Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

«Αχαρνές Ευρωπαϊκή Πορεία» Μια νέα δημοτική παράταξη

Η ζωή είναι ένα παιχνίδι, που παίζεται σε ένα χώρο, με παίχτες, με κανόνες και διαιτητές, που επιβλέπουν στην εφαρμογή των κανόνων και ενίοτε επιβάλλουν και ποινές σε αυτούς που παραβαίνουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Ο πολίτης είναι υποχρεωμένος στο χώρο που ζει να συμμορφώνεται με τους κανόνες, που κάποιοι έχουν θεσπίσει. Αν διαφωνεί κινείται μέσα από κανόνες που έχουν θεσπιστεί να αλλάξει πολλούς ή λίγους κανόνες. Αν θεωρεί ότι το σύστημα έχει θωρακιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην επιτρέπει αλλαγές, τότε ένας τρόπος υπάρχει, η επανάσταση. Αναλαμβάνοντας ο καθένας το κόστος αυτής της πράξης.

Ο δημότης είναι και αυτός υποχρεωμένος στο χώρο που ζει να συμμορφώνεται με τους γενικότερους κανόνες που η πολιτεία καθορίζει για το Δήμο. Είναι επίσης υποχρεωμένος να ζει με τους κανόνες που καθορίζει το τοπικό κοινοβούλιο, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Τους κανόνες αυτούς τους καθορίζουν πρόσωπα που επιλέγονται από τους δημότες. Έτσι λοιπόν η ζωή μας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους που εκλέγουμε για την Κυβέρνηση και τη Βουλή, για Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως στρώνουμε έτσι κοιμόμαστε.

Όταν κάποιοι σχηματίζουν μια ομάδα, ένα κόμμα ή μια δημοτική παράταξη, πρέπει να μας εκθέσουν τη γενικότερη φιλοσοφία τους για την κοινωνία, το σχεδιασμό σε βάθος χρόνου για τα προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, ώστε τελικά να οδηγήσουν στη βελτίωση της ζωής των δημοτών. Πέρα από τη διατύπωση αρχών και το μοντέλο διαχείρισης είναι και οι άνθρωποι που θα διαχειριστούν αυτό το μοντέλο, αυτές τις προθέσεις. Επομένως για να αξιολογήσει κανείς μια παράταξη πρέπει να αξιολογήσει φιλοσοφία, πρόγραμμα και πρόσωπα και του επικεφαλής της παράταξης και των μελών της. Να αξιολογήσουν τις γνώσεις τους, την κοινωνική τους συμπεριφορά, την ενασχόλησή τους με τα κοινά, τον ορθό τους λόγο.

Με αυτά τα κριτήρια έγινε ένας πρώτος σχολιασμός για την παράταξη του κ. Κασαββού ΑχαρΝΑΙ - Ενεργοί Πολίτες.

Για την Αχαρνές Ευρωπαϊκή Πορεία (ΑΕΠ) του κ. Χρήστου Παν. Ντούρου με την ανακοίνωσή της δεν έγινε κανένας σχολιασμός. Τώρα όμως που έκανε την εμφάνισή της σε δημόσια προεκλογική παρουσία, έστω και αν αυτό αρνείται ο επικεφαλής της, είναι ώρα νομίζω να γίνει ένας πρώτος σχολιασμός.
Επικεφαλής της παράταξης ΑΕΠ ο Χρήστος Παν. Ντούρος. Πολιτικά μέλος του ΠΑΣΟΚ μέχρι την κάθοδό του για πρώτη φορά με την παράταξη του Σ. Στριφτού στις εκλογές του 2002. Με επαγγελματική απασχόληση στην Εθνική Τράπεζα ως υποδιευθυντής και ασχολούμενος τις άλλες ώρες με το Λογιστικό του Γραφείο. Η κάθοδος του στις δημοτικές εκλογές στοίχισε τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ.
Την περίοδο 2002-2006 ήταν αντιδήμαρχος με αντικείμενο τις οικονομικές υποθέσεις του Δήμου. Για την περίοδο αυτή έχουν γίνει πολλές συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον τρόπο οικονομικής διαχείρισης. Στην εναρκτήρια παρουσίαση της παράταξής του ο κ. Ντούρος είχε πει: "... Φήμες για βίλες και εκατομμύρια ευρώ σε προσωπικούς μου λογαριασμούς και ίσως, μου διαφεύγουν μερικές... Γεγονός πρώτο? Όλα τα σχετικά έγγραφα, έχουν κατατεθεί και ελεγχθεί και από την σημερινή δημοτική αρχή, και από την ομάδα των ορκωτών λογιστών, και από το Υπουργείο Οικονομικών. Και βέβαια, έχω πολλές φορές αναφερθεί και δημόσια. Τα νούμερα, παραμένουν ίδια. Τίποτε δεν άλλαξε. Και φυσικά, όλα είναι σύμφωνα, χωρίς να οδηγούν στην παραμικρή υπόνοια ή απόδειξη... προσωπικού κέρδους". Δε μπορεί κανείς να πει τίποτα χωρίς να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση από τη δικαιοσύνη, στην οποία έχουν παραπεμφθεί οι υποθέσεις για τη διαχείριση του ταμείου του Δήμου. Σίγουρα όμως διαδικαστικά δεν έγινε σωστά η διαχείριση. Και εκεί δε σηκώνω αντίρρηση!! Και αυτές τις διαδικασίες δεν έπρεπε να τις κάνει ο κ. Ντούρος λόγω επαγγελματικής γνώσης.
Είπε ακόμα στην ομιλία του : «Σαν επιμύθιο, θέλω να τονίσω εδώ ότι: αν καταφέρουμε, όλοι εμείς, να κερδίσουμε τον δημότη και – κατά προέκταση – τον Δήμο, πρωταρχικό μας μέλημα είναι η δημιουργία Διεύθυνσης Εσωτερικού ελέγχου...». Μήπως έρχεται αργά αυτή η πρόταση;

Ας έρθουμε όμως στις εκλογές του 2006. Εκεί ο κ. Ντούρος ήταν πάλι υποψήφιος με την ΕΚΑ, παράταξη με επικεφαλής τον κ. Στριφτό. Προφανώς συμφώνησε με το πρόγραμμα της παράταξης και με τα πρόσωπα που τη στελέχωσαν. Αν δεν είχαν γίνει λάθη τακτικής την δεύτερη Κυριακή η παράταξη αυτή θα διοικούσε σήμερα το Δήμο. Επειδή ο κ. Ντούρος ήταν πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος , είναι φανερό ότι πάλι θα είχε την αντιδημαρχία για τα οικονομικά. Έστω και για λόγους γνώσης και συνέχειας.
Στις εκλογές του 2006 ο κ. Ι. Σκρέκης πήρε 919 ψήφους. Προσωπικούς. Η ΕΚΑ την πρώτη Κυριακή πήρε 16147 ψήφους και ο κ. Ντούρος πήρε 1510 ψήφους. Σε αυτούς άλλοι ψήφοι ήταν προσωπικοί και άλλοι λόγω της συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο της ΕΚΑ.

Με επιστολή του που αναγνώστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 3/4/2008, χωρίς να παρίσταται ο ίδιος στο Δημοτικό Συμβούλιο, έκανε γνωστή την αποχώρησή του από την παράταξη ΕΚΑ με την οποία είχε εκλεγεί και την ανεξαρτητοποίησή του. Σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων δεν προβλέπεται ανεξαρτητοποίηση δημοτικών συμβούλων. Με την ανεξαρτητοποίηση συμφωνούν οι δημότες που ψήφισαν τον κ. Ντούρο, με εντολή να υλοποιήσει το πρόγραμμα της παράταξης στην οποία συμμετείχε; Αν προέκυψαν μετά την εκλογή του καταστάσεις που ήταν έξω από το πρόγραμμα της παράταξης και τα δημοκρατικά ήθη, μήπως έπρεπε να ενημερώσει τους δημότες και να υποβάλλει την παραίτησή του; Τότε θα μπορούσαμε να τον πιστέψουμε και να συστρατευθούμε μαζί του.

Στις 26/9/2008 ο κ. Ντούρος ανακοινώσε την απόφασή του να δημιουργήσει νέα δημοτική παράταξη. Εκεί εξειδίκευσε τους λόγους της αποχώρησής του από την ΕΚΑ. Μεταξύ άλλων είπε: «Μια αλήθεια είναι ότι στην πολιτική, υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς ποτέ να πεις δημόσια. Και πιστέψτε με, αυτό, το ξέρει ακόμα και ο τελευταίος πολιτικός στην γη. Μπορεί να υποκρίνεται ότι δεν το ξέρει, φωνάζοντας για το αντίθετο... Αλλά το ξέρει! Και αυτό κάνει και ο ίδιος! Βέβαια, ακόμα και έτσι, μπορεί κανείς να πάρει σαφή θέση αν διαφωνεί, και να το αλλάξει, χωρίς να καταφεύγει σε κραυγές ή προσπάθειες εντυπωσιασμού. Αυτό έκανα και εγώ με την αποχώρησή μου, προκειμένου να αντιστρέψω τον κανόνα: να μπορούμε εδώ, στις Αχαρνές, να λέμε και αυτά που δεν λέγονται... Ειλικρινά, το θεωρώ πολύ πιο ουσιαστικό. Μια δεύτερη αλήθεια – και αυτό αφορά την πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – είναι ότι σε έναν δήμο που εμφανίζει συσσωρευμένα προβλήματα, όπως ο δήμος μας, πολλές φορές είναι αναγκασμένος κανείς να εφαρμόσει την λύση «του μικρότερου δυνατού κακού». Να επιλέξει το μικρότερο κακό, με άλλα λόγια, προκειμένου να αποφύγει το μεγαλύτερο. Και πάλι, βέβαια, θα κριθεί αρνητικά, αλλά οποιαδήποτε άλλη επιλογή, θα ανήκε στην σφαίρα της φαντασίας ή του θαύματος» . Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, ο κ. Ντούρος τα τέσσερα χρόνια που κρατούσε το πιο σημαντικό πόστο στο Δήμο, το ταμείο, υπήρχαν πράγματα που δεν μπορούσε να πει δημόσια και μας έλεγε άλλα; Τώρα ήρθε Θεία Φώτιση και αν πάρει την εξουσία θα μας λέει τα πράγματα όπως πραγματικά είναι; Αυτές είναι πολιτικάντικες απόψεις τύπου Μαυρογυαλούρου.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε, εξηγώντας τους λόγους αποχώρησής του από την ΕΚΑ: «Νομίζω ότι πλέον σάς είναι σαφές και απόλυτα κατανοητό: με την Ε.Κ.Α. – και με το σύστημα που επέλεξε να υπηρετεί – είχα αντίθετες απόψεις σε πολλά σημαντικά θέματα. Σήμερα, ειλικρινά, χαίρομαι, γιατί είναι η πρώτη φορά που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας όλα αυτά που για τον έναν ή τον άλλο λόγο – ήμουν αναγκασμένος να μην εκφράζω με τέτοια έκταση. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η αποχώρησή μου έγινε, γιατί – πολύ απλά – δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να εξακολουθεί να παραμένει μέσα σε ένα σύστημα που αποδείχτηκε ότι δεν λειτουργεί». Τελικά ποιο είναι το σύστημα που επέλεξε να υπηρετεί η ΕΚΑ και είχε αντίθετες απόψεις ο κ. Ντούρος; Γιατί δεν αναφέρει χαρακτηριστικά σημεία του συστήματος, που δεν του επέτρεπαν να αποχωρήσει όταν ήταν στην εξουσία και το κάνει όταν χάθηκε η εξουσία; Είχε και ο κ. Βουγιουκλάκης, πρώην σύμβουλος στην παράταξη του κ. Στριφτού, που προσχώρησε στην ΑΕΠ τις ίδιες αντιρρήσεις με τον κ. Ντούρο για το σύστημα που αποδείχτηκε ότι δε λειτουργεί; Θα αποχωρούσε και αυτός από την ΕΚΑ αν είχε πάρει την εξουσία;

Για να δούμε και την παρουσία του κ. Ντούρου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όσες φορές έγινε θέμα για τα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε η παράταξη του κ. Στριφτού στο Δήμο, όπου ο κ. Ντούρος ήταν κύριος διαχειριστής, αποχωρούσαν. Τις άλλες φορές έφερνε ένα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο στη διαδικασία των ανακοινώσεων, όπως για παράδειγμα την παράνομη συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας, και δεν έδινε καμία συνέχεια. Έπρεπε κάποιος δημότης, όπως λέγεται, να κινήσει νομικές ενέργειες για αυτή την παρανομία. Ανήκε αυτός στην παράταξή του; Ο κ. Κασαββός σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στην παράνομη επέκταση του νεκροταφείου; Πήρε θέση σε αυτή τη συνεδρίαση ο κ. Ντούρος. Αλλά τι να πει. Η παράταξη στην οποία συμμετείχε δεν έκανε παράνομη επέκταση του νεκροταφείου; Πήρε ποτέ θέση για το ότι ο λόφος των 40 Μαρτύρων συντηρήθηκε ως χωματερή. Μήπως αυτό έγινε και επί των ημερών του; Όταν ο κ. Τραβασάρος έκανε θέμα για την παράνομη χρηματοδότηση της Π.Α.Ε. Αχαρναϊκός ο κ. Ντούρος πήρε θέση; Αλλά τι να πει. Με σημειώματά του δεν μεταφερόντουσαν χρήματα στην ΠΑΕ χωρίς παραστατικά στοιχεία;

Αυτά που αναφέρω είναι γεγονότα και κρίσεις. Πιθανόν σε μερικά να αδικώ τον κ. Ντούρο. Είμαι πρόθυμος να δημοσιεύσω κάθε διόρθωση ή αντίρρηση στις κρίσεις. Και ακόμα να δημοσιεύσω και απόψεις ή πρόγραμμα της παράταξης.

Σε επόμενη ανάρτηση θα σχολιάσω τη νέα πρόταση της παράταξης για το Δήμο Αχαρνών. Σειρά έχει τώρα το πρόγραμμα, η μέθοδος υλοποίησης και τα πρόσωπα που πλαισιώνουν την παράταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: