Τελικά οι εκλογές έβαλαν σε μπελάδες το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι συζητούν ή προτείνουν το σύστημα εκλογής αρχηγού του κόμματος. Ακούγονται και μερικές νηφάλιες φωνές που μιλούν για το ότι πρώτα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια είναι η ιδεολογία της ΝΔ, προς τα πού πηγαίνει και έπειτα να εκλεγεί αρχηγός της που να είναι «συμβατός» με την ιδεολογία και τις αρχές της. Ανάλογα το πώς βολεύει τους υποψήφιους αρχηγούς προτείνουν και το σύστημα εκλογής. Όλοι μιλούν για ένα σύστημα εκλογής από τη βάση, κατ΄ αντιστοιχία με τις διαδικασίες που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ. Μιλούν για δημοκρατική εκλογή και άλλα δημοκρατικοφανή.
Θα περιγράψω ένα δημοκρατικό σύστημα εκλογής της πλάκας.
Σύμφωνα με τις απόψεις που ακούγονται, υποψήφιος μπορεί να είναι οποιοδήποτε μέλος του κόμματος, άρα και ο Π. Ψωμιάδης. Αν κάποιος ήθελε να κάνει πλάκα θα έγραφε μέλος τον εικονιζόμενο ΚΑΤΜΑΝ, γνωστό από τις εκπομπές της Ανίτας Πάνια. Υποψήφια μπορεί να ήταν η Ν. Μπακογίαννη, ο Δ. Αβραμόπουλος και ο Α. Σαμαράς. Στην ψηφοφορία θα πάρουν μέρος τα μέλη του κόμματος και οι φίλοι του κόμματος που θα γράφονται την ώρα της ψηφοφορίας (όπως έγινε με το ΠΑΣΟΚ). Ως γνωστόν ο κ. Ψωμιάδης είναι μακεδόνας, μακεδονομάχος και ποντιακής καταγωγής. Αν το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ δώσουν γραμμή οι μη επώνυμοι οπαδοί τους να γραφτούν ως μέλη της ΝΔ και αυτοί να ψηφίσουν τον Π. Ψωμιάδη τι μπορεί να συμβεί; Αν τα κατευθυνόμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κάνουν προπαγάνδα υπέρ του κ. Ψωμιάδη και με σφυγμομετρήσεις κριθεί «καταλληλότερος» δεν υπάρχει περίπτωση να εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ; Τότε τι θα γίνει;
Τότε το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ θα έχουν ένα «ψόφιο» αντίπαλο στις επόμενες εκλογές.
Υπάρχει αντικειμενικό σύστημα εκλογής;
Τα κόμματα είναι ομάδες προσώπων με κοινές επιδιώξεις και λειτουργούν με καταστατικά που περιγράφουν ποια είναι τα μέλη τους και πως εκλέγονται τα όργανα διοίκησης.
Σε όλες τις ενώσεις προσώπων υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης του αποτελέσματος εκλογών με αθρόα εγγραφή μελών. Για προάσπιση της φύσης της ένωσης των προσώπων και των εκλογικών αποτελεσμάτων τα νέα μέλη εγγράφονται με προϋποθέσεις, μετά από πρόταση παλαιών μελών και έγκριση της εγγραφής από αρμόδιο σώμα, αν οι απόψεις και η συμπεριφορά τους είναι συμβατά με τις αρχές του κόμματος. Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν μετά από ένα διάστημα, πχ. την μεθεπόμενη εκλογή οργάνων (κάπως έτσι γίνεται και με τους εκλογικούς νόμους που ψηφίζει η Βουλή). Κάπως έτσι λειτουργούσαν παλιότερα και λειτουργούν και σήμερα μερικά κόμματα.
Στις εθνικές ή δημοτικές εκλογές οι ενώσεις προσώπων προτείνουν προγράμματα και άτομα που ζητούν να τους εκπροσωπήσουν στη διοίκηση. Οι πολίτες επιλέγουν προγράμματα και πρόσωπα για μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Ίσως με την επιλογή των προσώπων να μπορούσαν οι πολίτες από μια ομάδα υποψηφίων να επιλέξουν ποιος ή ποια επιθυμούν για πρωθυπουργό ή δήμαρχο. Να επιλέξουν την ομάδα που θα διοικήσει και τον επικεφαλής της. Αυτή είναι πιο αντιπροσωπευτική εκλογή επικεφαλής κόμματος από πολίτες που ψηφίζουν το κόμμα και όχι από τον κάθε περαστικό!!
Η άμεση δημοκρατία για αργότερα, όταν η τεχνολογία, η ενημέρωση και η παιδεία των πολιτών θα το επιτρέψουν.
Αυτά και μη χειρότερα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου