Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Απολογισμός 2008. Πρώτος άξονας


Ο Δήμαρχος Αχαρνών, όπως έχει υποχρέωση από το νόμο έκανε απολογισμό πεπραγμένων για το έτος 2008 στην πλατεία Αγ. Βλασίου. Ενώπιον περίπου 100 ακροατών στα καθίσματα που ήταν στην πλατεία και άλλων τόσων που ήταν ακροβολισμένοι στα γύρω καφενεία ο κ. Δήμαρχος εκφώνησε λόγο στον οποίο ανέφερε όσα κατά τη γνώμη του έπρεπε να πει ότι έπραξε και δεν ανέφερε όσα δεν τον συνέφεραν να αναφέρει. Κατηγοριοποίησε τον απολογισμό του σε πέντε άξονες

1. Το νοικοκύρεμα των οικονομικών
2. Το πρόγραμμα τεχνικών έργων και την κατασκευή υποδομών
3. Την καθαριότητα κα την συντήρηση του πρασίνου
4. Την κοινωνική προσφορά και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών όλων την ηλικιών
5. Την προαγωγή του πολιτισμού και του αθλητισμού
Στο νοικοκύρεμα των οικονομικών αναφέρθηκε στην καλυτέρευση των οικονομικών του Δήμου . Είπε για την αύξηση ων εσόδων του Δήμου κατά 35%. Χωρίς να επιβαρύνουμε τους δημότες με υπέρογκες επιβαρύνσεις. Αναφέρθηκε στο χρέος της προηγούμενης διοίκησης και σε διαχειριστικό έλεγχο που είχε ως αποτέλεσμα την διαβίβαση της υπόθεσης στη δικαιοσύνη. «Διακινήθηκαν χρήματα χωρίς αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου. Στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου υπάρχουν νόμοι και προβλεπόμενες διαδικασίες, διαφορετικά καταλύεται κάθε έννοια νομιμότητας. Διότι οτιδήποτε συμβαίνει εκτός του νομικού πλαισίου δεν είναι παράτυπο, αλλά παράνομο. Και η παρανομία δεν μπορεί να θεωρηθεί παράλειψη, αλλά ποινικό αδίκημα. Επομένως ένας είναι ο σωστός και δίκαιος δρόμος αυτός της δικαιοσύνης. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχωρήσαμε σε μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου. Τα πορίσματα των ελέγχων είναι στη δικαιοσύνη και τους ελεγκτές της δημοσίας διοίκησης». Για ένα χρόνο κάναμε αγώνα δρόμου για να νοικοκυρέψουμε τις Δημοτικές επιχειρήσεις. Με βοήθεια εξειδικευμένη εταιρείας δρομολογήσαμε για πρώτη φορά βεβαιώσαμε και πρόκειται να εισπράξουμε δημοτικά τέλη από μεγάλες εταιρείες του δημοσίου.

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Δήμαρχος για τον εξορθολογισμό των εξόδων. Μίλησε για του εργαζόμενους που μεταφέρθηκαν από τη ΔΕΑΔΑ στο Δήμο. Εντός του 2009 ανοίξαμε το δρόμο σε 174 πρώην απασχολούμενους στη ΔΕΤΕΔΑ να μεταφερθούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα χαρακτηρίζοντάς τους ως πλεονάζον προσωπικό.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα δάνειο 10.000.000 € με το οποίο πληρώθηκαν εργαζόμενοι και προμηθευτές. Δρομολογήθηκε επίσης δάνειο 18,5 εκατομμυρίων ευρώ για να εισπράξουν δημότες που έβλεπαν δεσμευμένες τις περιουσίες τους για περισσότερα από 20 χρόνια.

Σχόλια για το τι είπε και τι δεν είπε ο Δήμαρχο αναφερόμενος στον πρώτο άξονα

Ο κ. Δήμαρχος έκανε αγώνα να νοικοκυρέψει τις Δημοτικές επιχειρήσεις. Νοικοκύρεμα έκανε στην ΔΕΑΔΑ το 2008 όταν με απόφαση του Δ.Σ. στις 17-1-2008 ενέκριναν αναδρομικά καταβολή 158.845,88 € στην Π.Α.Ε. Αχαρναϊκός, που έγιναν μεταξύ 15/10/2007 και 21/12/2007 χωρίς απόφαση Δ.Σ., για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που δεν έγινε ποτέ! Αυτά γράφει η έκθεση του ΣΟΛ που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τα λόγια του Δημάρχου: « Διότι οτιδήποτε συμβαίνει εκτός του νομικού πλαισίου δεν είναι παράτυπο, αλλά παράνομο. Και η παρανομία δεν μπορεί να θεωρηθεί παράλειψη, αλλά ποινικό αδίκημα. Επομένως ένας είναι ο σωστός και δίκαιος δρόμος αυτός της δικαιοσύνης». Εμπρός κ. Δήμαρχε δείξε το δρόμο στη δικαιοσύνη σε αυτούς που επέλεξες για διοίκηση στη ΔΕΑΔΑ. Αν δεν το κάνεις παραβαίνεις το καθήκον σου. Και τότε κάποιος θα δείξει το δρόμο προς τη δικαιοσύνη. Τι λες κ. Δήμαρχε για τα 206.000€ που η ΔΕΑΔΑ κατέβαλε στην Π.Α.Ε . Αχαρναϊκός για το διάστημα 21/1/2008 έως 30/6/2008 με απόφαση της 11/2/2008 για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ από τον Μάιο του 2008 ήταν βέβαιος ο υποβιβασμός της Π.Α.Ε. σε ερασιτεχνική κατηγορία και η υποχρεωτική λύση της Π.Α.Ε.; Οι ορκωτοί λογιστές στη σελίδα 85 του πορίσματος γράφουν για αντιμετώπιση ζημίας 556.321,96 € που αφορά «Χρηματικές διευκολύνσεις» προς την Π.Α.Ε. Αχαρναϊκός που ενδέχεται να προκύψει από την μη είσπραξη της απαίτησης. Ποιοι είναι εκείνοι που έχουν ευθύνη για την απώλεια του ποσού αυτού. Ποιους θα οδηγήσετε στη δικαιοσύνη. Δεν αντιληφθήκατε αυτό το πρόβλημα να κάνετε την αυτοκριτική σας; Αν δεν το αντιληφθήκατε, τότε επιβεβαιώνετε το χαρακτηρισμό του κ. Γεροντίδη που δημοσιεύτηκε στον «Νέο Τύπο» της 4 Φεβρουαρίου 2009 (πατήστε εδώ). Αν τα αντιληφθήκατε και σιωπήσατε τότε πρέπει να σας δείξει κάποιος το δρόμο προς τη δικαιοσύνη.

Κύριε Δήμαρχε λέτε ότι αυξήσατε τα έσοδα του Δήμου χωρίς να επιβάλετε υπέρογκα τέλη. Μήπως αυτά τα έσοδα προήλθαν από πωλήσεις τάφων τριετούς ταφής σε δημότες, χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και κατά παράβαση του κανονισμού λειτουργίας του νεκροταφείου, που επιτρέπει την πώληση τάφων, χωρίς να υπάρχει νεκρός στον τάφο που να είναι συγγενής του αγοραστή; Από εκεί προήλθαν τα βεβαιωθέντα έσοδα μέχρι 26/11/2008 που ανέρχονται στο ποσό των 1.295.245,55 € (Σύμφωνα με αναφορά του κ. Κασσαβού στο Δημοτικό Συμβούλιο) ; (πατήστε εδώ)
Η Δημοτική Επιχείρηση Νεκροταφείου έχει συντάξει ισολογισμούς τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου όπως προβλέπεται από τον ΚΒΣ (Π.Δ 186/92) και την παρ 1 του άρθρου 2 του Π.Δ. 520/1988; Γνωρίζεται τι γίνεται στην ΔΕΝΔΑ; Υπάρχει η έκθεση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου της, που προβλέπεται από το άρθρο 5 του Π.Δ. 520/1988; Είπατε: «Για ένα χρόνο κάναμε αγώνα δρόμου γι α να νοικοκυρέψουμε τις Δημοτικές επιχειρήσεις». Ποιο είναι το νοικοκύρεμα στη ΔΕΝΔΑ;

Υποστηρίζετε ότι μειώσατε τις δαπάνες λόγω σύμπτυξης νομικών προσώπων. Οι δαπάνες για αμοιβές συνεδριάσεων μελών διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΑΔΑ αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με το 2006 (σελ. 74 ΣΟΛ).

Στη ΔΕΑΔΑ υπήρξαν και έξοδα ταξιδίων 10.092 € έναντι 0 το 2006. Ποιοι ταξίδεψαν; Τηρήθηκαν όσα προβλέπονται από τις φορολογικές διατάξεις(σελ. 78 ΣΟΛ).

Για τους πρώην εργαζόμενους της ΔΕΤΕΔΑ ο κ. Δήμαρχος είπε: «Εντός του 2009 ανοίξαμε το δρόμο σε 174 πρώην απασχολούμενους στη ΔΕΤΕΔΑ να μεταφερθούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα χαρακτηρίζοντάς τους ως πλεονάζον προσωπικό». Ποια είναι η αλήθεια για το θέμα. Οι κ. Τραβασάρος και Κασσαβός έβαλαν θέμα στο Δημοτικό Συμβουλίου για την τακτοποίηση των απολυμένων και ο κ. Δήμαρχος εξαναγκάστηκε από την πίεση τέως δικών του δημοτικών συμβούλων να βάλει το θέμα σε ψηφοφορία και να συμφωνήσει με την πλειοψηφούσα άποψη. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης Φωτιάδη κ. Πετρόπουλου: «…Εγώ κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί συμπολίτες δε θα εγκληματήσω για δεύτερη φορά κατά των εργαζομένων». Αυτά έκανε η δημοτική αρχή για τους πρώην εργαζόμενους της ΔΕΤΕΔΑ. (πατήστε εδώ)

Αυτές είναι μερικές παρατηρήσεις που θα έπρεπε να κάνει η αντιπολίτευση και η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Ποιος θα άκουγε στις μία τη νύχτα αυτές τις παρατηρήσεις. Ποιοι από τη δημοτική παράταξη θα άκουγαν. Αυτοί δε θέλουν να ξέρουν. Ότι πει ο ανώτατος άρχοντας.

Αυτά τα σχόλια για τον πρώτο άξονα. Μια απορία έχω. Αν ένας δημότης περί την πλατεία καλούσε την αστυνομία για διατάραξη της κοινής ησυχίας, δεδομένου ότι μετά τις 11:00 μμ απαγορεύεται σύμφωνα με την αστυνομική διάταξη 3/2006, τι θα γινόταν τότε; Θα σταματούσε ο απολογισμός; Μήπως αν ο κ. Δήμαρχος σεβόταν τους νόμους θα έρεπε να πάρει ειδική άδεια από την αστυνομία; Εύκολο άλλωστε αφού το κτήριο που στεγάζεται η αστυνομία είναι δικό του.

Σχολιασμός για τους άλλους άξονες προσεχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: