Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Κάτι φταίει

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19/3/2009 ο Δήμαρχος εξάγγειλε δενδροφύτευση στο λόφο των Σαράντα μαρτύρων. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν ένθερμοι υποστηριχτές της δενδροφύτευσης. Ο τοπικός τύπος ανακοίνωσε το θέμα. Άρθρα γράφτηκαν από τοπικούς συλλόγους και κάλεσαν τους πολίτες να συμμετέχουν.


Φωτογραφία 27/2/2009 _______________________________________________Φωτογραφία 28/3/2009
Σάββατο 28/3/2009. Η μεγάλη μέρα για το περιβάλλον έφτασε. Έβαλα το πρόχειρα ρούχα και ήμουνα έτοιμος να φυτέψω δέντρα. Πολλά δέντρα. Στις 10 το πρωί ήμουνα στο λόφο των Σαράντα Μαρτύρων. Μόλις έφτασα «έπεσα από τα σύννεφα». Όπως πολλές φορές πέφτουν οι έλληνες. Στο λόφο υπήρχαν ελάχιστοι. Ο Δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος κ. Μουκάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γκίκας , Βρεττός, Κούτας και Συρανίδης. Την κατάσταση έσωσε ο Διευθυντής δημοτικού σχολείου πλησίον του λόφου. Έφερε μερικά παιδιά από το σχολείο του.

Μια περιοχή του λόφου είχε καθαρίσει από σκουπίδια και μπάζα. Εκεί είχαν ανοίξει και λάκκοι. Έμοιαζαν με mini τάφους. Τα δέντρα, κυρίως πεύκα, δίπλα στο σκαμμένο χώμα. Περίμεναν. Πιο πέρα ένας εργάτης του δήμου έκανε αποψίλωση από τα χόρτα. Έτσι για να φαίνονται οι λάκκοι.


Κατά τις 10:15 μαζεύτηκε το πλήθος κοντά στο Δήμαρχο, που έβγαλε ένα δεκάρικο λόγο στα παιδιά. Έτσι για το τύπο. Μετά άρχισε η δενδροφύτευση. Τα παιδάκια δεν ήξεραν τι να κάνουν. Σε ομάδες προσπαθούσαν να βάλουν τα δεντράκια στους λάκκους. Μόνο τρεις υπάλληλοι του δήμου βοηθούσαν την κατάσταση. Το χώμα που είχαν βγάλει από τους λάκκους είχε βραχεί και ήταν σκληρό. Τα εργαλεία λιγοστά. Ήταν μια προσπάθεια χωρίς ουσία, αφού πολλά δέντρα φυτεύτηκαν στην επιφάνεια του εδάφους!!

Μετά από λίγη ώρα ήρθαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, έτσι για φωτογράφηση, να τους δει ο ανύπαρκτος κόσμος. Την κατάσταση έσωσε το λεγόμενο «ασθενές φύλο»των δημοτικών συμβούλων, που στραβά – κουτσά φύτεψε μερικά δέντρα και έσωσε την κατάσταση. Μετά ήρθε η ώρα της φωτογραφίας. Αυτή θα μείνει τελικά, αφού από τα δέντρα που φυτεύτηκαν σε λίγο δε θα υπάρχουν.

Την ίδια μέρα το βράδυ σώσαμε τη γη!!. Άλλοι έσβησαν τα φώτα, άλλοι κλείσανε τα παράθυρα να μη φαίνονται τα φώτα προς τα έξω. Οι τηλεοράσεις έδειχναν τις πόλις που σκοτείνιασαν.

Όλοι φωνάζουν να σώσουμε τον πλανήτη. Να φυτέψουμε δέντρα. Στα λόγια. Όταν έρχεται η ώρα να κάνουμε τα λόγια πράξη περιμένουμε τους άλλους. Αυτοί είμαστε. Και το δείξαμε. Αν εξαιρέσουμε τα παιδία, που τα πήγε ο δάσκαλος (και μπράβο του) και τους δημοτικούς συμβούλους, που άλλοι πήγαν από υποχρέωση ή να τους βάλει καλό βαθμό ο Δήμαρχος, όλοι οι άλλοι δημότες ήταν απόντες. Άλλωστε είχε καλό καιρό και τα καφενεία ήταν γεμάτα στην πλατεία.

Τι φταίει τελικά;
Είναι φανερό ότι η δημοτική αρχή, παρά την προσπάθεια που έκανε, δεν κατάφερε να περάσει το μήνυμα στον κόσμο. Δε συσπειρώνει κόσμο. Ούτε τους δημοτικούς υπαλλήλους. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές με τα σχολεία τους απόντες. Που ήταν εκείνοι οι προοδευτικοί (;)δάσκαλοι που σήκωνα το πανό στην πλατεία;

Αυτός ο λαός είμαστε και ο σκουπιδότοπος που είναι ακόμα στο λόφο των Σαράντα Μαρτύρων είναι η εικόνα μας.

Αναρωτιέμαι μήπως φταίω και εγώ που σε προηγούμενη ανάρτηση έγραφα «ΟΧΙ δενδροφύτευση τώρα». Λες να με ακολουθεί όλο το Μενίδι; Δεν το πιστεύω. Μα τους Σαράντα Μάρτυρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: