Δήμος Αχαρνών 2005. Την επόμενη χρονιά δημοτικές εκλογές. Η πίεση για ρουσφέτια μεγάλη. Ανταλλαγή μελλοντικών ψήφων με προσλήψεις στις δημοτικές επιχειρήσεις. Με ένα τηλεφώνημα έπιαναν δουλειά(;) στη ΔΕΤΕΔΑ και τη ΔΕΑΔΑ. Χωρίς συμβάσεις, χωρίς ανάγκη για εργασία στις επιχειρήσεις, χωρίς πληρωμή για μήνες. Είχαν να λαβαίνουν. Εκατοντάδα οι μη τεχνικοί που προσλήφθηκαν σε τεχνική εταιρεία, τη ΔΕΤΕΔΑ. Στο μιλητό πήγαιναν άλλοι στο Δήμο, σε επιχειρήσεις του Δήμου, σε γραφεία δημοτικών συμβούλων και άλλοι, οι πιο ξύπνιοι, στις προσωπικές τους εργασίες. Το ίδιο και το 2006.
Σε περυσινή ομιλία τους οι τότε διοικούντες είπαν ότι έδωσαν δουλειά στο λαό. Οι εκλογές ήρθαν, παραλίγο να ξαναέχουν την εξουσία οι προηγούμενοι. Το μεγάλο ποσοστό που πήραν την πρώτη Κυριακή των εκλογών, η σιγουριά της δεύτερης Κυριακής για τις επαναληπτικές εκλογές, έφεραν τα μαύρα αποτελέσματα. Σήμερα διαχειρίζεται το Δήμο η παράταξη με το 22,5 % των ψήφων. Εκλεγμένο όμως δημοκρατικά, όπως οι νόμοι ορίζουν.
Το 2006 ο νόμος για τους Δήμους άλλαξε. Δεν επιτρεπόταν να υπάρχουν τεχνικές εταιρείες. Έτρωγαν και τις δουλειές από τους εργολάβους. Έτσι η νέα δημοτική αρχή έβαλε τη Δημόσια Επιχείρηση Τεχνικών Έργων (ΔΕΤΕΔΑ) σε εκκαθάριση. Λίγο ο νόμος, λίγο το ότι ο Δήμαρχος (λίγο και ο πραγματικός δήμαρχος, όπως λένε σύμβουλοι της συμπολίτευσης) είχε διατελέσει πρόεδρος της ΔΕΤΕΔΑ και ήξερε το όργιο που γινόταν, έφεραν το τέλος της επιχείρησης. Από τις πρώτες ενέργειες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα δημοτική αρχή η ΔΕΤΕΔΑ πήγε σε εκκαθάριση και οι εργαζόμενοι στα σπίτια τους. Άλλωστε δεν ήταν οι περισσότεροι ρουσφέτια του νέου Δημάρχου, αν και αρκετοί ήταν ποντιακής καταγωγής. Αυτό ήταν πολιτική απόφαση, που τεκμηριώθηκε από νομικούς συμβούλους γραφείου, που επικεφαλής είναι εργατολόγος (Επίκουρος Καθηγητής (γ΄βαθμίδα) του Πανεπιστημίου Αθηνών). Αυτός που εμφανίζεται στα κανάλια και τον αποκαλούν κ. Καθηγητά. Είναι σαν να αποκαλούν ένα ταγματάρχη «στρατηγέ».
Έγιναν προσφυγές στα δικαστήρια, που αποφάνθηκαν ότι δεν υπήρχαν συμβάσεις εργασίας (τυπικά). Παρόλα αυτά έγιναν όλο αυτό το διάστημα κρατήσεις για το ΙΚΑ και έδιναν βεβαιώσεις στους εργαζόμενους για καταβολή μισθών. Επειδή δεν πληρώθηκαν το 2007 οι μισθοί των εργαζομένων, αφού οι νομικοί δε βρήκαν συμβάσεις, έγιναν προσφυγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο αποφάνθηκε ότι όσοι είχαν εργαστεί μέχρι 31-12-2005 θεωρούνταν εργαζόμενοι και επομένως, χωρίς να είναι απαραίτητη η σύμβαση, έπρεπε να θεωρηθούν εργαζόμενοι της επιχείρησης και να πληρωθούν τα ημερομίσθια μέχρι τη λήξη της εργασίας τους λόγω θέσης της επιχείρησης σε εκκαθάριση.
Κατά την άποψη νομικών η απόφαση αυτή δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο ή να μετατάξει μερικούς ή όλους στο Δήμο και σε δημοτικές επιχειρήσεις ή να τους θεωρήσει πλεονάζον προσωπικό και να ζητήσει από την περιφέρεια να τοποθετηθούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτό το αίτημα ζήτησαν οι απολυμένοι από το Δημοτικό Συμβούλιο και με ένθερμους υποστηριχτές του αιτήματος τους δημοτικούς συμβούλους Θ. Τραβασάρο και Ι. Κασαββό. Ο Δήμαρχος δέχτηκε να μπει θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, που έγινε στις 7-5-2009.
Θέλησα να παρακολουθήσω το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι χώροι στάθμευσης γύρο από το Δημαρχείο και το χώρο στάθμευσης απέναντί του ήταν γεμάτοι αυτοκίνητα. Δείγμα ότι οι άνεργοι για 2 χρόνια είχαν πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και ο προθάλαμος γεμάτος κόσμο. Οι άνδρες με μέσο όρο ηλικίας των 40-50, ενώ οι γυναίκες 30-40. Η εμφάνιση των ανδρών έδειχνε εργατοτεχνικό προσωπικό κυρίως. Τα πνεύματα φαινόντουσαν να είναι οξυμένα. Ο Δήμαρχος δεν είχε εκδηλώσει τις προθέσεις του. Η αντιπολίτευση ήταν υπέρ της επαναπρόσληψης. Άλλοι για ιδεολογικού λόγους, άλλοι για ψηφοθηρικούς. Είχαν στείλει και σχετικά κείμενα στις τοπικές εφημερίδες. Άλλωστε δεν είχαν να χάσουν τίποτα. Την καυτή πατάτα την είχε ο Δήμαρχος στα χέρια του.
Πριν τη συνεδρίαση το λόγο έλαβε ο Βουλευτής κ. Ν. Βρεττός που ενημέρωσε το Συμβούλιο για ενέργειες που έκανε προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά. Η κυβέρνηση, όπως είπε, κωλυσιεργούσε και τελικά δεν έκανε τίποτα.
Όταν άρχισε η συνεδρίαση έλαβε το λόγο ο κ. Τραβασάρος. Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους έβγαλε ένα δεκάρικο λόγο για την πλήρη απασχόληση, για τον κόκκινο Δήμο Νίκαιας που δεν απέλυσε εργαζόμενους για τα άλλα κόμματα που έχουν φέρει δεινά στον τόπο. Για, Για … Τελικά ζήτησε την επαναπρόσληψη των απολυμένων.
Στη συνέχεια την εισήγηση για το θέμα έκανε ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων. Επικαλέστηκε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και διατάξεις του νόμου που άφηναν δυνητικά στο Δήμο το δικαίωμα ή να τους προσλάβει ή να τους θεωρήσει πλεονάζοντες και να αποφασίσει η περιφέρεια για την τύχη τους.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο «αδερφός» Παύλος (ο Γεροντίδης για όσους δεν ξέρουν την ορολογία). Είπε: «Έχω την εντύπωση μετά από δυο χρόνια είναι σε θέση ο Δήμαρχος να πάρει μια πολιτική απόφαση και για να μην κουράζουμε εδώ τους εργαζόμενους, γιατί λογικό είναι ότι αν περιμένουν εδώ δυο-τρεις ώρες, μετά όσο και να θέλουμε να κρατήσουμε το πολιτικό μας επίπεδο! Όλη αύτη η συζήτηση που κάνουμε σήμερα κατ΄εμέ έχει ξεκινήσει στραβά. Είναι λάθος. Διότι είναι καθαρά πολιτική απόφαση και πρέπει να το εκμεταλλευτεί και ο Δήμαρχος και να δείξει ότι είναι γενναιόδωρος, γιατί πρέπει εδώ οι μικροψυχίες να εκλείψουν. … Εγώ θα προτιμούσα κ. Δήμαρχε απευθείας να πάρουμε πολιτική απόφαση για το τι θέλουμε να κάνουμε. Το ναι είναι ναι να συντομεύουμε τις διαδικασίες, αν είναι όχι τότε να το συζητήσουμε για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις του κ. Τραβασάρου».
Σε αυτό το πνεύμα μίλησε ο «αδερφός» Παύλος. Ο Δήμαρχος ήθελε να ακούσει όλες τις απόψεις για να σχηματίσει γνώμη!! Δεν άκουσε τη συμβουλή του Παύλου. Και έγινε το Δημοτικό Συμβούλιο «μπάχαλο». Άλλωστε στη δημιουργία τέτοιων καταστάσεων διακρίνεται ο κ. Δήμαρχος.
Ο νομικός σύμβουλος του Δημάρχου, του γραφείου του εργατολόγου Α. Μητρόπουλου, προσπάθησε να τεκμηριώσει νομικά το λόγο που δεν έγινε μετάταξη των εργαζομένων της ΔΕΤΕΔΑ στο Δήμο ή τις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Ανάφερε και απόφαση δικαστηρίου, στο οποίο είχαν προσφύγει οι εργαζόμενοι, που αναγνώρισε ότι δεν υπήρχαν συμβάσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι εξαγριώθηκαν. Ζήτησαν από το Δήμαρχο να πετάξει έξω το νομικό σύμβουλο. Καθορίζοντας με αυτό τον τρόπο το δημοκρατικό διάλογο. Ένας προχώρησε ακόμα περισσότερο. Είπε «φύγε γιατί θα σε βγάλουν τέσσερις». Αυτά είπε το στέλεχος της Ν.Δ. περιοχής στα βόρεια του Δήμου. Θυμήθηκε τις καλές μέρες της παράταξης. Δίπλα του απολυμένος και αυτός από τη ΔΕΤΕΔΑ. Άνεργος δυό χρόνια, όπως έλεγε. Είχε έρθει από τη δουλειά με τη φόρμα εργασίας.
Ο κ. Κασαββός ζήτησε από τον κ. Δήμαρχο να πει αν καλύπτεται από τη νομική άποψη, να μη συνεχιστεί η νομική αντιπαράθεση, άλλα να ληφθεί πολιτική απόφαση. Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο κ. Στριφτός. Ο κ. Δήμαρχος δεν έπαιρνε θέση. Ήθελε να ενημερωθεί. Ο κ. Κολετζάκης, επειδή τη γλύτωσαν παρά τρίχα από δίωξη για απιστία δημοτικοί σύμβουλοι, ρώτησε αν θα έχουν επιπτώσεις από την καταβολή μισθών σε εργαζόμενους που θα προσλάβει ο Δήμος. Απάντηση δεν πήρε. Από κοντά με παρόμοιες ερωτήσεις και ο κ. Λέκκας.
Μετά άρχισε η παρέλαση. Μίλησε ο κ. Μπαλής, της αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Μετά πήρε το λόγο ο κ. Κωνσταντινίδης, νομαρχιακός σύμβουλος και πολιτευτής με το ΠΑΣΟΚ. Τάχτηκε υπέρ της τακτοποίησης των εργαζομένων και καταφέρθηκε κατά της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου που δημιούργησε το πρόβλημα. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Στεφανίδης, εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ανατολικής Αττικής (ΚΚΕ). Ο λόγος του αλλού για αλλού! Κανείς δεν κατάλαβε γιατί έπρεπε να μιλήσουν όλοι αυτοί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μίλησε ακόμα ο εκπρόσωπος του κ. Βορίδη, βουλευτή του ΛΑΟΣ.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Πετρόπουλος, σύμβουλος που εξελέγει με το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου και διαχώρισε τη θέση του. Είπε:
«Το θέμα σήμερα είναι πολύ σοβαρό. Πρόκειται για τους 150 της πρώην ΔΕΤΕΔΑ, οι οποίοι εργάστηκαν σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Δήμο μας. Θέλω να υπενθυμίσω στον κύριο Δήμαρχο ότι προεκλογικά δεσμευτήκαμε ότι δε θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Πως στην πορεία βρέθηκαν παράνομοι 150 εργαζόμενοι για τους οποίους με ορισμένα νομικά τερτίπια μας παραπλάνησε για την απόλυσή τους. Με την υπόσχεση όμως, αν δικαιωθούν δικαστικά θα τους επαναπροσλάβουμε. Και ερχόμαστε στο δια ταύτα. Κύριε Δήμαρχε υπάρχει απόφαση που τους δικαιώνει και εν τούτοις απαιτούνται τα λεγόμενά σας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εγώ κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί συμπολίτες δε θα εγκληματήσω για δεύτερη φορά κατά των εργαζομένων. Έχουν εκφραστεί πολλοί συνάδελφοι στην αίθουσα ότι το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό. Όπως στους γειτονικούς Δήμους θα μπορούσαν να τους περάσουν. Όταν υπάρχει θέληση όλα γίνονται. Ο Δήμαρχος ενοχλημένος από το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας δικαιολογημένος στην ομιλία του είπε ότι δε θα το έλεγε ποτέ. Δε θα τα έλεγε αυτά γιατί τον τίμησαν οι πολίτες. Και οι εργαζόμενοι σήμερα είναι πολίτες αυτού του Δήμου. Είναι ευκαιρία κύριε Δήμαρχε να τους τιμήσετε και εσείς. Από ότι αντιλαμβάνομαι κ. Δήμαρχε, ενδεχομένως με τους χειρισμούς σας, δεν έχετε σκοπό να ξανακατέβετε για Δήμαρχος. Και εμείς κύριοι συνάδελφοι είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετούμε τους πολίτες της πόλης μας και όχι να τους καταδικάζουμε. Ο καθένας μας θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας».
Έπειτα το λόγο πήρε ο σύμβουλος κ. Ελευθεριάδης, που είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του κ. Στριφτού, αλλά προσχώρησε, άτυπα, στον κ. Δήμαρχο. Είπε: «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα μια ιστορική βραδυά, όπου θα πρέπει να πάρουμε μια ιστορική απόφαση. Απόφαση δικαίου, νομιμότητας και κυρίως πολιτική. Είμαι ένας από αυτούς που δεν εξαπατήθηκα από τον κ. Δήμαρχο, γιατί είναι εύκολο να λέμε τα εύκολα λόγια, αλλά αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου, γιατί και εγώ ήμουν πριν δύο χρόνια καταδικαστικός ως προς τους εργαζομένους, αλλά είναι επίσης καταγεγραμμένο στα πρακτικά, ανέφερα συγκεκριμένα αιτιολόγησα, ότι όταν υπάρξουν στοιχεία τα οποία να δικαιώνουν τους εργαζόμενους θα αλλάξω την απόφασή μου. Και αυτή τη στιγμή αναλαμβάνω την πολιτική μου ευθύνη και τάσσομαι αλληλέγγυος με το μέρος των εργαζομένων».
Πήραν έπειτα το λόγο και άλλοι σύμβουλοι, που τάχθηκαν υπέρ των απολυμένων. Ύστερα ήρθε η σειρά του Δημάρχου μας. Απάντησε με τον τρόπο που μόνο εκείνος μπορεί στον κ. Πετρόπουλο. «Θα ήθελα να μην υπάρχουν διακοπές στην ομιλία μου. Θα ξεκινήσω να καθησυχάσω τον κ. Πετρόπουλο, μια και η αίθουσα είναι για μας εδώ και ακούει ότι θα είμαι πάλι υποψήφιος, όχι ότι το θέλω εγώ, αλλά το θέλει η κοινωνία.
Ως υπεύθυνος Δήμαρχος και η παράταξη είπαμε θα πάμε κάτω θα ακούσουμε, εκεί θα έρθουν οι νομικοί σύμβουλοι, και ο δικός μας και των εργαζομένων, και θα μιλήσω εγώ για την παράταξή μου σύσσωμη και συμφωνήσαμε και ούτε ξέρουνε που θα καταλήξω και τι θα πω και ότι ομόφωνα θα στηρίξουμε αυτό. Δεν είναι ότι δεν έχουνε άποψη. …»
Μετά από αυτά που είπε ο κ. Δήμαρχος ησύχασα. Πράγματι ο Δήμος, όπως είπε στη συνέχεια, είναι ένας δημοκρατικός δήμος, ένα δημοκρατικό δημοτικό συμβούλιο. Δημιουργείται μια νέα έκδοση δημοκρατίας, η φωτιάδεια δημοκρατία. Πως ορίζεται;
«…θα μιλήσω εγώ για την παράταξή μου σύσσωμη και συμφωνήσαμε και ούτε ξέρουνε που θα καταλήξω και τι θα πω και ότι ομόφωνα θα στηρίξουμε αυτό!!!»
Ησύχασα και για την επόμενη τετραετία, αφού η κοινωνία ζητάει από τον κ. Φωτιάδη να είναι πάλι υποψήφιος Δήμαρχος και αυτός το αποδέχεται. Για ένα τέτοιο δημοκρατικό Δήμαρχο ζητάνε από το ΠΑΣΟΚ τη στήριξη ο κ. Φωτιάδης και οι παραγοντίσκοι του ΠΑΣΟΚ, που την τετραετία αυτή έμειναν έξω από το παιχνίδι της εξουσίας. Και τις θέσεις βεβαίως βεβαίως;
Τελικά για τους εργαζόμενους το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να τους χαρακτηρίσει «πλεονάζον προσωπικό» και να ζητήσει από τη Νομαρχία και την Περιφέρεια να τους τοποθετήσει σε μόνιμες θέσεις. Όλοι έκαναν το καθήκον τους. Ήταν υπέρ των απολυθέντων. Πόντιοι Πιλάτοι (όχι πόντιοι πιλότοι, που λέει και κάποιος σύμβουλος της πλειοψηφίας). Όπως σχολιάζει ο τοπικός τύπος, ο μεν Περιφερειάρχης λέει ότι του έχουν στείλει πλεονάζον προσωπικό στην Αττική που ανέρχεται σε 3 χιλιάδες, ο δε Νομάρχης Ανατολικής Αττικής να προβλεφθεί στον προϋπολογισμό αντίστοιχο κονδύλι και βλέπουμε!
Αποτέλεσμα. Ο σώζον εαυτόν σωθήτω!!.
Μερικές απορίες μου δημιουργήθηκαν από το πλήθος των απολυθέντων. Μερικοί είπαν ότι έχουν τετραμελείς οικογένειες. Πως ζουν δύο χρόνια άνεργοι. Πως συντηρούν τα πολυτελή αυτοκίνητα που ήταν σταματημένα έξω από το δημαρχείο; Να μεταφέρω και σχόλια παρισταμένων. Που ήταν αυτοί οι αγριεμένοι εργαζόμενοι που εμείς δεν τους έχουμε δει ποτέ; Έργα και ημέρες της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Έργα και ημέρες της παρούσας δημοτικής αρχής. Θα είναι έτσι τα έργα και οι ημέρες της επόμενης δημοτικής αρχής; Μια σοφή λαϊκή ρήση λέει «όπως στρώσεις έτσι θα κοιμηθείς». Τη γνωρίζουν οι κάτοικοι του Δήμου μας;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου