Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Πολιτική Αγρανάπαυση

Αγρανάπαυση ονομάζεται η προσωρινή διακοπή της καλλιέργειας ενός αγρού για να αποκτήσει ξανά την παραγωγικότητα του. Συνήθως διαρκεί ένα χρόνο και εξαρτάται από το είδος του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν. Η αγρανάπαυση είναι περισσότερο αναγκαία στους αγρούς που εφαρμόζεται εντατική μονοκαλλιέργεια που έχει ως αποτέλεσμα την "κατανάλωση" των θρεπτικών συστατικών του εδάφους.

Είναι αναγκαία η "πολιτική αγρανάπαυση";

Είναι φανερό όταν κάποιος ασκεί πολιτική εξουσία δεν έχει το χρόνο και δεν τον αφήνει το περιβάλλον του να έχει άμεση επαφή με την πραγματικότητα. Αντιλαμβάνεται ότι βλέπει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στις δημοσκοπήσεις και ότι του "σερβίρουν" οι συνεργάτες του. Σε μία τετραετία ή και σε δεύτερη, ότι είχε ΄σκοπό να πραγματοποιήσει θα μπορούσε να το είχε κάνει. Αυτό που λέγεται συνήθως είναι ότι ο "πάνσοφος λαός" οδηγεί σε αγρανάπαυση τους κυβερνώντες.

Με τον τρόπο αυτό έχουν την ευκαιρία, να δουν τα λάθη τους, να ανανεώσουν τις ιδέες τους, να μπουν νέα πρόσωπα στους κομματικούς σχηματισμούς.

Αυτό έχει γίνει στο απώτερο παρελθόν, έγινε στο πρόσφατο παρελθόν με το ΠΑΣΟΚ, και τώρα ήρθε η σειρά της Νέας Δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ ανανέωσε τις ιδέες του, την ηγεσία του, τα στελέχη του. Μια επιπλέον ανανέωση στα στελέχη (βουλευτές) έχουν τη δυνατότητα σήμερα οι ψηφοφόροι του. Σήμερα φαίνεται ότι οι πολίτες να θέλουν να δοκιμάσουν τη συνέπεια λόγων και έργων. Να ξεκινήσουν με την ελπίδα να διορθωθούν κάποια πράγματα. Να δουν καλύτερες μέρες.

Η Νέα Δημοκρατία κυβέρνησε. Κουράστηκε. Εγκατέλειψε την εξουσία. Ανικανότητα της ηγεσίας, λάθη στην επιλογή συνεργατών, λάθη σε θέματα οικονομίας και ηθικής συμπεριφοράς την οδηγούν σε "πολιτική αγρανάπαυση". Είναι ευκαιρία για ανασυγκρότηση. Για αυτοκριτική. Να δει τα λάθη της για να μην τα ξανακάνει. Να είναι σε αναμονή, αν ο καπετάνιος και το πλήρωμα δεν οδηγήσουν τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι. Να αναλάβει και πάλι την εξουσία.

Αυτά για το κόμματα εξουσίας. Για τα άλλα κόμματα δεν υπάρχει αγρανάπαυση. Άλλα θα παραμένουν δογματικά και θα κάνουν προσπάθειες να κρατήσουν του οπαδούς τους, άλλα θα στηρίζουν κοινωνικές και μη ομάδες, να έχουν ψήφους που θα συντηρούν την παρουσία τους.

Είθε αύριο να ξεκινήσει μια καινούργια μέρα. Μια μέρα που θα καταλάβουμε ως πολίτες, ότι εμείς είμαστε το κράτος, ότι αν δεν κάνουμε αυτό που πρέπει και δεν ελέγχουμε σε καθημερινή βάση αυτούς που τους δώσαμε την εξουσία να κυβερνούν, εμείς θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: