογισμό 2007 του κ. Δημάρχου.
Σας δίνουμε λογαριασμό. Απολογισμός 2007
Ο Δήμος Αχαρνών εξέδωσε ένα καλαίσθητο 16σελιδο με τίτλο «Σας δίνουμε λογαριασμό, Απολογισμός 2007». Επειδή θέλει πολύ συζήτηση για το περιεχόμενο του φυλλαδίου, θα γίνει ανάλυση όσων αναφέρονται επιγραμματικά με κείμενο και εικόνες.
Σε προηγούμενο θέμα παρουσιάστηκε το κενό κτίριο με ενοικιαστήριο που φιλοξένησε πρόσκαιρα μερικά βιβλία, που ονομάστηκε «Βιβλιοθήκη Δήμου Αχαρνών» Το 2007, και για το 2008 που θα γίνει ο επόμενος απολογισμός, από τον πολιτισμό απουσιάζει η βιβλιοθήκη.
Στο φυλλάδιο για τον πολιτισμό αναφέρεται:
Η θετική πρωτοβουλία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής να φιλοξενηθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα του Δήμου σε μουσείο, έγινε δυστυχώς χωρίς να διασφαλιστεί το ενοίκιο του χώρου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι αμφορείς και αγγεία με έξωση…Καλύψαμε ενοίκια σχεδόν 15 μηνών και σήμερα δεν οφείλουμε κανένα μίσθωμα.
Απορία: Αν το 2007 καλύψανε νοίκια 15 μηνών σημαίνει ότι τα 12 νοίκια ήταν για το 2007 και τα 3 πριν το 2007; Έντονα γράμματα στη λέξη καλύψαμε, χωρίς έντονα γράμματα η θετική πρωτοβουλία. Το βάρος στην κάλυψη του ενοικίου και όχι στην στέγαση του αρχαιολογικού μουσείου; Για το κτίριο που στέγαζε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη δεν υπήρχε δυνατότητα κάλυψης του ενοικίου;
Εργαζόμαστε στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου, που θα αποτελέσει πόλο τουριστικής έλξης και ανάπτυξης στο χώρο του Θολωτού Τάφου.
Ερώτηση: Ένα χρόνο μετά τον απολογισμό για το 2007 έγινε τίποτα για νέο αρχαιολογικό μουσείο;
Σε προηγούμενο θέμα παρουσιάστηκε το κενό κτίριο με ενοικιαστήριο που φιλοξένησε πρόσκαιρα μερικά βιβλία, που ονομάστηκε «Βιβλιοθήκη Δήμου Αχαρνών» Το 2007, και για το 2008 που θα γίνει ο επόμενος απολογισμός, από τον πολιτισμό απουσιάζει η βιβλιοθήκη.
Στο φυλλάδιο για τον πολιτισμό αναφέρεται:
Η θετική πρωτοβουλία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής να φιλοξενηθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα του Δήμου σε μουσείο, έγινε δυστυχώς χωρίς να διασφαλιστεί το ενοίκιο του χώρου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι αμφορείς και αγγεία με έξωση…Καλύψαμε ενοίκια σχεδόν 15 μηνών και σήμερα δεν οφείλουμε κανένα μίσθωμα.
Απορία: Αν το 2007 καλύψανε νοίκια 15 μηνών σημαίνει ότι τα 12 νοίκια ήταν για το 2007 και τα 3 πριν το 2007; Έντονα γράμματα στη λέξη καλύψαμε, χωρίς έντονα γράμματα η θετική πρωτοβουλία. Το βάρος στην κάλυψη του ενοικίου και όχι στην στέγαση του αρχαιολογικού μουσείου; Για το κτίριο που στέγαζε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη δεν υπήρχε δυνατότητα κάλυψης του ενοικίου;
Εργαζόμαστε στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου, που θα αποτελέσει πόλο τουριστικής έλξης και ανάπτυξης στο χώρο του Θολωτού Τάφου.
Ερώτηση: Ένα χρόνο μετά τον απολογισμό για το 2007 έγινε τίποτα για νέο αρχαιολογικό μουσείο;
Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008
Το νόμιμο και το ηθικό 2
ΜΑΡΑΘΩΝΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1999 με πρωτοβουλία 9 Δήμων της Ανατολικής Αττικής, Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Ραφήνας, Παλλήνης, Γέρακα, Γλυκών Νερών και οι Κοινότητες Πικερμίου και Ανθούσας με κύριο στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή, δηλαδή για μια σωστή χρήση των τοπικών πόρων με παράλληλη επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει οι ίδιοι οι Δήμοι στα Τοπικά Αναπτυξιακά Προγράμματά τους.
Σήμερα η εταιρεία έχει να παρουσιάσει πλούσια δράση σε όλους τους τομείς που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στις διάφορες δράσεις και προγράμματα για τους Δήμους-μέλη δραστηριοποιούνται περίπου 20 στελέχη και ειδικοί συνεργάτες.
Ο Νίκος Ταμπακίδης , φυσικός στο επάγγελμα (πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), έχει διατελέσει τρεις τετραετίες δήμαρχος Αγίων Αναργύρων. Απέτυχε να εκλεγεί στις εκλογικές αναμετρήσεις 2002 και 2006. Έχει ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία και το δημόσιο λόγο, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1980 διατέλεσε διευθυντής Περιφερειακών Ραδιοσταθμών της ΕΡΤ. Επίσης διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωπος της Κεντρικής ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων στην Εθνική Επιτροπή για την βιώσιμη Ανάπτυξη, στέλεχος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης. Σήμερα είναι μέλος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος της Επιτροπής Θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης και Σύμβουλος Ανάπτυξης στην ΜΑΡΑΘΩΝΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ.
Από το βιογραφικό του συνάγεται το συμπέρασμα ότι είναι ένα αξιόλογο στέλεχος με μεγάλη ελληνική και ευρωπαϊκή εμπειρία σε θέματα ανάπτυξης για την τοπικής αυτοδιοίκησης .
Πέρα των άλλων δραστηριοτήτων διετέλεσε και Σύμβουλος της ΔΕΑΔΑ. Από δημοσιεύματα:
Δοσοληψίες υπήρχαν και στη Λευκάδα με το Δήμαρχο και τη Μαραθώνια Αναπτυξιακή, δια του κ. Ταμπακίδη φυσικά, αφού υπήρξε και περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Γεννιέται το ερώτημα. Αυτό που είναι νόμιμο(;) είναι και ηθικό;
Λεπτομέρειες για τα αναφερόμενα:
http://www.inout.gr/showthread.php?t=14441
http://aganargyroi.blogspot.com/2008/03/blog-post_2956.html
http://www.e-lefkas.gr/modules.php?name=News&file=print&sid=2150
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1999 με πρωτοβουλία 9 Δήμων της Ανατολικής Αττικής, Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Ραφήνας, Παλλήνης, Γέρακα, Γλυκών Νερών και οι Κοινότητες Πικερμίου και Ανθούσας με κύριο στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή, δηλαδή για μια σωστή χρήση των τοπικών πόρων με παράλληλη επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει οι ίδιοι οι Δήμοι στα Τοπικά Αναπτυξιακά Προγράμματά τους.
Σήμερα η εταιρεία έχει να παρουσιάσει πλούσια δράση σε όλους τους τομείς που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στις διάφορες δράσεις και προγράμματα για τους Δήμους-μέλη δραστηριοποιούνται περίπου 20 στελέχη και ειδικοί συνεργάτες.
Ο Νίκος Ταμπακίδης , φυσικός στο επάγγελμα (πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), έχει διατελέσει τρεις τετραετίες δήμαρχος Αγίων Αναργύρων. Απέτυχε να εκλεγεί στις εκλογικές αναμετρήσεις 2002 και 2006. Έχει ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία και το δημόσιο λόγο, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1980 διατέλεσε διευθυντής Περιφερειακών Ραδιοσταθμών της ΕΡΤ. Επίσης διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωπος της Κεντρικής ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων στην Εθνική Επιτροπή για την βιώσιμη Ανάπτυξη, στέλεχος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης. Σήμερα είναι μέλος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος της Επιτροπής Θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης και Σύμβουλος Ανάπτυξης στην ΜΑΡΑΘΩΝΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ.
Από το βιογραφικό του συνάγεται το συμπέρασμα ότι είναι ένα αξιόλογο στέλεχος με μεγάλη ελληνική και ευρωπαϊκή εμπειρία σε θέματα ανάπτυξης για την τοπικής αυτοδιοίκησης .
Πέρα των άλλων δραστηριοτήτων διετέλεσε και Σύμβουλος της ΔΕΑΔΑ. Από δημοσιεύματα:
- Ο Δήμος Αχαρνών συμμετείχε για πρώτη φορά φέτος στη Διεθνή Έκθεση Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δημοσίου και Κοινωνικού Τομέα, και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων «POLIS 2007», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από τις 22 έως τις 25 Νοεμβρίου 2007. Στην αποστολή του Δήμου, εκτός από το Δήμαρχο Παναγιώτη Φωτιάδη και τον Πρόεδρο της ΔΕΑΔΑ Παύλο Γεροντίδη, συμμετείχαν ακόμη, ο Αντιπρόεδρος και ο Σύμβουλος της ΔΕΑΔΑ κ.κ. Θεόφιλος Αφουξενίδης και Νίκος Ταμπακίδης αντίστοιχα.
- Μέσα σε έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα έγινε η επίδοση των επιταγών σε πυρόπληκτες οικογένειες του Δήμου Διρφύων Ευβοίας από τους εκπροσώπους του Δήμου Αχαρνών με επικεφαλής τον Δήμαρχο Παναγιώτη Φωτιάδη, το μεσημέρι της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου 2007. Στην αντιπροσωπεία του Δήμου Αχαρνών, εκτός από τον Δήμαρχο, συμμετείχαν και, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Γρηγοριάδης, οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών και Τεχνικών Έργων Νίκος Κολετζάκης και Σπύρος Στούρας αντίστοιχα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χρήστος Γκίκας και Γιώργος Λέκκας και ο Σύμβουλος της ΔΕΑΔΑ Νίκος Ταμπακίδης.
Δοσοληψίες υπήρχαν και στη Λευκάδα με το Δήμαρχο και τη Μαραθώνια Αναπτυξιακή, δια του κ. Ταμπακίδη φυσικά, αφού υπήρξε και περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Γεννιέται το ερώτημα. Αυτό που είναι νόμιμο(;) είναι και ηθικό;
Λεπτομέρειες για τα αναφερόμενα:
http://www.inout.gr/showthread.php?t=14441
http://aganargyroi.blogspot.com/2008/03/blog-post_2956.html
http://www.e-lefkas.gr/modules.php?name=News&file=print&sid=2150
Φωτιάδης: Τι δεν έλεγα – τι δεν έκανα
Στην «περίφημη» συνέντευξή του στο acharnet.gr (εκεί βρίσκω πληροφορίες γιατί δεν έχω άλλα έγγραφα στοιχεία) είπε αρκετά, για τις δημοτικές επιχειρήσεις, για τους υπεράριθμους υπαλλήλους σ’ αυτές, για τα όμβρια ύδατα, το συγκοινωνιακό, τον αθλητισμό και τα ναρκωτικά. Δεν ανέφερε λέξη για τον πολιτισμό. Αυτόν είχε υπόψη του να τον αναθέσει στον αδερφό Παύλο και το Θεόφιλο.
Πριν τις εκλογές σύμβουλος της παράταξης Στριφτού με θέση σε Δημοτική Επιχείρηση και ψηφοθηρική βάση τον Κόκκινο Μύλο, νοίκιασε χώρο απέναντι από τον Θολωτό Τάφο στον Κόκκινο Μύλο. Έβαλε ταμπέλα «Δημοτική Βιβλιοθήκη», έβαλε μερικά ράφια και μερικά βιβλία. Προεκλογικά έκανε και εγκαίνια της «βιβλιοθήκης», που στην πραγματικότητα ήταν βιβλιοαποθήκη. Οι εκλογές έγιναν. Η παράταξη του έχασε την εξουσία και η βιβλιοθήκη τον προορισμό της. Το κτίριο ενοικιάζεται.
Εδώ και δυό χρόνια ο Δήμος Αχαρνών, ο Δήμος των 100.000 περίπου δημοτών έχει βιβλιοθήκη; Κανένας δε γνωρίζει.
Ο δήμαρχος κ. Π. Φωτιάδης προώθησε πολιτιστικές και μορφωτικές ανταλλαγές με το Τσιμκέντ του Καζαχστάν. Για αυτό και την παράταξή του πολιτισμός είναι η συναυλία του Χατζηγιάννη, θεατρικές παραστάσεις από περιφερόμενους θιάσους κ. α. Τα βιβλία, οι βιβλιοθήκες είναι δεύτερης κατηγορίας εργαλεία για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. Άλλωστε μπορεί να πιστεύουν ότι προστατεύουν τα βιβλία από τη φθορά. Φυλάσσονται καλύτερα σε κούτες από τα ράφια των βιβλιοθηκών.
Μετά λέμε ότι οι νέοι είναι αμόρφωτοι, δεν ενδιαφέρονται για τίποτα. Σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης η δαπάνη για ένα βιβλίο για πολλούς είναι δεύτερη προτεραιότητα. Προηγείται η δαπάνη για το φαγητό, άντε και για το κινητό τηλέφωνο. Δεν υπάρχει βιβλιοθήκη για ανάγνωση και δανεισμο βιβλίων.
Όταν λέμε στους νέους αγράμματους, αυτοί θα μπορούσαν να μας απαντήσουν :«Αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο από το χέρι. μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι». (Μπ. Μπρεχτ).
Δεν πρέπει να στενοχωριόμαστε όμως. Ίσως λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές δούμε πάλι σε κάποιο κτίριο μια ταμπέλα: “Δημοτική Βιβλιοθήκη”. Με ράφια με μερικά σκονισμένα βιβλία. Και το χώρο άδειο. Όπως και το μυαλό τους για το βιβλίο, για τον πολιτισμό.
Πριν τις εκλογές σύμβουλος της παράταξης Στριφτού με θέση σε Δημοτική Επιχείρηση και ψηφοθηρική βάση τον Κόκκινο Μύλο, νοίκιασε χώρο απέναντι από τον Θολωτό Τάφο στον Κόκκινο Μύλο. Έβαλε ταμπέλα «Δημοτική Βιβλιοθήκη», έβαλε μερικά ράφια και μερικά βιβλία. Προεκλογικά έκανε και εγκαίνια της «βιβλιοθήκης», που στην πραγματικότητα ήταν βιβλιοαποθήκη. Οι εκλογές έγιναν. Η παράταξη του έχασε την εξουσία και η βιβλιοθήκη τον προορισμό της. Το κτίριο ενοικιάζεται.
Εδώ και δυό χρόνια ο Δήμος Αχαρνών, ο Δήμος των 100.000 περίπου δημοτών έχει βιβλιοθήκη; Κανένας δε γνωρίζει.
Ο δήμαρχος κ. Π. Φωτιάδης προώθησε πολιτιστικές και μορφωτικές ανταλλαγές με το Τσιμκέντ του Καζαχστάν. Για αυτό και την παράταξή του πολιτισμός είναι η συναυλία του Χατζηγιάννη, θεατρικές παραστάσεις από περιφερόμενους θιάσους κ. α. Τα βιβλία, οι βιβλιοθήκες είναι δεύτερης κατηγορίας εργαλεία για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. Άλλωστε μπορεί να πιστεύουν ότι προστατεύουν τα βιβλία από τη φθορά. Φυλάσσονται καλύτερα σε κούτες από τα ράφια των βιβλιοθηκών.
Μετά λέμε ότι οι νέοι είναι αμόρφωτοι, δεν ενδιαφέρονται για τίποτα. Σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης η δαπάνη για ένα βιβλίο για πολλούς είναι δεύτερη προτεραιότητα. Προηγείται η δαπάνη για το φαγητό, άντε και για το κινητό τηλέφωνο. Δεν υπάρχει βιβλιοθήκη για ανάγνωση και δανεισμο βιβλίων.
Όταν λέμε στους νέους αγράμματους, αυτοί θα μπορούσαν να μας απαντήσουν :«Αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο από το χέρι. μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι». (Μπ. Μπρεχτ).
Δεν πρέπει να στενοχωριόμαστε όμως. Ίσως λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές δούμε πάλι σε κάποιο κτίριο μια ταμπέλα: “Δημοτική Βιβλιοθήκη”. Με ράφια με μερικά σκονισμένα βιβλία. Και το χώρο άδειο. Όπως και το μυαλό τους για το βιβλίο, για τον πολιτισμό.
Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)