Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

15 Ιουλίου 1965. Τα Ιουλιανά

Επέτειος σήμερα. Χρειάζεται να θυμόμαστε τις μέρες αυτές, αν και δεν έχουμε ανώτατο άρχοντα. Αυταρχική διακυβέρνηση μπορεί να υπάρχει διαχρονικά, αλλά αν δεν αρέσει του λαού μπορεί να κρατάει το πολύ 4 χρόνια. Όχι όπως τότε που κριτής ήταν το παλάτι και οι παρατρεχάμενοι.

Δυστυχώς τα βιβλία της Ιστορίας στα σχολεία δεν έχουν την πρόσφατη Ιστορία του τόπου, ίσως έτσι να πρέπει. Μέχρι να περάσουν χρόνια. Να φωτιστούν όλες οι πλευρές της. Οι νέοι που δεν την έχουν ζήσει πρέπει να χρησιμοποιήσουν την πληροφορία γι α τα γεγονότα αυτά, καλό είναι να γνωρίσουν ιστορήματα, για να αρχίσουν να αναζητούν τις ιστορικές αλήθειες. Αυτό σκοπό έχουν αυτές οι παραπομπές.

Δύο δείγματα της ποιητικής παρακαταθήκης του ποιητή και πολιτικού Γεωργίου Νόβα - Αθανασιάδη που σαν σήμερα το 1965 ορκίστηκε πρώτος βασιλικός πρωθυπουργός υποδειχθείς από τον αρχιτέκτονα της αποστασίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Γαργάλατα, γαργάλατα...
Κι ήταν τα στήθη σου
άσπρα σαν τα γάλατα,
μου τα 'δειχνες και μου 'λεγες
γαργάλατα, γαργάλατα.

Και επειδή είναι κρύα
Τα νερά του Βόλγα
Πίνω εις υγείαν σας
Κυρία Όλγα!

Ένας δοτός πρωθυπουργός ήταν και ο Ηλίας Τσιριμώκος, εκ της αριστεράς προερχόμενος (άνω αριστερά φωτογραφία παρά τω βασιλέα). Όταν γερνάει ο άνθρωπος... Στην κάτω δεξιά φωτογραφία φαίνονται τα κόμματα που μετακινήθηκε ο εν λόγω σύντροφος.



Για ιστορικές αναφορές (εδώ) (εδώ) (εδώ) (εδώ) (εδώ) (εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: