Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Ευρωεκλογές. Νίκησε το «Αϊ σιχτίρι»

Ευρωεκλογές. Τελείωσαν και αυτές. Η ώρα του απολογισμού. Η ώρα που κάνουν «ταμείο» τα κόμματα. Τι κέρδισαν. Τι έχασαν. Τι έγινε στο Δήμο μας; Τα αποτελέσματα μιλάνε:
Στους αγώνες υπάρχουν δύο πράγματα που συζητούνται. Ποιος ήρθε πρώτος και τις επιδόσεις είχαν οι αθλητές. Στους αγώνες της 7/6/2009 πρώτο ήρθε το ΠΑΣΟΚ. Επαλήθευσε τις δημοσκοπήσεις. Όλοι περίμεναν, με τη βοήθεια της κυβέρνησης, θα ανέπτυσσε μια δυναμική που θα εκφραζόταν σε πρώτη θέση, σε αύξηση των ψηφοφόρων του. Οι απώλειές του ήταν 2.083.327 – 1.878.859 =204.468 ψήφοι, την εποχή που η Ν.Δ. εμφάνιζε καθίζηση. Η διαφορά ήταν 2.633.574 – 1.655.636 = 977.938 ψήφοι.

Στο Μενίδι οι διαφορές ήταν 1129 ψήφοι για το ΠΑΣΟΚ και 4974 για τη Ν.Δ. Αντίστοιχη μείωση με το ΠΑΣΟΚ εμφάνισε και το ΚΚΕ. Εκεί που οι ψηφοφόροι του, υποτίθεται, ότι είναι σταθεροί και μάλιστα πρέπει να αυξάνουν σε περιόδους κρίσης. Το κόμμα του εργάτη φαίνεται ότι δεν τράβηξε τους εκατοντάδες απολυμένους, όχι μόνο στο Δήμο μας, αλλά και πανελλαδικά. Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα έγιναν δύσκολα. Παρότι είχε πάντοτε αξιόλογους εκπροσώπους στην ευρωβουλή τους «έκαιγε» εύκολα. Οι Αλαβάνος και Παπαγιαννάκης είχαν σημαντική παρουσία. Ο Παπαδημούλης επίσης. Λίγο το αριστερό ρεύμα, λίγο οι διαδικασίες τον έφεραν τρίτο στο ψηφοδέλτιο. Φαίνεται ότι ο «πολιτικός γίγαντας» Τσίπρας έκανε τον κύκλο του. Χαρακτήρισε τις καταστροφές του περασμένου Δεκέμβρη εξέγερση της νεολαίας. Δικαιολόγησε τις καταστροφές ως υγειά αντίδραση της νεολαίας. Ήταν τόσο ισχυρή η αντίδραση της νεολαίας που γέμισαν τα μαγαζιά και οι δρόμοι του Αρυρόκαστρου στην Αλβανία με τα προϊόντα της καταστροφής. Ο Αλέξης, που πρώτο κατόρθωμα στο βιογραφικό του θεωρεί τις μαθητικές καταλήψεις. Ως νεαρός Κνίτης.

Μεγάλος κερδισμένος το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Διέγνωσε προβλήματα του τόπου, όπως λαθρομετανάστευση, ασφάλεια του πολίτη, πρόβλημα με τη FYROM. Επένδυσε σε αυτά, τα έκανε σημαία και αμείφτηκε. Πολλοί είπαν για το αβγό του φιδιού. Θα φανεί αργότερα. Πίσω όμως από τις θέσεις του συντάχθηκε "ο κουρασμένος" και το ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα άργησαν να το δουν. Το κατάλαβαν;

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών, όμως ήταν η αποχή. Αυτό που ήταν συνηθισμένο πράγμα στην Ευρώπη άρχισε να κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα. Η αποχή στο σύνολο των ψηφοφόρων είναι περίπου 47 %. Αυτό το ποσοστό δεν είναι ακριβές, γιατί οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν επικαιροποιηθεί. Νεκροί, μετανάστες και υπέργηροι φέρονται στους εκλογικούς καταλόγους. Η αποχή σίγουρα είναι μικρότερη, αλλά παραμένει μεγάλη. Πολλές ερμηνείες υπάρχουν. Μερικοί λένε ότι έφταιγε το τριήμερο των διακοπών μέσα στο καλοκαίρι. Άλλοι με την αποχή έδειξαν απαξίωση στο πολιτικό σύστημα, στους πολιτικούς που το διαχειρίζονται. Σίγουρα οι κυβερνητικές αθλιότητες στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, στην παραγωγή και κουκούλωμα των σκανδάλων, στην ανυπαρξία πολιτικής γραμμής έστειλαν τον κόσμο στις παραλίες. Από κοντά τους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το παρελθόν και τις επιλογές τους, που δε δίνουν απαντήσεις για τον τρόπο εξόδου από την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.

Το σημαντικότερο σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι ότι τα κόμματα συνέχισαν τις κοκορομαχίες. Δε συζήτησαν για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιλογή των ευρωβουλευτών στις αποφάσεις που παίρνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε πόσες από αυτές προς το παρόν επιδρά το Ευρωκοινοβούλιο και σε πόσες οι εθνικές κυβερνήσεις. Δεν έκαναν απολογισμό για τη δράση των ευρωβουλευτών τους. Δεν εξήγησαν ποιοι ήταν επιτυχημένοι στο ρόλο τους και έπρεπε να παραμείνουν και ποιοι πρέπει να μην είναι και πάλι υποψήφιοι.

Δυστυχώς η επιλογή του ευρωψηφοδελτίου είναι επιλογή του αρχηγού των αστικών κομμάτων. Αποτυχημένοι ευρωβουλευτές σημαίνει αποτυχημένη επιλογή του αρχηγού. Δε μας άρεσε ο βασιλιάς, γιατί ήταν απόλυτος άρχοντας, μας αρέσει ο αρχηγός κόμματος που αποφασίζει για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου και των βουλευτών επικρατείας βασιλικά. Αθάνατε Αντρέα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: