Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

«Όπως στρώσεις έτσι θα κοιμηθείς»

Στις εκλογές ισχύει το «Όπως στρώσεις έτσι θα κοιμηθείς». Την Κυριακή το αύριο των κατοίκων της Ελλάδος εξαρτάται από το χαρτί που θα ρίξουν στην κάλπη.

Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με καράβι σε φουρτουνιασμένο πέλαγος. Στο σκάφος υπήρχε ένας καπετάνιος, που φαίνεται ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει το καράβι και ζητάει από τους επιβάτες να αποφασίσουν ότι αυτός θα πρέπει να επιλεγεί και πάλι για καπετάνιος. Ίσως στο καράβι να υπάρχουν άξιοι καπετάνιοι. Μερικοί από αυτούς ζητάνε να επιλεγούν από τους επιβάτες να κυβερνήσουν το καράβι. Εμείς, οι επιβάτες, πρέπει να διαλέξουμε ένα από αυτούς, που να μπορεί να κυβερνήσει το καράβι. Να μη βουλιάξει. Ίσως δεν είναι ο ιδανικός καπετάνιος. Εκείνος που φανταζόμαστε ότι χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Μερικοί θεωρούν ότι κανένας τους δεν αξίζει, και δεν έχει νόημα να συμμετέχουν στη διαδικασία της επιλογής.

Πρέπει όμως το καράβι, αυτή τη χρονική στιγμή, να έχει καπετάνιο που θα οδηγήσει το καράβι σε ήρεμα νερά, που θα δώσει την ελπίδα στους επιβάτες. Πρέπει οι επιβάτες σε μεγάλο ποσοστό να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους στον καπετάνιο. Να μπορέσει να κυβερνήσει. Μπορεί να μην του έχουν πλήρη εμπιστοσύνη. Ας τον δοκιμάσουν.

Στις εκλογές που έρχονται, πέρα από τον καπετάνιο, πρέπει να διαλέξουμε και "πλήρωμα". Στην επιλογή κριτήρια πρέπει να είναι η εντιμότητα, η ικανότητα επικοινωνίας με τους πολίτες, η θέλησή του να αγωνιστεί για το κοινό καλό. Επίσης πρέπει να αξιολογηθεί η θητεία αυτών που είναι ήδη βουλευτές. Πέρα από αυτά κριτήριο επιλογής είναι η γνωριμία και η εντοπιότητα του υποψηφίου. Να τον βλέπουμε ανάμεσά μας, να μπορούμε να του τα «ψέλνουμε» και μερικοί να ζητάνε και κανένα ρουσφέτι (κατάλοιπο του οθωμανικού ζυγού).

Αν και η ψήφος είναι μυστική, μπορούμε να εκφράσουμε την προτίμησή μας σε υποψηφίους, ανεξάρτητα με ποιο κόμμα θα ψηφίσουμε. Αν ήμουν ψηφοφόρος κάποιου από τα παρακάτω κόμματα θα θεωρούσα ότι αξίζουν σταύρωμα για να εκπροσωπήσουν το κόμμα τους στο κοινοβούλιο (με αποζημίωση για τον κόπο τους γύρω στα 8.000 €, με εξαίρεση βουλευτές του ΚΚΕ που ένα μέρος από αυτά τα παίρνει το Κόμμα):

ΠΑΣΟΚ
Βρεττός Ντίνος - Κωνσταντινίδης Δημήτριος - Χριστοφιλοπούλου Εύη

Νέα Δημοκρατία
Γκρίτσης Ηλίας – Μπούρας Αθανάσιος –Χολίδης Χαράλαμπος

ΚΚΕ
Τοπαλλιανίδης Βασίλης

ΛΑΟΣ
Βορίδης Μάκης

ΣΥΡΙΖΑ
Λεβέντης Αθανάσιος – Ροδάκης Παναγιώτης

Οικολόγοι Πράσινοι
Καλογράνης Κώστας

Υπάρχουν κάποια πράγματα που , αν και προεκλογική περίοδος, δεν είναι συγχωρητέα. Πολλοί υποψήφιοι επισημαίνουν ή θυμούνται την ποντιακή τους καταγωγή. Ελπίζουν ότι οι Πόντιοι είναι τόσο «πόντιοι» που θα ψηφίσουν έναν που θυμάται ότι η γιαγιά του ήταν Πόντια. Νεαρός υποψήφιος και νυν βουλευτής έκανε αυτή τη δήλωση, ενώ έχει να επιδείξει αξιόλογο κοινοβουλευτικό έργο. Έπρεπε όμως να θυμίσει την καταγωγή του «εκ πλαγίου».
Φαντάζεται κανείς να επιλέγει ένα για πλήρωμα σε καράβι που βρίσκεται σε φουρτούνα επειδή είναι πατριώτης του ή έλκει την ίδια καταγωγή!!

Για όσους θέλουν να στείλουν άλλο μήνυμα υπάρχει η «Ένωση Κεντρώων» του Λεβέντη. Στο ψηφοδέλτιο υπάρχει το δίδυμο: Αφουξενίδης Τιμόθεος και Φωτιάδης Κύριλλος. Για αυτά τα ονόματα θα ψηφίσω «Ένωση Κεντρώων» !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: