Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Δενδροφύτευση στις Λεκάνες.

Ο τοπικός τύπος τελικά κρύβει θησαυρούς!! Η εφημερίδα «Η Ελπίδα» της 10/4/2009 και η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Δυτική όχθη» (http://www.doxthi.gr/public/open_article.php?id=231) είχαν ταυτόσημα κείμενα για τη δενδροφύτευση που έγινε στις 23 Μαρτίου, ημέρα της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας στην περιοχή στις Λεκάνες. Είναι φανερό ότι το κείμενο το έδωσε το γραφείο τύπου του κ. Δημάρχου. Παραθέτω το κείμενο από τον ιστότοπο της Δυτικής Όχθης.
Μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων των Αχαρνών συμμετείχαν σε δεντροφύτευση
Με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών των περιβαλλοντικών ομάδων 7 Γυμνασίων και Λυκείων των Αχαρνών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Μαρτίου δενδροφύτευση στην περιοχή Λεκάνες, στην προέκταση της Λεωφόρου Κύμης, ως ένδειξη ελάχιστης συνεισφοράς στην Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Τη δενδροφύτευση πραγματοποίησαν από κοινού το Δασαρχείο της Πάρνηθας με τον Δήμο Αχαρνών, φυτεύοντας 250 μικρά δενδρύλλια σε μια περιοχή όπου το αστικό τοπίο συναντά τη δασική γη.
Ο Δήμαρχος Αχαρνών Παναγιώτης Φωτιάδης ευχαρίστησε τα παιδιά για τη συμμετοχή τους, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, τονίζοντας ότι η συνεργασία και η ενεργή συμμετοχή όλων των μαθητών στον αγώνα για το περιβάλλον, αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. «Είμαστε ένοικοι αυτού του πλανήτη και οφείλουμε να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές με τις καλύτερες προδιαγραφές. Οφείλουμε να τον προστατεύουμε και να τον συντηρούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο Δασάρχης Πάρνηθας Γιάννης Ζιάζιαρης επεσήμανε τη σημασία των δενδροφυτεύσεων για την προστασία του οικοσυστήματος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, προτρέποντας τους νέους και τις νέες να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι.
Οι δασοπόνοι και οι δασολόγοι χώρισαν τους μαθητές και τις μαθήτριες σε ομάδες και ξεκίνησαν τη δενδροφύτευση. Οι λάκκοι ήταν, ήδη, σκαμμένοι και τα παιδιά κλήθηκαν με τα εργαλεία της κηπουρικής να τοποθετήσουν τα δενδρύλλια και να τα στερεώσουν στο χώμα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι συμμετείχαν το 1ο , 2ο και 12ο Γυμνάσια Αχαρνών, το 3ο, 4ο, 5ο Λύκεια Αχαρνών και το 5ο ΣΕΚ.

Όσοι διαβάσουν αυτά τα άρθρα θα πουν μπράβο στο Δήμαρχο Αχαρνών κ. Φωτιάδη, μπράβο και στον Δασάρχη Πάρνηθας κ. Ζιαζιάρη.

Φωτογραφίες δεν είδα από τους μαθητές των 7 σχολείων. Πόσοι μαθητές έλαβαν μέρος; Στη δενδροφύτευση των 40 Μαρτύρων δημοσίευσα φωτογραφίες. 20 παιδιά του δημοτικού με το ζόρι. Στις λεκάνες πόσα ήταν; Αυτά όμως δεν έχουν καμία σημασία. Για ενημέρωσή σας έκανα επιτόπια έρευνα. Ρεπορτάζ, όπως λένε οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό άρθρο πήγα στην προέκταση της Λεωφόρου Κύμης. Και που βρέθηκα; Θα σας το αποκαλύψω στο τέλος.

Η προέκταση της Λεωφόρου Κύμης περνάει από δασική έκταση που ανήκει στο Δήμο Αχαρνών. Σε ένα μεγάλο μέρος του δρόμου, αριστερά όπως ανεβαίνουμε ο δρόμος έχει με σήμανση θέσης στάθμευσης και το υπόλοιπο πλάτος του δρόμου χωρίζεται με διπλή λωρίδα. Μην είναι για τους επισκέπτες του δάσους; Μην είναι για τους φιλάθλους ή τους χρήστες του Αθλητικού Κέντρου των Θρακομακεδόνων;
Όχι είναι για στάθμευση των κατοίκων των σπιτιών του Δήμου Θρακομακεδόνων, που μεταξύ τους με το δρόμο υπάρχει δασική έκταση του Δήμου Αχαρνών. Τα σπίτια αυτά έχουν πόρτες εξόδου σε δασική έκταση που απαγορεύεται. Μην εκπλαγείτε αν κάποια μέρα έρθει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για παραχώρηση αυτής της λωρίδας στο Δήμο Θρακομακεδόνων. Περίπου στο μέσον των χώρων στάθμευσης υπάρχει ένα μέρος που έχει κίτρινη σήμανση σε μορφή ζιγ-ζαγ. Ποιανού η εξώπορτα στη δασική έκταση αντιστοιχεί στην περιοχή αυτή; Θα σας το αποκαλύψω στο τέλος.






Σύμφωνα με το δημοσίευμα φυτεύτηκαν 250 δενδρύλλια (214 μέτρησα αν δεν κάνω λάθος). Με σχεδιασμό από τη δασική υπηρεσία. Συνήθως όταν φυτεύεται δάσος τα δένδρα φυτεύονται σε γραμμή σε σταθερές αποστάσεις. Με εξαίρεση αυτή την δενδροφύτευση. Στις παράνομες εξόδους των κατοικιών προς τη δασική έκταση που δενδροφύτευσαν άφησαν χώρο να μπαινοβγαίνουν αυτοκίνητα!

Συνήθως όταν φυτεύεται δασική έκταση φυτεύουν κάποια είδη δένδρων, πεύκα, κυπαρίσσια κ.α. Εκεί τα δένδρα ήταν αχταρμάς. Πηγαίνετε να τα δείτε. Οι λάκκοι που φύτεψαν τα δέντρα έγιναν με σκαπτικό μηχάνημα, όπου δίπλα στο λάκκο υπάρχει ένα βουναλάκι χώμα. Δε φρόντισαν να τακτοποιήσουν το χώμα γύρω. Δεν έριξαν χώμα καλής ποιότητας στο λάκκο. Πράγμα το οποίο έγινε στη δενδροφύτευση στην Πάρνηθα. Φύτεψαν δέντρα για να ομορφύνουν το περιβάλλον και το κακοποίησαν. Θαυμάστε το!!

Θα σας θυμίσω μια ιστορία που είχα γράψει παλιότερα, http://oxpontidis.blogspot.com/2008/10/blog-post_23.html . Θα πείτε τι σχέση έχει αυτή με την δενδροφύτευση. Έχει. Έχει.
Η δενδροφύτευση στις λεκάνες έγινε στη λωρίδα που είναι έξω από το σπίτι του Δημάρχου. Όχι των Θρακομακεδόνων, του δικού μας, του Παναγιώτη Φωτιάδη!! Έξω από την πόρτα, που βγαίνει παράνομα σε δασική έκταση μέχρι το δρόμο, τυχαία δε φυτεύτηκαν δένδρα!! Τυχαία αντί για θέση στάθμευσης υπάρχει κίτρινη απαγορευτική διαγράμμιση, μη τυχόν και παρκάρει κάποιος και κλείσει την έξοδο!! Τυχαία οι τρεις σειρές δένδρων όταν έφτασαν στην περιοχή του κήπου έξω από τη δημαρχιακή κατοικία έγιναν δύο!! Να μη χαλάσουν και την κήπο. Εκείνο τον κήπο, για τον οποίο ο Δασάρχης Πάρνηθας, που ήταν μαζί με το Δήμαρχο, έχει μηνύσει τον δημιουργό του !! Τυχαία τα δενδρύλλια που φυτεύτηκαν έξω από τον κήπο είναι ξερά ή ασθενικά!!

Ελπίζω όμως ότι ο δημιουργός του κήπου θα ποτίζει τα δενδρύλλια με το σύστημα αυτόματου ποτίσματος που είχε για τον κήπο. Οι άνθρωποι της τεχνολογίας φαίνονται από μακριά!!

Δύο υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς για τη δενδροφύτευση στο σημείο αυτό που έγινε με σύμπραξη Δημάρχου και Δασάρχη. Ή ο Δασάρχης προσπαθεί να κατοχυρώσει το χώρο από χρησικτησία, ή ο δημιουργός του κήπου προσπαθεί να κάνει ελιγμό για τη μήνυση που έχει υποβάλει ο Δασάρχης.
Τη δεύτερη περίπτωση την αποκλείω, γιατί είναι γνωστό το αναμφισβήτητο ήθος του κ. Δημάρχου.

Το κείμενο αυτό συμπληρώνει «δημοσιογραφικά» τη δημοσίευση του γραφείου τύπου του κ. Δημάρχου.

Κάθε διαφωνία για την παρουσίαση δεκτή και δημοσιεύσιμη. Αν φωτογραφίες δεν αποδίδουν την πραγματικότητα είμαι πρόθυμος να δημοσιεύσω και σχετικό video.

Δεν υπάρχουν σχόλια: