Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΚΑΛΕΣΟΧΑΡΤ'

Έπεσε στα χέρια μου το «ΚΑΛΕΣΟΧΑΡΤ’». Για αυτούς που δεν καταλαβαίνουν ποντιακά σημαίνει «πρόσκληση». Φορείς που καλούν είναι Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, ο Δήμος Αχαρνών, το Κέντρο Ποντιακών μελετών και «ο Καπετάν Ευκλείδης». Καλούν τους δημότες στα εγκαίνια πολυθεματικής έκθεσης :
ΠΟΝΤΟΣ
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ
Στα σεμιναριακά μαθήματα Ιστορίας και στη παρουσίαση βιβλίων
Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 6 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών.
Η δραστηριότητα του κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη, Καθηγητή στην Παιδαγωγική Σχολή της Φλώρινας, που είναι τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δεν είναι καινούργια. Στο βιογραφικό του σημειώνει «Τον Μάρτιο του 2005 πραγματοποίησα στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης την πολυθεματική έκθεση “ΠΟΝΤΟΣ-ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ” με φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα και βιβλία σχετικά με τον ελληνισμό του Πόντου και τη Γενοκτονία που υπέστη, η οποία αυτή την περίοδο παρουσιάζεται στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια Ιστορίας για τον Πόντο.»
Ο κ. Κ. Φωτιάδης ασχολήθηκε με την ιστορία του Πόντου και των προσφύγων σε όλο το διάστημα της πανεπιστημιακής του καριέρας. Γόνος προσφύγων ερευνά και βλέπει το θέμα από τη δική του σκοπιά. Έχει γράψει ένα δεκατεράτομο έργο για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ένα συνοπτικό τόμο του έργου αυτού έχει εκδώσει η Βουλή των Ελλήνων. Επειδή η Βουλή των Ελλήνων αρνήθηκε να εκδώσει τα 14τομο έργο του κ. Κ. Φωτιάδη, εκείνος απευθύνθηκε σε εμάς τους πόντιους να κάνουμε προεγγραφή για την έκδοσή τους το 2001.
Δε γνωρίζω αν εκδόθηκε το έργο μέχρι σήμερα. Η ΚΕΔΑ πάντως αποφάσισε να αγοράσει μερικούς τόμους αξίας 10.000 €, όπως είπε ο κ. Λέκκας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μη νόμιμα. Ζητήθηκε επίσης «επιχορήγηση» για την έκδοση των βιβλίων. Αυτά τα γράφω με επιφύλαξη ως προς τα ποσά. Δεν γνωρίζω αν το ποσό της αγοράς έχει δοθεί και τα βιβλία βρίσκονται στην ΚΕΔΑ.
Σίγουρα τέτοιες δραστηριότητες είναι αξιέπαινες γιατί δίνουν στους δημότες μας πληροφορίες για περιόδους της ιστορίας μας που πρέπει να τις γνωρίζουμε.
Καλά μέχρι εδώ. Να γνωρίζουμε την ιστορία μας όπως μας παρουσιάζεται; Μήπως οι νεότερες γενιές, που δεν έχουν ζήσει τα γεγονότα ή δεν τα έχουν ακούσει άμεσα από ανθρώπους που τα έζησαν, δεν μαθαίνουν ιστορία άλλα μυθιστορήματα; Δύο σημεία αξίζει να αναφερθούν.

Το πρώτο από ένα κείμενο του κ. Κ. Φωτιάδη (http://www.trapezounta.com/EP0401a.htm) που για το θέμα της έκθεσης και της γενοκτονίας αναφέρει: «…Η μικρή και νεοσύστατη Αρμενία και οι Αρμένιοι όλου του κόσμου, δυναμικά κατέφεραν, όσα η επίσημη Ελλάδα, αλλά και οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι Πόντιοι, ισχυροί κατά τ' άλλα, δεν τολμούν να πράξουν.» Υπάρχει διάκριση μεταξύ Ελλήνων και Ποντίων;

Το δεύτερο είναι η αναφορά του δημοτικού σύμβουλου Θ. Αφουξενίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο για τους ποντίους ότι είναι άλλη φυλή!!
Αυτές οι διαστρεβλώσεις της ιστορίας και των εννοιών μπορεί να οδηγήσουν σε ιστορικές αντιδικίες που θα ανατρέψουν ενδεχομένως τα πιστεύω πολλών.

Πάντως όλοι πρέπει να πάμε στην έκθεση. Πόντιοι και της άλλης φυλής των Ελλήνων!! Κάτι θα μάθουμε. Κάτι θα δούμε.

(Σημείωση: Ο μονοκέφαλος αετός σχετίζεται με τη Νομαρχία ή το Δήμο Αχαρνών, που φαντάζομαι ότι επιχορηγούν την έκθεση και την εκδήλωση; Μήπως μερικοί από τους διοργανωτές θεωρούν ότι ο Δήμος Αχαρνών είναι Ποντιακός Δήμος;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: