Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Υπάρχει κίνδυνος;

Αφορμή για αυτή την ανάρτηση μου έδωσε μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της τοπικής εφημερίδας «Ελπίδα» (εδώ) . Είναι μαθητές που κάνουν δενδροφύτευση έξω από το σχολείο τους. Στην δενδροφύτευση ήταν παρόν και ο Δήμαρχος Αχαρνών Παναγιώτης Φωτιάδης. (εδώ)


Δε γνώριζα την περιοχή των σχολείων. Μια πρώτη επαφή πήρα από το χάρτη.












Η απόσταση του πυλώνα από την αυλή του σχολείου στο 17ο Δημοτικό είναι 30 μέτρα και οι αποστάσεις από τις αίθουσες διδασκαλίας είναι 40-80 μέτρα.

Η μικρή απόσταση από τις γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που εξέτασε τις περιπτώσεις 29.081 παιδιών με καρκίνο τα οποία γεννήθηκαν από το 1962 μέχρι το 1995 στην Αγγλία και την Ουαλία. Η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος να εκδηλώσουν λευχαιμία τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ακτίνα μικρότερη των 200 μέτρων από καλώδια υψηλής τάσης είναι μεγαλύτερος κατά 69% σε σύγκριση με εκείνα που ζουν πέραν των 600 μέτρων. Ο κίνδυνος για εκείνα που μένουν σε απόσταση από 200 έως 600 μέτρα είναι κατά 23% αυξημένος σε σύγκριση με όσα ζουν πιο μακριά. (εδώ)

Για την επικινδυνότητα των γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης:

Έχουν γίνει κινητοποιήσεις πολιτών (εδώ)
Έχουν γίνει ερωτήσεις στη βουλή (εδώ)
Έχουν γραφεί άρθρα στον τύπο (εδώ), (εδώ)

Δεν είμαι ειδικός σε θέματα Μη Ιονιζουσών Ακτινοβολιών για να έχω επιστημονική άποψη.
Εκείνο που ξέρω είναι ότι αν μια κατοικία πρόκειται να κτιστεί σε περιοχή με παλαιά σχέδια πόλης, πλησίον πυλώνων της ΔΕΗ, πρέπει να υπάρχει έγγραφο της ΔΕΗ ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα και νεκρή ζώνη 300 μέτρων κάτω από τις γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης για νέα σχέδια πόλης.

Από όσα έχω διαβάσει υπάρχουν διιστάμενες γνώμες για την επικινδυνότητα.

Για την περιοχή του Προφήτη Ηλία υπάρχουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων; Για τα σχολεία που είναι δίπλα στους πυλώνες υπάρχουν μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από συνεργεία της ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας);

Έχει ασχοληθεί με το θέμα η δημοτική αρχή; Αν όχι τότε πρόκειται να ασχοληθεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια: