Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Θέματα δια Βίου Εκπαίδευσης - Κατάρτισης

Κάθε Υπουργός Παιδείας θέλει να αφήσει τη σφραγίδα του στην Εκπαίδευση. Ο κ. Γεράσιμος Αρσένη διετέλεσε Υπουργός Παιδείας την περίοδο 1996-2000. Με το νόμο 2525/97 μεταξύ άλλων αλλαγών στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ δημιουργήθηκαν και τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.)
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου η λειτουργία των Π.Σ.Ε. πραγματοποιείται παράλληλα με τα ήδη υπάρχοντα Προγράμματα Σπουδών και εστιάζεται κυρίως σε νέα γνωστικά ή διεπιστημονικά αντικείμενα.

Με το νόμο 2752/1999 "Αναμόρφωση νομικού καθεστώτος Προγράμματα Σπουδών Επιλογής ΑΕΙ" καθορίστηκε ο τρόπος λειτουργίας των Π.Σ.Ε.

Σκοπός των Π.Σ.Ε ήταν κυρίως η εφαρμογή της δια βίου εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η συνεχής εκπαίδευση και η διαρκής επιμόρφωση των κατόχων τίτλου απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου ή άλλου ισότιμου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η διεύρυνση των εκπαιδευτικών τους επιλογών.
Με τα Π.Σ.Ε. έγινε μεγάλη αναταραχή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, γιατί η εισαγωγή των σπουδαστών δεν γινόταν με εισαγωγικές εξετάσεις, όπως στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά με επιλογή με κριτήρια την ηλικία (26 μέχρι 40 ετών), το βαθμός τίτλου απόλυσης από Λύκειο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή άλλου ισοτίμου ή αντιστοίχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού, τα έτη εκτός αγοράς εργασίας, τα έτη επαγγελματικής προϋπηρεσίας και τα έτη μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Με αυτά τα «αντικειμενικά κριτήρια» πολύς κόσμος μπήκε από το παράθυρο στα ΑΕΙ. Η ζωή των Π.Σ.Ε. κράτησε μέχρι το 2004 και παρατάθηκε για όσους δεν είχαν τελειώσει μέχρι το 2006 με το νόμο 3369/2005 που άλλαζε το καθεστώς της δια βίου εκπαίδευσης. Όσοι πρόλαβαν πτυχίο είδαν. Με νόμο όσοι έχουν αυτό το πτυχίο μπορούν να μπουν στο Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα ισότιμα με τους πτυχιούχους ΑΕΙ. Δεν τους αναγνωρίζονται όμως επαγγελματικά δικαιώματα με αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και επαγγελματικών ενώσεων.

Η σκοπιμότητα των Π.Σ.Ε. για το Υπουργείο Παιδείας ήταν να απορροφήσουν κονδύλια από το Γ΄ πακέτο στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ μπήκαν στο χορό. Μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου το 1998 άρχισαν να λειτουργούν 3 Προγράμματα Σπουδών Επιλογής τα οποία ήταν το ΠΣΕ Μουσειοπαιδαγωγικής Εκπαίδευσης και το ΠΣΕ Διαχείρισης Αγροτικού Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Βόλο και το ΠΣΕ Ιατρικής Βιοχημείας στη Λάρισα. Η λειτουργία των Προγραμμάτων αυτών έληξε το 2004.
Τώρα θα πει κάποιος τι σχέση έχουν αυτά με το Δήμο Αχαρνών. Η γνώση πάντα κάνει καλό. Ο ενημερωμένος πολίτης είναι συνήθως «καλός» πολίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: