Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Οι λακκούβες

Άρχισαν τα όργανα!!
Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 11/6/2009. Θέματα 2 και 3. Ψήφιση πίστωσης 556,21€ και 420,00€ σε δικαιούχους για αποζημίωση τροχαίου ατυχήματος υλικών ζημιών Ι.Χ αυτοκινήτου από λακκούβα του οδοστρώματος σε περιοχή του Δήμου μας. Τι έγινε με την Μαραθώνια Αναπτυξιακή, της οποίας σύμβουλος ανάπτυξης ήταν ο κ. Ταμπακίδης (εδώ), με σύμβαση 45.000 €(;) για να καλύψουν λακκούβες στο Δήμο Αχαρνών; Γιατί πρέπει ο Δήμος να καταβάλλει 1000 περίπου ευρώ, προς το παρόν, για ζημιές που γίνονται στα οδοστρώματα στο Δήμο Αχαρνών;

Ποιοι έχουν την ευθύνη για τις ζημιές από λακκούβες; Σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, στο άρθρο 75 αναφέρεται: γ) Ποιότητας Ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των Πόλεων και των Οικισμών, στον οποίο περιλαμβάνεται, ιδίως:
4. Η ρύθμιση της κυκλοφορίας, ο καθορισμός πεζοδρόμων, μονοδρομήσεων και κατευθύνσεων της κυκλοφορίας, η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων και γενικότερα η λήψη μέτρων για την αποφυγή δυσμενών επιδράσεων στην ασφάλεια της κυκλοφορίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών καθορίσθηκαν οι ευθύνες του Δήμου για την ασφάλεια της κυκλοφορίας και τις λακκούβες ειδικότερα (εδώ)

Ποιος πληρώνει τις ζημιές από λακκούβες στα όρια του Δήμου Αχαρνών; Φυσικά ο Δήμος που έχει την ευθύνη συντήρησης του δρόμου. Έτσι τη βαρεία αμέλεια των αρμοδίων για την αποκατάσταση του οδοστρώματος την πληρώνουν τελικά οι δημότες που δεν έχουν καμιά ευθύνη; ΟΧΙ

Το άρθρο 141 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων αναφέρει:
Άρθρο 141
Αστική ευθύνη
1. Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τα μέλη της δημαρχιακής επιτροπής, οι πρόεδροι Κοινοτήτων, τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, καθώς και οι σύμβουλοι δημοτικού διαμερίσματος, οι τοπικοί σύμβουλοι και οι πάρεδροι οφείλουν να αποζημιώσουν το Δήμο ή την Κοινότητα για κάθε θετική ζημία, που προξένησαν εις βάρος της περιουσίας τους από δόλο ή βαριά αμέλεια. Οι ανωτέρω δεν υπέχουν ευθύνη αποζημίωσης έναντι τρίτων.
2. Η ζημία καταλογίζεται στα πρόσωπα αυτά με αιτιολογημένη πράξη τριμελούς ελεγκτικής επιτροπής, που συγκροτείται στην έδρα κάθε νομού ή νομαρχίας με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.
Η επιτροπή εξετάζει τις υποθέσεις ύστερα από αίτηση του Δήμου ή της Κοινότητας ή με εντολή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, που ενεργεί αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε δημότη, και αποφασίζει, αφού κάνει έρευνα και καλέσει τα πρόσωπα που θεωρούνται υπεύθυνα για την πρόκληση της ζημίας, να δώσουν εξηγήσεις, μέσα σε εύλογο διάστημα.

Έτσι πρέπει οι δημότες να προασπίσουν τα οικονομικά του Δήμου από αρμοδίους που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Ποιοι ήταν όμως οι υπεύθυνοι; Είναι οι αντιδήμαρχοι που έχουν τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, από 5/1/2008 έως 28/2/2009 και για ένα διάστημα το 2008 ο κ. Σ. Σαββίδης. Από 1/3/2009 μέχρι σήμερα ο κ. Μ. Μουκάνης. Θα βρεθεί ένας δημότης να ζητήσει να κινηθούν οι διαδικασίες για να πληρώσουν τη ζημιά αυτοί που έδειξαν βαρεία αμέλεια. Γιατί κατ' επανάληψη από το δημοτικό σύμβουλο κ. Τραβασάρο έχει τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα για τις λακκούβες, αλλά οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι είναι αλλού. Και αποζημιώνονται για τη θέση αυτή με ποσό ίσο με το μισθό ενός καθηγητή. Βέβαια τα προσόντα τους είναι ανώτερα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: