Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Πολιτική σούπα

10η Σεπτεμβρίου. Συνέντευξη του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Στο πάνελ όλες οι συνιστώσες:
.Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ) - ευρωκομμουνιστική / οικολογική συνιστώσα
. Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) - σοσιαλιστές / σοσιαλδημοκράτες
. Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ) - τροτσκιστές κομμουνιστές
. Ενεργοί Πολίτες - δημοκρατική πατριωτική αριστερά
. Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ) - ενωτικοί κομμουνιστές / αριστεροί
. Κόκκινο - τροτσκιστές κομμουνιστές
. Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) - μαοϊκοί κομμουνιστές
. Ξεκίνημα - Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση - Ελληνικό τμήμα της CWI (Committee for a Workers' International) μαρξιστές / τροτσκιστές
. Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας - Μέλη του Διεθνούς Οικοσοσιαλιστικού Δικτύου (ΕΙΝ) - πολιτική (αριστερή) οικολογία
. Ρόζα - πολιτική ομάδα που βασίζεται στο ριζοσπαστικό αριστερό Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
. Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) - πολυτασικό κόμμα που περιλαμβάνει από κλασικούς μαρξιστές έως σοσιαλδημοκράτες
. 2ο Κύμα - Ριζοσπαστική Αριστερά για έναν ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ
. Ανένταχτοι Αριστεροί του Χώρου Διαλόγου

Εκτός από το Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ)( πρώην Συνασπισμός της Αριστεράς και της προόδου) με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα, ποιοι είναι οι άλλοι του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ);

Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ) - ευρωκομμουνιστική / οικολογική συνιστώσα (εδώ)



Σφυροδρέπανο, αντίθεση με το Σταλινισμό, ευρωπαϊκός προσανατολισμός και ο απαραίτητος μαϊντανός, η οικολογία (δεν υπάρχει διευκρίνιση αν είναι πράσινη).

Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) - σοσιαλιστές / σοσιαλδημοκράτες (εδώ)



Τα υπολείμματα του κόμματος που ίδρυσε και κατάργησε ο Δημήτρης Τσοβόλας. Οι επίγονοι θέλησαν τα διαχειριστούν τα υπόλοιπα του ταμείου του ΔΗΚΚΙ και τα οποία προσπάθησε να επιστρέψει στο κράτος ο Τσοβόλας. Επικεφαλής Π. Μαντά, Συντονιστή της Δ.Ε. του ΔΗΚΚΙ. Τον έχει ακούσει κανείς;

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ) - τροτσκιστές κομμουνιστές (εδώ)



Σοσιαλιστική οργάνωση με αναφορά στον επαναστατικό μαρξισμό και στην παράδοση του Μαρξ, του Ένγκελς, του Λένιν, του Τρότσκι, της Λούξεμπουργκ, του Γκράμσι. Στα κείμενά τους υπάρχουν οι λύσεις για τα προβλήματα του τόπου. Μεταξύ των θέσεών τους: Eίμαστε αντίθετοι στην καταπίεση των μειονοτήτων στη Θράκη και τη Mακεδονία και στα μέτρα αστυνόμευσης των μεταναστών.

Ενεργοί Πολίτες - δημοκρατική πατριωτική αριστερά
(Δεν έχει έμβλημα)
Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Μ. Γλέζος, ο οποίος έχει συστήσει την κίνηση «Ενεργοί Πολίτες». Ο Μανώλης Γλέζος, ανερμάτιστος πολιτικά στα 86 του χρόνια ξοδεύει τιμές που έγιναν για τους αγώνες στα νιάτα του.
Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω στο Μανώλη Γλέζο. Υπάρχει και δημοκρατική αριστερά που δεν είναι πατριωτική;

Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ)(εδώ)



Η πλειοψηφία όσων συμμετέχουν στην ΚΕΔΑ είναι πρώην μέλη και στελέχη του ΚΚΕ τα οποία αποχώρησαν από κοινού με τον Μήτσο Κωστόπουλο διαφωνώντας με την πολιτική γραμμή του Περισσού. Ο Μήτσο Κωστόπουλο μετά από λίγο καιρό αποχώρησε.

Κόκκινο - τροτσκιστές κομμουνιστές (εδώ)

Αναφορές στις ιδέες των Μαρξ, Λένιν, Τρότσκι έχει και η οργάνωση «Κόκκινο». Η οργάνωση «Κόκκινο» ιδρύθηκε το 2004 καθώς στελέχη και μέλη της αποχώρησαν από τη Διεθνιστική Εργατική Αριστερά.

Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) - μαοϊκοί κομμουνιστές (εδώ)

Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος (ΚΟΕ), η οποία έχει αναφορές μαοϊκές. Το ηγετικό της στέλεχος, Ρούντι Ρινάλντι, είναι ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικά κατάγεται από την ΟΜΛΕ και την ΠΠΣΠ.



Ξεκίνημα - Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση - Ελληνικό τμήμα της CWI (Committee for a Workers' International) μαρξιστές / τροτσκιστές (εδώ)



Η οργάνωση «Ξεκίνημα» (Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση) έχει τροτσκιστικές αναφορές και εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την περσινή πρώτη του σύσκεψη. Είναι μέλος της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πολλά από τα μέλη της δρούσαν μέσα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας - Μέλη του Διεθνούς Οικοσοσιαλιστικού Δικτύου (ΕΙΝ) - πολιτική (αριστερή) οικολογία (εδώ)




Είναι η Οικολογική Παρέμβαση, η οποία δημιουργήθηκε τον Φλεβάρη του 2007 από άτομα και μέλη οικολογικών ομάδων και, όπως λέει στη διακήρυξή της, αγωνίζεται για την πολιτική και κοινωνική οικολογία.
Ένα ερώτημα. Υπάρχει και δεξιά πολιτική οικολογία. Δηλαδή κόκκινη οικολογία, πράσινη οικολογία και μπλε οικολογία; Σύντροφοι με μπερδέψατε.

Ρόζα - πολιτική ομάδα που βασίζεται στο ριζοσπαστικό αριστερό Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα(εδώ)
Η νεότευκτη «Ρόζα» δημιουργήθηκε από άτομα του ευρύτερου χώρου του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.
Μια από τις θέσεις της: Ήταν κατ’ αρχάς τα «Δεκεμβριανά» εξέγερση; Για εμάς είχαν όλα τα χαρακτηριστικά εξέγερσης. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια του ξεσηκωμού του Δεκέμβρη ήταν καλή. Μόνος του από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα –και ενάντια σε αυτά– υπεράσπισε την εξέγερση, συμμετείχε (συχνά πρωτοστατώντας) σε όλες τις κινητοποιήσεις πανελλαδικά.
Ερώτηση: Σύντροφοι επαναστάτες ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε τους εξεγερμένους που έκαναν πλιάτσικο στα μαγαζιά του κέντρου της Αθήνας και πούλαγαν τα εμπορεύματα στο Αργυρόκαστρο;

Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) (εδώ)




Το κόμμα που προήλθε από τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968, ως ΚΚΕ Εσωτερικού, μετασχηματίστηκε σε ΕΑΡ και έπειτα κατέληξε στο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Σήμερα υπάρχουν δύο κυρίως «ρεύματα» το ανανεωτικό και το αριστερό. Με συγκλινοαποκλίνουσες απόψεις.

2ο Κύμα - Ριζοσπαστική Αριστερά για έναν ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ (εδώ)

Στην ιδρυτική τους διακήρυξη αναφέρουν, μεταξύ άλλων, «Χρειαζόμαστε λοιπόν άμεσα ένα «δεύτερο» κύμα» οικοδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ, από οργανωμένους και ανένταχτους αγωνιστές/στριες, ώστε να μετασχηματιστεί σε ένα μαζικό, ζωντανό, πολυτασικό και δημοκρατικό πολιτικό υποκείμενο της Αριστεράς. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε ξανά μια ελπιδοφόρα δυναμική για το εγχείρημά μας».

Ανένταχτοι Αριστεροί του Χώρου Διαλόγου (εδώ)

Είναι οι αριστεροί που δεν είναι εντεταγμένοι στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά θέλουν να ανήκουν απευθείας στο ΣΥΡΙΖΑ

Αυτά για τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα φαίνεται δεν έγινε κατανοητό, ότι στις εκλογές οι πολίτες θέλουν ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης και ανθρώπους που θα το εφαρμόσουν ή θα συνεργαστούν με άλλα κόμματα για την εφαρμογή ενός προγράμματος διακυβέρνησης. Εδώ μαζεύτηκαν μικρά «πολιτικά καφενεία» για να φτιάξουν ένα μεγάλο «πολιτική καφενείο». Δεν κατάλαβαν όμως ότι ένα «πολιτική καφενείο» δεν μπορεί να κυβερνήσει ένα Δήμο ή ένα κράτος.

Ένα κυβερνητικό κόμμα, όπως το ΠΑΣΟΚ, πως μπορεί να καταστρώσει πρόγραμμα διακυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ; Με ποιόν θα συζητήσει. Με τις 11 ή 12 συνιστώσες. Με ένα Περικλή Κοροβέση;

Από τα πράγματα φαίνεται ότι όλα εκφυλίζονται, έχουν ένα τέλος. Και το τέλος φαίνεται ότι ήρθε για τα γκρουπούσκουλα της αριστεράς. Της αριστερής θολούρας.

Ως αριστερά παραμένει το παλαιολιθικό και αρτηριοσκληρωτικό ΚΚΕ, που στο καταστατικό του έχει την επαναστατική κατάληψη της εξουσίας. Που έχει το μοντέλο του κράτους κατά Λένιν και Στάλιν.

Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλαβάνος φαίνεται ότι κατάλαβε το μόρφωμα στο οποίο ήταν πρόεδρος. Και το εγκατέλειψε έγκαιρα. Ποια θα είναι η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ; Σε τρεις βδομάδες θα δούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: