Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Παράλογο;

Διαβάζοντας την εφημερίδα «Αδέσμευτη» των Αχαρνών, για ατύχημα στον Αυλώνα, παρατήρησα τον παραλογισμό των κατοίκων της πόλης αυτής, που δεν είναι διαφορετικός από τον παραλογισμό των κατοίκων της δικής μας πόλης. (εδώ)

Όπως φαίνεται από το δημοσίευμα μια κοπέλα 23 ετών έχασε τη ζωή της κατά τη διέλευση από τις γραμμές του τραίνου. Ένα θλιβερό γεγονός. Όλοι εξέφρασαν τη συμπάθειά τους στην οικογένεια.

Από το γεγονός αυτό οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και έκαναν κατάληψη των γραμμών του τραίνου. Σε κείμενο που μοίρασαν έγραφαν ως έργο του Δημάρχου τους:

1. Υπόγεια διάβαση //Καρμανιόλα// (χρησιμοποιείται ως ουρητήρια)
2. Αερογέφυρα υπό κατάρρευση //Κατάλληλη μόνο για ανάρτηση πανό

Σύνθημα ΟΧΙ άλλα θύματα από το τρένο.

Εκ του μακρόθεν ένας πολίτης αναρωτιέται. Το τρένο κυνηγάει και χτυπάει τα θύματά του;
Αυτό βγαίνει από τις γραμμές ή εμείς μπαίνουμε μπροστά του;

Υπάρχει υπόγεια διάβαση, που κατά τους κατοίκους έχει γίνει ουρητήρια!! Ποιοι την έκαναν έτσι. Δεν είναι οι κάτοικοι του Δήμου; Αυτοί που στη συνέχεια δεν μπορούν να περάσουν από την υπόγεια διάβαση, αυτοί που κουράζονται να περάσουν από την αερογέφυρα, και τελικά τους πατάει το τρένο; Είναι σαν πέφτουμε με το κεφάλι στον τοίχο και να καταγγέλλουμε τον τοίχος ότι μας χτύπησε!!

Παρόν στην κινητοποίηση και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Ασπραδάκης. Έκανε ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και ζητάει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, όπως περίφραξη του τμήματος των γραμμών που περνούν μέσα από την πόλη καθώς και συμπληρωματικά έργα.

Δεν έχει παρατηρήσει ότι σε άλλες πόλεις που υπάρχει περίφραξη οι κάτοικοι ανοίγουν δίοδο να συντομευόσουν τη διέλευση των γραμμών και τελικά τους πατάει το τρένο; Πρέπει ο υπουργός να βάλει φύλακα να φυλάει την υπόγεια διάβαση να μη γίνει ουρητήριο;

Αυτοί είμαστε οι Έλληνες. Πάντα κάποιος φταίει για τα παθήματά μας. Θα βάλουμε ποτέ μυαλό;

Για το ίδιο θέμα έκανε ερώτηση ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και ενημέρωσε με δελτίο Τύπου.

Αθήνα, 20-11-2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 192/22-10-09) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με τραγικά δυστυχήματα στην διάβαση του τρένου στην Αυλώνα, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δ. Ρέππας, μας απάντησε ότι «στον Σ. Σ. Αυλώνα με εργολαβία που βρίσκεται σε εξέλιξη έχουν ήδη κατασκευαστεί υψηλά κρηπιδώματα εκατέρωθεν των γραμμών μήκους 200m έκαστον, και ενδιάμεσα των γραμμών έχει τοποθετηθεί μεταλλική περίφραξη με συνέπεια στην περιοχή του Σ. Σ. Αυλώνα να μην είναι εφικτή η κάθετη διέλευση των γραμμών από πεζούς. Επιπροσθέτως, για την εξυπηρέτηση των πεζών εντός του Σ.Σ. Αυλώνα έχει κατασκευαστεί υπόγεια διάβαση με πρόβλεψη ανελκυστήρων (οι οποίοι ήδη τοποθετούνται). Προβλήματα φωτισμού της υπόγειας διάβασης που κατά καιρούς προκύπτουν, αντιμετωπίζονται άμεσα μετά από παρέμβαση του ΟΣΕ. Ήδη με την παρούσα εργολαβία έχει ξεκινήσει σε ικανοποίηση αιτήματος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η κατασκευή στην έξοδο της υπόγειας διάβασης παράλληλα προς την εθνική οδό, πεζοδρομίου για την ασφαλή έξοδο των πεζών. Επίσης, στην εναέρια διάβαση (πεζών) το Τμήμα Μεταλλικών Κατασκευών του ΟΣΕ πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα τους αναγκαίους ελέγχους, ώστε η κατασκευή να είναι ασφαλής. Το υπόψη δυστύχημα συνέβη στην αποβάθρα μέσα στο σταθμό, που έχει κατασκευαστεί πρόσφατα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες προδιαγραφές και διαθέτει όπως και προηγουμένως αναφέρεται, υπόγεια διάβαση πεζών που εξασφαλίζει την ασφαλή διέλευση. Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν είχαν χρησιμοποιηθεί οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις.» Επίσης ο Υπουργός αναφέρει συμπληρωματικά ότι «έχει συγκροτηθεί ανεξάρτητη Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων με αρμοδιότητα την διεξαγωγή ερευνών μετά από σοβαρά σιδηροδρομικά ατυχήματα αλλά και η έκδοση συστάσεων ασφαλείας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και σε άλλους φορείς για την βελτίωση της σιδηροδρομικής ασφάλειας».
Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι ο Υπουργός Υποδομών θεωρεί το ζήτημα της ασφάλειας στις υπάρχουσες υποδομές εξαιρετικά σημαντικό και φροντίζει ώστε οι υπηρεσίες να επιτελούν το έργο τους. Δυστυχώς όμως η γενικευμένη παράλυση του δημοσίου τομέα τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ οδήγησε σε τραγικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων για την ασφάλεια των πολιτών ειδικά σε κατοικημένες περιοχές όπου διέρχονται γραμμές τρένου, όπως συμβαίνει στην Αυλώνα.
Ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, λαμβάνοντας υπόψη το μικρό διάστημα που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση κρίνει ότι οι απαντήσεις του Υπουργού είναι ικανοποιητικές. Ο προσεκτικός και υπεύθυνος τρόπος με τον οποίο ο Υπουργός θέτει τα ζητήματα αποδεικνύει από την μια την σοβαρότητα που δίνει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε αυτά τα ζητήματα αλλά και τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρουσιάζουν τέτοιας μορφής και σπουδαιότητας έργα και τα τραγικά αποτελέσματα που επιφέρουν.
Είναι προφανές ότι τα μεγάλα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν από την μία μέρα στην άλλη, χρειάζονται όμως συνεχή παρακολούθηση και υπεύθυνη αντιμετώπιση. Σε αυτή τη λογική ο Βουλευτής θα παρακολουθήσει σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία την πορεία ολοκλήρωσης των έργων και αν χρειαστεί θα επανέλθει στο θέμα της τήρησης όλων των μέτρων ασφαλείας στην διάβαση του τρένου στην Αυλώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: