Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Ερωτήσεις χωρίς απάντηση 1

Στην ιστοσελίδα της έγκριτης εφημερίδας «Η Ελπίδα» δημοσιεύτηκε σχόλιο για την επιβολή προστίμων από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αχαρνών σε 18 διαφημιζόμενες εταιρείες σε διαφημίσεις τύπου «ΠΙΖΑ» που βρίσκονται σε κεντρικές λεωφόρους του Δήμου μας. (εδώ).

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα:
«Ο νόμος είναι σαφής σε ότι αφορά την υπαίθρια διαφήμιση κι εμείς πράττουμε ότι ακριβώς μας υπαγορεύει ο νόμος» είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών για να ενημερώσει ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο πως στην Δημαρχιακή Επιτροπή έχει ληφθεί απόφαση για ανάθεση σε ειδικό συνεργείο που θα αναλάβει το ξήλωμα και την απομάκρυνση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.
Τέλος είπε, πως η πρόταση της οικονομικής υπηρεσίας είναι, το πρόστιμο που θα επιβληθεί για την κάθε παράνομη διαφημιστική πινακίδα τύπου «πίζα» να ανέρχεται στο ποσόν των 15.000 ευρώ.

Στην εφημερίδα «Αχαρναϊκά Νέα» της 19/11/2009, στην πρώτη σελίδα αναφέρεται στο ίδιο θέμα.


Όπως φαίνεται από το δημοσίευμα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών είχε στείλει έγγραφα στις διαφημιστικές εταιρείες με τα οποία ζητούσε να προσκομίσουν τις άδειες εγκατάστασης διαφημιστικών πινακίδων στα όρια του Δήμου. Προφανώς οι εταιρείες δεν απάντησαν και ο κ. Κολετζάκης πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο την εφαρμογή του νόμου. Ο νόμος 2946/2001 στο άρθρο 8, παρ. 5 ορίζει:

Πρόστιμο κατά τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους επιβάλλεται και σε βάρος των διαφημιζομένων, στις περιπτώσεις που προβάλλεται υπαίθρια διαφήμιση εκτός των χώρων που έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος για την προβολή της.

Με βάση το άρθρο αυτό η Δημαρχιακή Επιτροπή με εισήγηση του κ. Κολετζάκη πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο την επιβολή προστίμου 15.000 € στους διαφημιζόμενους για κάθε διαφημιστική πινακίδα, 20 τον αριθμό.

Με βάση αυτά τα στοιχεία για αυτές τις 20 διαφημιστικές πινακίδες με διάρκεια διαφήμισης 15 ημέρες θα είχε έσοδα ο Δήμος:

24 δεκαπενθήμερα το χρόνο x τρία χρόνια x 15.000 € ανά πινακίδα x 20 πινακίδες
24*3*15000*20=21.600.000 € !!!

Το ποσό είναι υποθετικό, αλλά θα μπορούσε να είναι και πραγματικό.

Αυτά για τα πρόστιμα μόνο στους διαφημιζόμενους, χώρια τα πρόστιμα στους κατόχους των διαφημιστικών πινακίδων και την ποινική τους δίωξη που προβλέπεται φυλάκιση μέχρι έξη μηνών και πρόστιμα της τάξης των 3.000 €.

Τα ανωτέρω ποσά δε θα είχαν εισπραχθεί, αν ο Δήμος τηρούσε το νόμο και αποξήλωνε τις παράνομες πινακίδες τύπου «ΠΙΖΑ», που δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται εντός σχεδίου πόλεως.

Κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει ότι η Δημοτική Αρχή φέρεται τόσο πονηρά, ώστε να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα στους διαφημιζόμενους, όταν διαφημίζονται σε παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Αυτός είναι ο λόγος της ανοχής;

Και τώρα στο θέμα μας. Σε ανάρτηση της 8 Σεπτεμβρίου 2009 είχα θέσει τα ερωτήματα(εδώ):

• Τα "Αριστοφάνεια" ως δραστηριότητα της ΚΕΔΑ δημιούργησε κάποιες οικονομικές υποχρεώσεις, με ποιές διαδικασίες οι υποχρεώσεις αυτές μεταφέρθηκαν στην διάδοχο της ΚΕΔΑ την ΚΕΠΕΔΑ; Έγιναν δαπάνες από την ΚΕΔΑ για τις εκδηλώσεις και τα οφέλη θα καρπωθεί μία άλλη εταιρεία;

• Υπάρχουν παραστατικά δαπάνης για την διαφήμιση στις γιγαντοαφίσες;

• Με ποια εταιρεία έγινε η συναλλαγή, γιατί σύμφωνα με την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, δεν είναι γνωστοί οι ιδιοκτήτες των διαφημιστικών πλαισίων;

• Σύμφωνα με το νόμο η οικονομική υπηρεσία του Δήμου θα κινήσει την διαδικασία επιβολής προστίμου στη διαφημιζόμενη ΚΕΠΕΔΑ, όπως έκανε για τη Wind, αφού δεν γνωρίζει τον ιδιοκτήτη των διαφημιστικών πλαισίων;

Στα ερωτήματα αυτά δε δόθηκε καμία απάντηση. Με τα καινούργια δεδομένα της επιβολής των προστίμων το Δημοτικό Συμβούλιο θα ζητήσει πλήρη εφαρμογή του νόμου 2946/2001, επιβάλλοντας αντίστοιχα πρόστιμα για τις διαφημίσεις Δήμου Αχαρνών – ΚΕΠΕΔΑ;

Στο άρθρο 10, παρ. 4 του νόμου αυτού προβλέπεται:

4. Οι πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, οι εντεταλμένοι ή διευθύνοντες σύμβουλοι Α.Ε., οι διαχειριστές Ε.Π.Ε., καθώς και τα πρόσωπα που ασκούν τη διοίκηση ή τη διαχείριση άλλων νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, δημοτικών και κοινοτικών νομικών προσώπων, καθώς και δημοτικών επιχειρήσεων, που αναθέτουν διαφημιστικές πράξεις κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος νόμου, τιμωρούνται ως αυτουργοί, ανεξάρτητα από την τυχόν ποινική ευθύνη άλλου φυσικού προσώπου.

Θα ζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο την πλήρη εφαρμογή του νόμου; Θα αναλάβει τις πειθαρχικές και τις ποινικές ευθύνες αν δεν εκτελέσει το καθήκον του;

Φαίνεται ότι έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Τι θα γίνει στη συνέχεια; Ίδωμεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: