Αν κανείς δεν είναι ειδικός, όπως οι νομικοί του Δήμου Αχαρνών, τότε μπορεί να γράφει πράγματα, που ισχύουν γενικά, αλλά δεν ισχύουν σε ειδικές περιπτώσεις. Σε ανάρτηση σχετική με την πτώχευση της ΚΕΔΑ (εδώ) αναφερόμουν στον πτωχευτικό κώδικα, παρασυρόμενος από την απόφαση 362/2009 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για τον ορισμό σύνδικου πτωχεύσεως. Υπάρχει όμως η ΚΥΑ 50891/10.09.2007 (ΦΕΚ 1876/14.09.2007 τεύχος Β΄) η οποία στο άρθρο 9 αναφέρεται στη λύση και εκκαθάριση Δημοτικών ή Κοινοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων. Το παραθέτω για ενημέρωση:
Άρθρο 9
Λύση και εκκαθάριση
1. Δημοτική ή Κοινοτική κοινωφελής επιχείρηση μπορεί να λυθεί πριν την πάροδο της διάρκειάς της με αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του και πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια διαδικασία λύεται η επιχείρηση υποχρεωτικά, εάν α) λήξει χωρίς να παραταθεί η διάρκεια της, β) πτωχεύσει και γ) καταστεί ανενεργός για χρονικό διάστημα άνω των δύο (2) ετών.
2. Τη λύση της επιχείρησης ακολουθεί η εκκαθάριση αυτής. Μετά την εκκαθάριση της επιχείρησης, όσα περιουσιακά στοιχεία απομένουν περιέρχονται στο Δήμο ή την Κοινότητα που την είχε συστήσει.
3. Η εκκαθάριση γίνεται μόνον από ορκωτούς ελεγκτές που ορίζονται από το Δημοτικό ή Κοινοτικό συμβούλιο.
4. Με τον ορισμό των εκκαθαριστών παύει αυτοδίκαια η εξουσία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και τις αρμοδιότητές του ασκούν οι εκκαθαριστές, εκτός από τις αρμοδιότητες που θα κρατήσει το ίδιο το Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο. Επίσης με τον ορισμό των εκκαθαριστών παύει αυτοδίκαια η εξουσία των ελεγκτών. Οι διοριζόμενοι εκκαθαριστές οφείλουν, μόλις αναλάβουν τα καθήκοντά τους, να ενεργήσουν απογραφή της περιουσίας της επιχείρησης.
5. Στην εκκαθάριση διεκπεραιώνονται οι εκκρεμείς υποθέσεις, εισπράττονται οι απαιτήσεις, ρευστοποιείται η περιουσία και πληρώνονται τα χρέη της επιχείρησης. Το υπόλοιπο περιέρχεται στο Δήμο ή την Κοινότητα που έχει συστήσει την επιχείρηση. Οι λογαριασμοί της εκκαθάρισης εγκρίνονται από το Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο, το οποίο επίσης αποφασίζει για την απαλλαγή των εκκαθαριστών, από κάθε ευθύνη. Οι συζητήσεις και οι αποφάσεις των εκκαθαριστών καταχωρούνται περιληπτικά στο βιβλίο πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.
6. Το στάδιο της εκκαθάρισης δεν μπορεί να υπερβεί την τριετία, από την ημερομηνία έναρξης της εκκαθάρισης. Για τη συνέχιση της εκκαθάρισης πέραν της τριετίας απαιτείται σχετική πράξη του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας. Το στάδιο όμως της εκκαθάρισης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τη πενταετία.
7. Αν η διάλυση επιχείρησης έγινε λόγω λήξης της διάρκειας ή λόγω πτώχευσης, που όμως ανακλήθηκε ή περατώθηκε με συμβιβασμό, είναι δυνατή η αναβίωση της επιχείρησης με απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου και πράξη του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας.
Στην προαναφερόμενη ανάρτηση έγραφα:
Εξετάστηκε αν υπάρχει κώλυμα για τον διορισμό μέλους διοικητικού συμβουλίου Κοινωφελούς Επιχείρησης, αν το μέλος ήταν πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης που οδηγήθηκε σε πτώχευση, πράγμα που δεν επιτρέπει το άρθρο 1 παρ 2δ της Υπουργικής απόφασης 43254/31-7-2007 που αναφέρεται: σε Κωλύματα, ασυμβίβαστα, συγκρότηση και λειτουργία διοικητικού συμβουλίου δημοτικών και κοινοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων του Ν. 3463/2006;
Λέτε να δικαιώθηκα;
Ενήργησε το Δημοτικό Συμβούλιο με όσα ορίζει το άρθρο 9;
Έγινε η Διαπιστωτική Πράξη από το Δημοτικό Συμβούλιο ή τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας για την λύση της Επιχείρησης, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του ανωτέρω άρθρου;
Όρισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ορκωτούς Λογιστές για εκκαθάριση της Επιχείρησης, όπως προβλέπεται από την παράγραφο 3 του ανωτέρω άρθρου;
Πως μεταβιβάστηκαν(;) αυτοκίνητα από την ΚΕΔΑ στην ΚΕΠΕΔΑ;(εδώ)
Ξαναρωτάω. Με διαβάζει κανείς;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου