Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Εδώ τα ευρώ, εκεί τα ευρώ, που είναι τα ευρώ;

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου της 9/10/2008
Παρουσίαση των οικονομικών πεπραγμένων της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Το λόγο είχε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για τα οικονομικά του Δήμου (κάτι σαν τον Αλογοσκούφη). Οπτικοποίηση στην οθόνη αυτών που ανέφερε o αντιδήμαρχος από το δημοτικό σύμβουλο Θ.Α. μόνιμο παρουσιαστεί με powerpoint εκ μέρους της πλειοψηφίας, θεμάτων που σχετίζονται με το Δήμο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.
Στην οθόνη εμφανίστηκαν κουτάκια που έγραφαν μέσα χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ και βελάκια που έδειχναν από ποιό κουτάκι έφευγαν και σε ποιό κουτάκι πήγαιναν. Άλλο κουτάκι για το ταμείο του Δήμου (το επίσημο), άλλο κουτάκι για κατάθεση στην Τράπεζα Πειραιώς (κρυφό ταμείο που χειριζόταν η προηγούμενη δημοτική αρχή), άλλο κουτάκι για το Νεκροταφείο και άλλο κουτάκι για τον Αχαρναϊκό.
Από ότι θυμάμαι από το κρυφό ταμείο ένα βελάκι, κατά τον αντιδήμαρχο, έδειχνε να πάνε στο Νεκροταφείο 1 εκατομμύριο ευρώ, αλλά το εκατομμύριο από το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Μενίδι δεν έφθασε στο Νεκροταφείο. Είπε και άλλα ο αντιδήμαρχος, για 150.000 ευρώ που πήγαν στον Αχαρναϊκό αλλά δεν φαίνονται (μαύρη τρύπα αυτή η ΠΑΕ)πουθενά, για τοπικούς συλλόγους, για εκκλησίες, για δημοτικούς υπαλλήλους κ.α.
Μετά μίλησε ο ορκωτός λογιστής που έκανε τους ελέγχους.
Έπειτα το λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος Θεόφιλος Αφουξενίδη. Ζήταγε από τους ορκωτούς λογιστές να του πουν ονόματα αυτών που είχαν την ευθύνη για αυτές τις ατασθαλίες. Το ύφος του μου θύμισε δημόσιους κατήγορος σε δίκες της εποχής του Στάλιν, εικόνες που βλέπαμε στην τηλεόραση στη Σοβιετική Ένωση. Ο αντιδήμαρχος και οι ορκωτοί λογιστές δεν έδιναν ονόματα, ο κ. Αφουξενίδης επέμενε (και δικαίως). Και τότε ακούστηκε το όνομα του διακομιστή για το ένα εκατομμύριο ευρώ στο Νεκροταφείο, που δεν έφθασε ποτέ!. Το όνομα αυτού Αναστάσιος Συρινίδης, πρόεδρος τότε της ΔΕΝΔΑ, με το συνδυασμό τότε του Στριφτού, αντιδήμαρχος σήμερα του Φωτιάδη!! Όπως είπε πήρε δύο επιταγές 400 και 600 χιλιάδες ευρώ, τις οπισθογράφησε και τις γύρισε στο κρυφό ταμείο που χειριζόταν ο τότε αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών του Δήμου. Πρώτη φορά άκουσα να βγάζουν βόλτα ένα εκατομμύριο ευρώ. Το έβγαλαν να πάρει αέρα ή δεν ήθελε να πάει στο νεκροταφείο και το γύρισαν πίσω; Κανείς δε ζήτησε εξηγήσεις για το λόγο που έγινε η μετακίνηση των χρημάτων, ούτε από το Δήμαρχο που κατακεραύνωνε την προηγούμενη δημοτική αρχή, ούτε από την συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Ο κ. Αφουξενίδης αφού άκουσε το όνομα του διακομιστή σταμάτησε να ρωτάει για ονόματα, ίσως φοβήθηκε μήπως το όνομα κάποιου από την παράταξη είναι στη λίστα.
Σχόλια για τη λίστα των ονομάτων που πήραν χρήματα από το ταμείο σε επόμενη ανάρτηση, εφόσον γίνει γνωστή η λίστα. Αν γίνει όμως αυτό που έπρεπε να γίνει, να κρατηθεί δηλαδή εμπιστευτική και να μην κυκλοφορεί σε αντίγραφα στις παρατάξεις, τότε να μην περιμένουμε να δούμε ονόματα, όπως ζήταγε ο κ. Αφουξενίδης.
Ως εδώ και πολλά είπαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: