Χθες Κυριακή στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών με θέμα: «Οι κρυπτοχριστιανοί του Πόντου». Ομιλητής Ο καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης.
Δυστυχώς λόγω κοινωνικών υποχρεώσεων δε μπόρεσα να παρακολουθήσω την ομιλία. Επειδή όμως είχα ενδιαφέρον για το θέμα παρακάλεσα ένα γείτονα να μαγνητοφωνήσει την ομιλία. Σήμερα μου έδωσε το μαγνητοφωνημένο κείμενο και μου είπε λεπτομέρειες από την εκδήλωση.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 150 άτομα. Δε γέμισε η αίθουσα. Ίσως οι κοινωνικές υποχρεώσεις, ίσως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, κυρίως όμως η αδιαφορία για θέματα ιστορίας, και ειδικότερα ιστορίας που σχετίζεται με τον Πόντο δεν τους έφερε στην εκδήλωση. Περισσότεροι οι μεγάλοι σε ηλικία, ελάχιστοι οι νέοι.
Από τους επισήμους παρόντες ήταν ο Δήμαρχος κ. Π. Φωτιάδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ι. Γρηγοριάδης, η αντιδήμαρχος κα. Α. Σεϊτανίδου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Θ. Αφουξενίδης και άλλοι, εκτός των δημοτικών συμβούλων, που δε θυμάμαι τα ονόματά τους. Περί το μέσον της ομιλίας εμφανίστηκε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σπ. Βρεττός. Χαιρέτισε τους επισήμους. Φωτογραφήθηκε από τους δημοσιογράφους. Καταγράφτηκε η παρουσία του, κάθισε λίγο και μετά διακριτικά αποχώρησε. Προφανώς δε τον ενδιέφερε το θέμα των κρυπτοχριστιανών. Όπως μου είπε ο γείτονας «έχει μάθει καλά το μάθημα από τον πατέρα του».
Όχι οι επίσημοι τοπικοί παράγοντες δεν παρέστησαν. Ήταν αρκετή η παρουσία τους στην εναρκτήρια εκδήλωση. Άλλωστε προεκλογική περίοδος είναι. Οι υποχρεώσεις είναι μεγάλες. Τα λόγια τα μεγάλα τα είπαν. Τι χρειάζεται η γνώση της Ιστορίας.
Σχετικά με την ομιλία. Ο κ. Κ. Φωτιάδης ήταν γλαφυρός στην ανάπτυξη του θέματος, αναφέρθηκε σε ντοκουμέντα και με αφηγήσεις συγκίνησε το ακροατήριο. Η αγάπη για το θέμα, η πείρα του δάσκαλου ήταν ικανά να συγκινήσουν τους παρισταμένους και να περάσουν μηνύματα.
Θα ακούσω την ομιλία και θα πω τις απόψεις μου σε επόμενη ανάρτηση. Καλό είναι πάντως πόντιοι και μη πόντιοι, και κυρίως οι μαθητιώσα νεολαία να παρακολουθήσουν τις υπόλοιπες ομιλίες. Αυτό είναι το κέρδος από τις εκδηλώσεις. Έτσι το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ δε θα πάει χαμένο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου