Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Επιχορήγηση κομμάτων

Τον τελευταίο καιρό μεμονωμένοι πολίτες και οργανωμένα κινήματα αναρωτιούνται γιατί να πληρώνουμε, για την ΕΡΤ όταν δε βλέπουμε τηλεόραση, για αυτοκινητόδρομους που δεν είναι αυτοκινητόδρομοι, για τους ιερωμένους ενώ δεν πηγαίνουν στην εκκλησία κ.α.

Περισσότερο όμως αναρωτιούνται γιατί να πληρώνουν για τα πολιτικά κόμματα, αφού έτσι και αλλιώς υπάρχει το πολιτικό λάδωμα. Πριν αρκετά χρόνια τα κόμματα κυρίως της αριστεράς είχαν έσοδα από τη λειτουργία τους από διάφορες πηγές, φανερές ή κρυφές. Είχαν έσοδα ως ποσοστό από τις εμπορικές συναλλαγές με χώρες του ανατολικού μπλοκ, επιχειρήσεις στο όνομα κομματικών στελεχών και οικονομικές εξορμήσεις που, αφενός βοηθούσαν οικονομικά το κόμμα, αφετέρου δικαιολογούσαν τα κρυφά έσοδα. Τα κόμματα του Κέντρου είχαν και αυτά συνδρομές από πολίτες, άλλα τα κύρια έσοδά τους ήταν από επιχειρηματίες, εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβους κ.α. Άλλωστε μπορεί αυτά τα κόμματα να γίνουν κάποτε εξουσία και τότε… Τα δεξιά κόμματα δεν είχαν πρόβλημα. Άρμεγαν το κράτος.

Κάποτε το ΠΑΣΟΚ έφερε νόμο στη Βουλή για τη χρηματοδότηση των κομμάτων που έπαιρναν μέρος σε εκλογές για το Ελληνικό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπάρχει και ετήσια επιδότηση για εκείνα τα κόμματα που έχουν εκπροσώπους στη Βουλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τότε είπαμε όλοι ότι το πρόβλημα λύνεται. Τέρμα το λάδωμα. Αμ δε.

Οι σπατάλες στα κόμματα δεν έχουν τελειωμό. Τα κόμματα, όταν τελειώνουν τα χρήματα, δανείζονται από τράπεζες με υποθήκη την επιχορήγηση του κόμματος για τα επόμενα έτη!!. Τώρα πως κόμματα, που δεν μπορούν να διαχειριστούν τα έσοδα-έξοδα του κόμματος διαχειρίζονται τα έσοδα-έξοδα του κράτους, αυτό είναι κάτι που βλέπουμε καθημερινά.

Γίνονται και μερικά ευτράπελα με τις επιχορηγήσεις των κομμάτων. Σε προηγούμενες εκλογές το ΔΗΚΚΙ δεν μπήκε στη Βουλή. Ο πρόεδρός του Δημήτρης Τσοβόλας, θεώρησε ότι έκλεισε ο κύκλος του, παραιτήθηκε από πρόεδρος διάλυσε το κίνημα (λες και ήταν ιδιοκτησία του) και ζήτησε να επιστραφεί το υπόλοιπο ποσό από τις επιχορηγήσεις στο κράτος. Έντιμη πρόταση. Έλα όμως που πολλοί από τα μέλη του ΔΗΚΚΙ δε συμφώνησαν. Να επιστρέψουν ζεστό χρήμα; Έτσι έκαναν συνέδριο και συνέχισαν το πολιτικό παιχνίδι με μέσα-έξω στο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από δικαστική διαμάχη ο κ. Τσοβόλας επανήλθε δικαστικά στη θέση του προέδρου του κόμματος!! Κατάσταση για πολιτικό γέλιο.

Στο ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε μια διαδικασία για μόνιμη χρηματοδότηση του κόμματος (ή κινήματος) από τα μέλη και τους φίλους του.

http://www.pasok.gr/portal/resource/section/economicSupport

Οικονομική Στήριξη
Βάσει της νομοθεσίας μπορείς να στηρίξεις οικονομικά το κίνημά μας. Πιστεύουμε στην οικονομική αυτοδυναμία των κομμάτων, γι αυτό και θεωρούμε δύναμή μας την υποστήριξη των πολιτών καθώς και τις συνδρομές των μελών μας. Σύντομα η παρούσα υπηρεσία θα είναι απόλυτα λειτουργική και θα μπορείς να ενισχύσεις το κίνημα διαδικτυακά. Μέχρι τότε, μπορείς να απευθύνεσαι στην Τοπική ή στη Νομαρχιακή σου οργάνωση, ή και στο ΠΑΣΟΚ κεντρικά.

Είναι μια σωστή κίνηση, αν συνοδευτεί και από πρόταση νόμου να σταματήσει η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων. Είναι επίσης σωστό να δημοσιεύονται όλες οι πηγές χρηματοδότησης των κομμάτων. Γιατί σε αυτή την πρόταση διαφωνεί το ΚΚΕ; Εκείνοι ξέρουν.

Αλήθεια ξέρετε τα ποσά που επιχορηγούνται τα κόμματα; Ο παρακάτω πίνακας για ενημέρωσή σας.

Φαίνεται ότι η δημοκρατία στοιχίζει. Απορώ πως δεν έκαναν παρόμοια κίνηση για το άλλο βάθρο της δημοκρατίας, την τοπική αυτοδιοίκηση. Εκεί τότε θα γινόταν δημοκρατικό πανηγύρι!! Τοπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: