Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Ιστορία και ιστορίες

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο για αιώνες αποτελούσε έργο ζωτικής σημασίας για την Αθήνα. Άρχισε να κατασκευάζεται από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό το 125 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε το 140 μ.Χ. Οι εγκαταστάσεις του ξεκινούσαν από την περιοχή του ρέματος της Χελιδονούς καταλήγοντας στη Δεξαμενή, λίγο κάτω από τον Λυκαβηττό. Κατά την Τουρκοκρατία το έργο περιέπεσε σε αχρησία. Από το 1856 'άρχισαν συστηματικές εργασίες για την επαναχρησιμοποίησή του.
Στα 1879, ανακαλύπτεται στο βόρειο σκέλος της κεντρικής σήραγγας αγωγός με διεύθυνση προς τα βορειοδυτικά, που έφτανε ως την ερειπωμένη -τότε- οικία Δήμογλη, πάνω από την πεδιάδα των Αχαρνών.
Ως δείγμα σεβασμού στην ιστορικότητα της περιοχής, επιλέχθηκε από την ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ 2004 Α.Ε να δημιουργηθούν κατοικίες για το ολυμπιακό χωριό.
Το κράτος αποζημίωσε το 80% περίπου των συνιδιοκτητών της περιοχής και το υπόλοιπο 20% περιμένει ακόμα την αποζημίωση. Η Πολιτεία όχι μόνο ολοκλήρωσε το Ολυμπιακό Χωριό που εξυπηρέτησε τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αλλά στην συνέχεια διέθεσε τα σπίτια στους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας
.
Στην περιοχή έγιναν έργα. Μεγάλα έργα. Και μέσα σε δασική περιοχή έγινε και ένας δρόμος, η οδός Αντιόχου. Μόνο που η χάραξη του δρόμου δεν έγινε στα όρια του Δήμου Αχαρνών και της κοινότητας Θρακομακεδόνων. Έπεσε λίγο παραπέρα. Στην περιοχή του Δήμου Αχαρνών. Άφησε έτσι ένα μικρό κομμάτι δάσους αριστερά του δρόμου, προς τα σύνορα με τους Θρακομακεδόνες. Όταν λέμε δάσος ξεραΐλα σκέτη. Οι γείτονες αποφάσισαν άλλοι να το κάνουν χώρο στάθμευσης και άλλοι, οι ποιο φυσιολάτρες, να πλουτίσουν το δάσος φυτεύοντας δέντρα, ελιές, αμυγδαλιές, κερασιές, συκιά κ.α. Άνοιξαν και πόρτες προς το μέρος του δάσους να ποτίζουν τα δέντρα. Έτσι πρέπει να κάνουν οι σωστοί πολίτες. Και όπως λέει ο λαός «με χρόνια με καιρούς δικά μας θάνε». Κάποιοι κακόπιστοι το λένε χρησικτησία.

Ένας «κακός» δημόσιος υπάλληλος, που δεν του άρεσαν τα οπωροφόρα δέντρα στο δάσος, τους τρέχει στα δικαστήρια. Και ο καλός γείτονας φοβήθηκε μήπως θεωρηθεί ότι αυτός φύτεψε τα οπωροφόρα και άφησε τον κήπο (συγγνώμη το δάσος) απότιστο.

Μια λύση για το θέμα είναι να μετατοπιστούν τα όρια μεταξύ Θρακομακεδόνων και Αχαρνών στην οδό Νάξου, να δώσει λιγάκι ο Δήμος Αχαρνών από την περιοχή του στους Θρακομακεδόνες. Ο Ανώτατος Άρχοντας (κατά Θ.Α.) συμφωνεί, αν συμφωνήσουν και οι άλλες παρατάξεις. Οι σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων δε συμφωνούν, αφού δεν έχουν οικόπεδο στην περιοχή. Αν γίνει αυτό τα μικρά κομμάτια των 120 τετραγωνικών μέτρων δεν θα είναι οικοδομήσιμα. Τότε θα πρέπει να προσαρτηθούν στα γειτονικά οικόπεδα.
Τυχεροί γείτονες! Να ποτίζεται τα δέντρα που φυτέψατε, γιατί πριν λίγες μέρες τα είδα απότιστα. Να καθαρίζεται και τα χορτάρια, έστω και αν σας τρέχουν στα δικαστήρια. Θα σας μαλώσουν!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: