Έχει γίνει κανόνας, κάθε κυβέρνηση να «παίρνει» ένα μεγάλο μέρος από το εκπαιδευτικό προσωπικό της Ανώτατης Εκπαίδευσης και να το χρησιμοποιεί σε διοικητικές θέσεις.
Για τις θέσεις Γενικών και Ειδικών Γραμματέων του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ επιλέχθηκαν οι παρακάτω:
Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Μαθιουδάκης Κώστας, Καθηγητής της Σχολής Μηχανολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης: Καλτσά Μαρία, Αρχιτέκτων Μελετητής
Ειδική Γραμματεία Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων: Ανδρεαδάκης Ανδρέας, Πολιτικός Μηχανικός Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Καραβασίλη Μαργαρίτα, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, πρώην Γενική Επιθεωρήτρια
Επιστήμονες αξιόλογοι με επιστημονική επάρκεια και επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.
Στο Yπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Γενικός Γραμματέας ορίστηκε Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πειραιά.
Οι εκπαιδευτικοί της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχουν αυξημένα προσόντα, ειδικά στον ερευνητικό τομέα, απαραίτητη προϋπόθεση για τον διορισμό και την ανέλιξή τους. Καταλαμβάνουν μια θέση στην εκπαιδευτική ιεραρχία, γράφουν βιβλία, κάνουν έρευνα, καθοδηγούν έρευνα και υποψήφιους διδάκτορες. Και μια μέρα αποκόπτονται από τον κορμό της εκπαίδευσης. Γίνονται μετακλητοί υπάλληλοι υπουργείων με αποκλειστική απασχόληση για ένα διάστημα μικρό ή μεγάλο.
Το σύστημα επιλογής Γενικών και ειδικών γραμματέων με βιογραφικά είναι ένα σύστημα που έχει πολλά πλεονεκτήματα και μερικά μειονεκτήματα. Λογικό είναι αν υποβάλλουν υποψηφιότητες καθηγητές της Ανώτατης Εκπαίδευσης να υπερτερούν των άλλων και τελικά να επιλέγονται. Συνέχεια, μετά τις θέσεις των Γενικών και Ειδικών γραμματέων υπουργείων, θα έχει η πλήρωση θέσεων προέδρων κρατικών οργανισμών.
Μια από της εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι η «προικοδότηση» της παιδείας με ένα εκατομμύριο ευρώ, σε δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ένα μέρος από τα χρήματα αυτά θα δοθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ποιοι εκπαιδευτικοί θα ασχοληθούν με την εκπαίδευση και την έρευνα; Εκείνοι που θα ασχολούνται με πλήρη απασχόληση σε διοικητικά καθήκοντα; Εκείνοι που θα γλυκαίνονται με την πολιτική και θα κρατούν παράλληλα τις καθηγητικές θέσεις; Τα παραδείγματα πάμπολλα σε πολιτικούς όλων των παρατάξεων.
Αυτά προβληματίζουν τον Πρωθυπουργό και τους περί αυτών, που στην πλειοψηφία τους είναι Καθηγητές Πανεπιστημίων;
Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου