Σύμφωνα με τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 28 της 28/07/1978 «Περί αποκατάστασης ζημιών εκ των σεισμών 1978 στη Βόρεια Ελλάδα και ρυθμίσεις συναφών θεμάτων» (ΦΕΚ 117 Α¨), που κυρώθηκε με το Άρθρο Πρώτο του ν. 867 του 1979, ορίζεται ότι κάθε είδους φόροι εκτός από τους φόρους εισοδήματος, δεν πληρώνονται σε περιπτώσεις επισκευών ή ανακατασκευών που προέρχονται από βλάβες από σεισμούς.
Το κράτος είχε παρακρατήσει όλο το φόρο προστιθέμενης αξίας, ο οποίος αναλογεί σε κάθε δάνειο σεισμοπλήκτου, αποκρύπτοντας από τους πολίτες τη ρητή απαγόρευση του νόμου.
Δηλαδή, κάθε σεισμόπληκτος που έλαβε δάνειο για κατασκευή ή επισκευή κτιρίου, πλήρωσε, χωρίς να έχει την υποχρέωση, στο κράτος ΦΠΑ και σήμερα δικαιούται κατά εφαρμογή του παραπάνω νόμου και άλλων που ακολούθησαν, να διεκδικήσει τα χρήματα του πίσω, θεωρώντας παράλληλα ότι το κράτος επιμελώς του απέκρυψε το δικαίωμα της φοροαπαλλαγής του.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την υπό αριθμό 4463/2004 απόφαση του, δικάζοντας προσφυγή της Ανώνυμης Εταιρίας ΑΚΤΩΡ ΑΕ, προέβη σε αναγνώριση του δικαιώματος για φοροαπαλλαγή συμβάσεων για σεισμόπληκτους, όπως ακριβώς ορίζει η πιο πάνω πράξη του νομοθετικού περιεχομένου.
Η απόφαση βγήκε στις 14/12/2004 και καθαρογράφτηκε στις 14/02/2005.
Μήπως κάποιος νομικός του Δήμου ή ιδιώτης πρέπει να διερευνήσει το θέμα και να δει τι ενέργειες μπορεί να γίνουν. Υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης επιστροφής του ΦΠΑ;
Αυτά για το κράτος δικαίου!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου