Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Απολογισμός 2008 Πέμπτος άξονας Πολιτισμός

Για να κάνει σχόλια κάποιος για κάποια γεγονότα πρέπει να ξεκαθαρίσει κάποιους ορισμούς. Ο κ. Δήμαρχος μίλησε για προαγωγή του πολιτισμού. Προσπάθησα να βρω ακριβή ορισμό, όχι για την προαγωγή, αλλά για τον πολιτισμό.

Γενικά με τον όρο πολιτισμό θεωρούμε το σύνολο των επιτευγμάτων, υλικών και πνευματικών, του κοινωνικού συνόλου. Ο όρος πολιτισμός (πόλις- πολίτης-πολιτισμός) εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα τον 18ο αι. από τον Αδαμάντιο Κοραή, ως αντιστοίχιση του γαλλικού civilisation. Υπάρχει μια διαφοροποίηση στους όρους civilization και culture. Ο πρώτος όρος επικεντρώνεται σε ένα σύνολο εκφάνσεων και δραστηριοτήτων, που αποσκοπούν να ικανοποιήσουν πνευματικές ή καλλιτεχνικές αναζητήσεις, να αναπτύξουν ανάλογα ενδιαφέροντα, να προσφέρουν πολιτισμό ως πράξη. Ο δεύτερος όρος είναι ένα πνευματικό μέγεθος, μια αφηρημένη έννοια που αποδίδεται καλύτερα με την έννοια «παιδεία», δηλ. «ένα σύνθετο σύνολο που περιλαμβάνει τη γνώση, την πίστη, την τέχνη, το νόμο, τα ήθη και τα έθιμα και άλλες δεξιότητες που απέκτησε ο άνθρωπος ως μέλος μιας κοινωνικής ομάδας». Έτσι πολλές φορές , λόγω της γενικότητας της λέξης πολιτισμός, είναι ανάγκη να συμπληρώνεται και μια λέξη που να τον προσδιορίζει ακριβώς. Λέμε τεχνικός πολιτισμός, νομικός πολιτισμός κλπ. Χρησιμοποιούνται οι όροι «πολιτιστικός» και «πολιτισμικός». Ο πρώτος χρησιμοποιείται περισσότερο για τον πολιτισμό ,ως σύνολο δραστηριοτήτων, καθώς και για τη δήλωση του τεχνικού πολιτισμού. Ο δεύτερος όρος δηλώνει περισσότερο την αφηρημένη πλευρά του πολιτισμού, καθώς και τον πολιτισμό ως πνευματική καλλιέργεια. Εδώ τελειώνει το μάθημα, κατά Μπαμπινιώτη.

Οι πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου έχουν εκχωρηθεί στην ΚΕΔΑ. Στο Καταστατικό της ΚΕΔΑ, στους σκοπούς της επιχείρησης περιλαμβάνεται "Εφαρμογή πολιτικών για την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού, η προβολή των πολιτιστικών αγαθών και των σύγχρονων πολιτιστικών έργων που παράγονται σε τοπικό επίπεδο". Επίσης η διοργάνωση συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων ή η συμμέτοχη της σε αυτές.

Ποιος είναι ο απολογισμός για το 2008. Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι: "Στήριξε ο Δήμος το πολύτιμο έργο που προσφέρουν το Ωδείο και η Φιλαρμονική και τα καλλιτεχνικά τμήματα". Αυτά είναι έργα προηγουμένων δημοτικών αρχών και η επιτυχία της παρούσας δημοτικής αρχής είναι ότι δεν τα έκλεισε! Αξίζει λοιπόν συγχαρητήρια.

Πράγματι έχει να επιδείξει εκδηλώσεις για τα Αριστοφάνεια και το 2008, όπως και το 2009. (πατήστε εδώ)

Ο κ. Δήμαρχος είπε: "Βασική προτεραιότητα μας αποτελεί η ανάδειξη του ιστορικού πλούτου στην πόλη μας. Πιέζουμε το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου των Αχαρνών" . Στον περυσινό απολογισμό είπε: "Σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων ξεκινήσαμε και διευκολύναμε τις διαδικασίες ανασκαφών και πιέζουμε το Υπουργείο Πολιτισμού , ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι απαλλοτριώσεις και οι αναγκαίες εργασίες". Πέρυσι από την πολλή πίεση έκανε απόπειρα αυτοκτονίας ο Γεν Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Ζαχόπουλος. Φέτος ασκήθηκε λιγότερη πίεση και δεν υπήρξαν θύματα!!

Ποια ήταν η κατάσταση του Θεάτρου πέρυσι (εδώ) και φέτος (εδώ)
Η παρέμβαση είναι εμφανής. Οι κάδοι απορριμάτων έχουν μετακινηθεί προς τα δεξιά!!

«Σύντομα θα λειτουργήσει το Λαογραφικό μουσείο της πόλης μας από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών». Το ενδιαφέρον του κ. Δημάρχου είναι έντονο. Δια του κ. Κολετζάκη, αποφασίστηκε επιχορήγηση της ΙΛΕΑ με το ποσό των 3.000 €, Ο Σύλλογος Κρητών με το ποσό των 6.000 €, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων με το ποσό των 6.000 €. Αυτή είναι η διαβάθμιση του πολιτισμού, από τους κ. Φωτιάδη και Κολετζάκη. Το Λαογραφικό Μουσείο, έχει μικρότερες ανάγκες, από τη γιορτή της τσικουδιάς και την «Παρχαρομάνα».

Στον πολιτισμό δεν υπάρχει το βιβλίο και η βιβλιοθήκη. Εκτός από τα βιβλία του κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη, τα οποία αγόρασε η ΚΕΔΑ. Σε ποια βιβλιοθήκη τα έβαλαν; Σε αντίστοιχη θέση με τα βιβλία «ΑΧΑΡΝΑΙ» της συγγραφέας Πλάτωνος – Γιώτα; (εδώ)

Πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ο Θολωτός Τάφος στον Κόκκινο Μύλο. Πως τον αναδεικνύει η δημοτική αρχή τον τάφο και τον περιβάλλοντα χώρο; Οι εικόνες μιλάνε μονές τους. Και μη νομιστεί ότι τα χάλια είναι φετινά. Και πέρυσι έτσι ήταν.


Ο χώρος αυτός στην προηγούμενη δημοτική αρχή είχε γκαζόν που το πότιζαν. Η σημερινή δημοτική αρχή το άφησε και ξεράθηκε. Η συμβολή της είναι τα σκουπίδια από πλαστικούς τενεκέδες. Και μια προειδοποίηση. Στο συρματόπλεγμα της ανατολικής πλευράς υπάρχουν σφηκοφωλιές. Πραγματικές. Όχι μεταφορικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: