Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Το λάθος έγινε προοδευτική πρόταση

Στο φύλλο της 3/9/2009 των «Αχαρναϊκών Νέων» δημοσιεύτηκε άρθρο του Πέτρου Δούκα, τέως βουλευτή Αττικής της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Ιδέες για την ανάπτυξη της Ελλάδας μας».

Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρει «Εύκολες λύσεις, μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν. Πρέπει όλοι να στηρίξουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Πρωθυπουργού».
Μεταξύ των προτάσεων για όσες δράσεις του ευρύτερου Δημόσιου τομέα απαιτούν επιχειρηματικότητα , γρήγορα ανακλαστικά , συγκράτηση του κόστους παραγωγής, ανταγωνιστικότητα πρέπει να περάσουν στο ν ιδιωτικό τομέα.

Προτείνει να αποδοθεί μεγάλο μέρος της κρατικής περιουσίας που «αραχνιάζει» στους πολίτες με «κεφαλικό» τρόπο. Δηλαδή , να μετοχοποιηθεί μέρος της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και να διαιρεθεί το μετοχικό κεφάλαιο σε 11 εκατομμύρια μετοχές και κάθε Έλληνας να πάρει δωρεάν μια μετοχή, από κάθε μετοχοποιημένο δημόσιο φορέα.

Οι μετοχές αυτές θα εισαχθούν άμεσα στο χρηματιστήριο Αθηνών και θα είναι άμεσα διαπραγματεύσιμες μετά από ένα χρόνο.

Κάθε φορά που ένας ιδιώτης θα πουλάει μια από αυτές τις μετοχές, το 20% θα εισπράττεται από το Δημόσιο , ως δημόσιο έσοδο.

Μια νέα αντίληψη διατυπώθηκε ο Δεξιός Σοσιαλισμός. Το κράτος στο Λαό. Καλό σύνθημα σε προεκλογική περίοδο.

Ας δούμε όμως μερικές λεπτομέρειες. Κάθε επιχείρηση διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που ορίζεται από την πλειοψηφία των μετόχων και οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται από την συνέλευση των μετόχων. Φαντάζεται κανείς πως οι μέτοχοι θα επηρεάζουν τις επιχειρήσεις; Ποιος θα κρατάει μερικές μετοχές που θα έχουν αξία μερικών δεκάδων ευρώ, όταν σε πρώτη ανάγκη θα τις πουλάει στο χρηματιστήριο; Ποιος από όλη την επικράτεια θα συμμετέχει στη συνέλευση των μετόχων; Μήπως αυτός είναι ένας τρόπος να αγοράσει το μεγάλο κεφάλαιο το κράτος, που μπορεί να είναι απρόσωπο ή πίσω του να βρίσκονται άλλα συμφέροντα, ίσως άλλων κρατών! Μια διαδικασία που όλοι θα βλέπουν το τυρί και κανείς τη φάκα!!

Δυστυχώς η μη συμμετοχή του κ. Δούκα στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας δεν επέτρεψε να γίνουν πειράματα(;) Σοσιαλισμού!

Τη δεκαετία του 90 , επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, πουλήθηκε το 50% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και το άλλο 50% μετοχοποιήθηκε και οι μετοχές δόθηκαν στους εργαζόμενους δωρεάν. Σήμερα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι ιδιοκτησία της γερμανικής εταιρίας «Τίσεν Γκρούπ» η οποία λόγω της οικονομικής κρίσης σχεδιάζει να τα κλείσει. Με απλήρωτους εργαζόμενους.

Αλήθεια τι έγιναν οι μετοχές των τότε εργαζομένων. Πως η «Τίσεν Γκρούπ» έγινε ιδιοκτήτρια των Ναυπηγείων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: