Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Βουλευτές ή Βολευτές;

Στην επικαιρότητα των τελευταίων ημερών είναι τα stage (η μετάφραση από τα αγγλικά σημαίνει στάδιο, ενώ από τα γαλλικά περίοδος κατάρτισης ) και η κατάργησή τους στο δημόσιο τομέα. Πολλές είναι οι αιτίες, ανασφάλιστη εργασία, μερική απασχόληση, κομματικές συναλλαγές και ρουσφέτι. Βασικότερη αιτία είναι η οικονομική επιβάρυνση του δημόσιου τομέα. Με την αλλαγή της κυβέρνησης γίνεται προσπάθεια οικονομικής ελάφρυνσης του δημόσιου τομέα, λόγω και της οικονομικής κρίσης.

Στην Ουκρανία ένα μέτρο που πάρθηκε για περιστολή των δαπανών ήταν η περικοπή των μισθών των βουλευτών, του πρωθυπουργού και του προέδρου της δημοκρατίας κατά 50% για ένα χρόνο. Στην Ελλάδα το 2009 οι μισθοί των βουλευτών (βουλευτική αποζημίωση) αυξήθηκαν κατά 4,5% (από 5840 σε 6105 €). Φυσικά για την αύξηση αποφάσισαν οι ίδιοι!!

Εκτός από αυτά προβλέπεται αποζημίωση για τη συμμετοχή των βουλευτών, σε διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές , 270 ευρώ για κάθε συμμετοχή. Επίσης για τον επόμενο χρόνο 35. 808 € για την οργάνωση του γραφείου τους, τα έξοδα κίνησής τους και για οικογενειακές παροχές. Για το 2008 από τις δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» η βουλευτική αποζημίωση προκύπτει ότι ήταν της τάξης των 90.000 € κατά μέσο όρο.

Μεγάλες αυξήσει στη βουλευτική αποζημίωση δόθηκε με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, που πρόβλεπε το ασυμβίβαστο επαγγελματικής δραστηριότητας για τους βουλευτές. Ο τότε εισηγητής για το Σύνταγμα είχε πει στη Βουλή: «πρέπει να βρούμε το θάρρος να πούμε ότι είναι αδιανόητο, όταν στο δημόσιο τομέα δίνονται παχυλοί μισθοί, οι απολαβές των βουλευτών να μην είναι σε επίπεδα που να τους επιτρέπουν να ζουν αξιοπρεπώς». Πριν δύο χρόνια καταργήθηκε το ασυμβίβαστο επαγγελματικής δραστηριότητας για τους βουλευτές. Οι υψηλές απολαβές έμειναν. Είναι κανόνας ότι ανεβαίνει δεν κατεβαίνει!!

Επί προεδρίας της Βουλής από τον Α. Κακλαμάνη, δόθηκε κίνητρο στους βουλευτές να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Βουλής το ποσό των 75 € ανά συνεδρίαση, αν δεν κάνω λάθος. Τελικά την βουλευτική αποζημίωση γιατί την παίρνουν. Επειδή μας κάνουν την τιμή να μας εκπροσωπούν;

Υπάρχουν και "τρελά" που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Ο κ. Κρανιάς, που αντικατέστησε τον παραιτηθέντα βουλευτή Ν.Δ. κ. Μανώλη, φαίνεται πως δικαιούται - και θα εισπράξει - τη βουλευτική αποζημίωση! Και μάλιστα, όχι μόνο για διάστημα δύο ημερών ή ενός μηνός, αλλά αναδρομικά, για ολόκληρο το χρονικό διάστημα από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές μέχρι σήμερα!!!

Υπάρχουν και κρατήσεις, πέρα από τις ασφαλιστικές εισφορές. Παρακράτηση του 5% της βουλευτικής αποζημίωσης των βουλευτών για ένα χρόνο, το 2009, υπέρ του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και 10% απ’ την βουλευτική αποζημίωση, από την πρώτη μέρα της εκλογής τους, υπέρ των κομμάτων. Η αποζημίωση των βουλευτών του ΚΚΕ πηγαίνει στο κόμμα και από εκεί λαμβάνουν μισθό.(εδώ)

Η φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης με τα οικογενειακά βάρη φορολογείται αυτοτελώς με ποσοστό 20% (όπως και των δημάρχων), δηλ. για αμοιβές μετά τις κρατήσει υπέρ των κομμάτων 90.000*0.90=81.000 € η φορολογία είναι 16.000 €. Η φορολογία ενός μισθωτού για το ίδιο ποσό είναι περίπου 22.500 €.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ;
1. Την λεγόμενη μηνιαία βουλευτική αποζημίωση, τον μισθό.
2. Την αποζημίωση που δικαιούται για τη συμμετοχή του σε άλλες επιτροπές.
3. Τα έξοδα μετακίνησης του Βουλευτή.
4. Τα έξοδα μίσθωσης κατοικιών και ξενοδοχείων.
5. Χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων.

Η ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Πλέον των ανωτέρω, οι Έλληνες Βουλευταί, απολαμβάνουν και των εξής ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ :
1. Κάθε Βουλευτής δικαιούται στο γραφείο του τέσσερις (4) συνεργάτες, έναν ειδικό σύμβουλο και έναν συνοδό, αστυνομικό.
2. Δικαιούται τη χρήση ενός κρατικού αυτοκινήτου
3. Δικαιούται δωρεάν τηλεφωνικές συνδέσεις.
4. Δικαιούται συσκευές κινητής τηλεφωνίας.
5. Δικαιούται να ταξιδεύει με Διπλωματικό διαβατήριο.
6. Εφοδιάζεται με φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή.
7. Έχει αυτοτελή φορολόγηση
8. Θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης αφού συμπληρώσει τέσσερα χρόνια Βουλευτική θητεία (έστω και διακεκομμένη).


Για τα συνταξιοδοτικά και τα προνόμια βουλευτών
Οι τιμές είναι από δημοσίευμα στην εφημερίδα Έθνος της 22/11/2007(εδώ)

Τελικά αν η Βουλή είχε 200 βουλευτές θα ήταν λιγότερο δημοκρατική;

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στους βουλευτές του τους κάλεσε να γίνουν αντιεξουσιαστές.
Εγώ μπορώ να γίνω;


Δεν υπάρχουν σχόλια: