Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Καταλήψεων σχολείων συνέχεια

Όπως συζητήθηκε στα «πηγαδάκια» στην πλατεία, την Πέμπτη 22/10/2009 έγιναν διάφορα που θέλουν σχολιασμό.

Η ΠΑΣΥΜ έβαλε θέμα για την φασιστική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής στη διακοπή των καταλήψεων. Σε βοήθεια τους δόθηκε ο λόγος σε εκπρόσωπο της ΚΝΕ, ο οποίος διάβασε ανακοίνωση των οργανώσεων Μενιδίου, ΚΚΕ και ΚΝΕ. Αναζήτησα την ανακοίνωση και την παραθέτω (με κόκκινα γράμματα δικές μου επισημάνσεις):

• ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Προσπάθεια ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ των ΜΑΘΗΤΩΝ και των ΑΓΩΝΩΝ
Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες ενέργειες της δημοτικής Αρχής Αχαρνών, της δημοτικής αστυνομίας καθώς και ορισμένων εκπαιδευτικών που αντί να σκύψουν στα προβλήματα που απασχολούν χιλιάδες μαθητές στην πόλη μας προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους μαθητές, να βάλουν στο «γύψο» το δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών να αγωνίζονται για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, να αγωνίζονται για ένα καλύτερο σχολείο.

Συγκεκριμένα καταγγέλλουμε τον ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΧΑΡΝΩΝ, που με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας, με την παρουσία περιπολικού της Ελληνικής Αστυνομίας και την «παραίνεση» της διεύθυνσης του 1ου ΕΠΑΛ, εισέβαλαν κυριολεκτικά στο σχολείο για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των μαθητών. Αντίστοιχη προσπάθεια, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Αχαρνών, έγινε και στο 40 Ε.Λ.

Δεν έχει καμιά αρμοδιότητα ο Δήμος να παίζει το ρόλο του «χωροφύλακα» όταν μάλιστα δεν δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον για τα εκατοντάδες παιδιά εργαζομένων που είναι εκτός παιδικών σταθμών, όταν επιβάλει στους εργαζόμενους γονείς να πληρώνουν σημαντικά ποσά για τροφεία μετατρέποντας τους παιδικούς σταθμούς σε «επιχειρήσεις», όταν δεν νοιάζεται για το τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι γονείς τα παιδιά τους στις περιόδους των γιορτών και των καλοκαιρινών διακοπών που είναι κλειστά τα σχολεία. Αντί να «ανοίγει» τις πόρτες των σχολείων όταν αγωνίζονται οι μαθητές να παλέψει για να «ανοίξουν» νέα σχολεία που έχει ανάγκη η περιοχή. Αντί να δείχνει τη δύναμη του στους μαθητές, να την δείξει στην κυβέρνηση διεκδικώντας τα χρήματα που χρωστάνε στους δήμους.

Δυστυχώς τον ίδιο ρόλο του «χωροφύλακα» φιλοδοξούν να παίξουν και ορισμένοι εκπαιδευτικοί • στο Δεύτερο Ε.Λ. καθηγητής και υπεύθυνη κυλικείου. επιτέθηκαν φραστικά σε μέλη και στελέχη της ΚΝΕ που μοίραζαν ανακοινώσεις • στο πέμπτο Ε.Λ. καθηγητής προσπάθησε να εμποδίσει το διάβασμα του Οδηγητή, της εφημερίδας της ΚΝΕ.

Όλα αυτά τα κρούσματα τρομοκρατίας μόνο τυχαία δεν είναι. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μέσω των μηχανισμών τους, αξιοποιούν δημοτικές αρχές, καθηγητές, «αγανακτισμένους γονείς» και οτιδήποτε τους είναι χρήσιμο, ώστε να βάλουν φρένο στους αγώνες των μαθητών, που παλεύουν για ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο, δημόσιο και δωρεάν.

Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία είναι σύμφυτα φαινόμενα με την αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση ψήφισε και εφάρμοσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έστειλε εισαγγελείς στα σχολεία, έσυρε εκατοντάδες μαθητές στα δικαστήρια επειδή αγωνίζονταν και η ΝΔ συνέχισε.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στέκονται πάντα αλληλέγγυοι στη νεολαία, στηρίζουν όλα τα δίκαια αιτήματα μαθητών και εργαζομένων, τους αγώνες που συλλογικά και δημοκρατικά αποφασίζονται από τους ίδιους. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να είναι συμπαραστάτες και όχι αντίπαλοι. Να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του κινήματος παιδείας, στην κοινή δράση και συμπόρευση με το εργατικό. λαϊκό κίνημα.

Οργανώσεις ΜΕΝΙΔΙΟΥ

Ας σχολιάσουμε την ανακοίνωση και τα γεγονότα:

Στο 10ο Γυμνάσιο φοιτούν μαθητές ηλικίας 12-15 ετών. Τα προβλήματα που απασχολούν τα παιδιά της πόλης μας διατυπώθηκαν στα αιτήματά τους (εδώ). Αυτά τα παιδιά μόνα τους αποφάσισαν τις κινητοποιήσεις; Από την ανακοίνωση της ΚΝΕ είναι φανερό ποιοι καθοδηγούν και εξεγείρουν τους νεαρούς μαθητές.

Όπως ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο στο 5ο Γυμνάσιο μαθητές κλείδωσαν τους καθηγητές και μαθητές μέσα στο σχολείο. Μετά από ώρα "επέτρεψαν" στους μαθητές και τους καθηγητές να φύγουν. Μετά τις 2:30 όταν όλοι είχαν φύγει από το σχολείο κάποιοι με βενζίνη έβαλαν φωτιά στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και την έκαψαν πριν προλάβει η πυροσβεστική υπηρεσία να τη σβήσει. Έσπασαν και πόρτες του σχολείου. Δε γνωρίζω αν αυτές τις πράξεις έκαναν μέλη της ΚΝΕ. Έχει όμως την ηθική αυτουργία. Έτσι δημιουργείται το φυτώριο των αυριανών νεαρών που θα κάψουν την Αθήνα και γιατί όχι και το Μενίδι.

Γράφουν στην ανακοίνωση "δεν νοιάζεται για το τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι γονείς τα παιδιά τους στις περιόδους των γιορτών και των καλοκαιρινών διακοπών που είναι κλειστά τα σχολεία". Αυτό το διαβάζω για πρώτη φορά. Τις γιορτές και το καλοκαίρι δεν πρέπει τα παιδιά να μένουν με τους γονείς τους; Το κράτος ή ο Δήμος πρέπει να δημιουργήσουν parking παιδιών; Έτσι διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά της εργατικής τάξης;

Χωροφύλακες είναι οι καθηγητές που δεν αφήνουν εξωσχολικούς "εφημεριδοπώλες" της ΚΝΕ να μοιράζουν ανακοινώσεις μέσα στο σχολείο και εφημερίδες της ΚΝΕ; Δεν υπάρχει χώρος έξω από το σχολείο να κάνουν αυτή τη δουλειά; Τους εμπόδισε κανείς; Αν τις ίδιες ενέργειες έκανε κάποια παράταξη, που κατά την ΚΝΕ είναι αντίθετης ιδεολογίας, τι θα έγραφε ο Ριζοσπάστης και ο Οδηγητής;

Γράφει η ανακοίνωση: "..
ώστε να βάλουν φρένο στους αγώνες των μαθητών, που παλεύουν για ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο, δημόσιο και δωρεάν."

Οι αγώνες αυτής της μορφής θα βάλουν ένα τέλος στο δημόσιο σχολείο. Ο κάθε γονέας που θέλει να μη χάνεται ο χρόνος για το παιδί του με κλειστό το σχολείο, με δημιουργία εντάσεων με τους συμμαθητές του, με την απαξίωση που κάνουν στους καθηγητές τους μερικά τσογλάνια (στα τούρκικα η λέξη σημαίνει παλιόπαιδα) θα οδηγηθεί να στείλει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο, εκεί που στέλνει το παιδί της η Λιάνα Κανέλλη, στο αμερικάνικο κολέγιο που έστειλε την κόρη της η Παπαρήγα και στη συνέχεια για μετεκπαίδευση στην Αμερική.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης καλεί τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να είναι συμπαραστάτες και όχι αντίπαλοι. Αυτά έπρεπε ο εκπρόσωπος της ΚΝΕ να έχει το θάρρος να τα πει στη συγκέντρωση των γονέων στο 1ο ΕΠΑΛ, στους κλειδωμένους καθηγητές μέσα στο σχολείο και όχι μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο με την υποστήριξη μελών της ΚΟΒ και του συνδικάτου των οικοδόμων.

Στη εποχή που είμαστε φοιτητές είχαμε σύνθημα "πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στον αγώνα". Τώρα οδηγούνται οι νεαροί σε αντίσταση και αντεπίθεση ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια επαναστατική γυμναστική που σε λίγο θα τους κουράσει, θα τους αφήσει να σκεφτούν και τότε οι οπαδοί θα αλλάξουν ομάδα.

Πριν από καιρό δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο άρθρο με τίτλο "Η καινούργια σχολική χρονιά άρχισε" από εκπαιδευτικό που ανήκει στο ΚΚΕ.

Εκεί η συγγραφέας του άρθρου, εκπαιδευτικός όπως δηλώνει, αναφέρει τους, κατά τη γνώμη της, στόχους της εκπαίδευσης:
«Για μια ακόμη χρονιά η εκπαίδευση έχει στόχο να βοηθήσει στην διαμόρφωση του αυριανού «απασχολήσιμου» και προπάντος να ελέγξει τη σκέψη και τη δράση του αυριανού εργατικού δυναμικού που υπάρχει, ζει και μαθαίνει για τις επιχειρήσεις».

Αυτά διάβασα και στον Οδηγητή (εδώ)

Χρόνια στην εκπαίδευση, δεν είχα ανακαλύψει , ότι η εκπαίδευση είναι δομημένη να ελέγξει τη σκέψη και τη δράση του αυριανού εργατικού δυναμικού. Το έχει καταλάβει κανείς;

Ας σταματήσω εδώ για τη με τη φόρα που έχω πάρει θα γράψω πολλά!!

Για όλη την κατάσταση ένα έχω να πω. Μπράβο στο Δήμαρχο Π. Φωτιάδη και τον Υπεύθυνο Παιδείας κ. Κ. Κούτα, για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τις καταλήψεις.

Μία παρατήρηση θέλω να κάνω μόνο. Ότι στα σχολεία δεν υπάρχει άσυλο, όπως τα Ανώτατα Ιδρύματα, όπως είπε ο κ. Δήμαρχος στη συγκέντρωση γονέων στο 1ο ΕΠΑΛ και σε συντεταγμένη πολιτεία μια πλειοψηφία δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις αντίθετες προς το νόμο. Οι μαθητές, και με ομόφωνη απόφαση, δε μπορούν να κλειδώσουν το σχολείο τους. Θα είναι το ίδιο σε μια παρέα πέντε ατόμων εκ των οποίων οι τρεις με ψηφοφορία να αποφασίσουν να δείρουν τους υπόλοιπους δύο. Αυτό είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;



Δεν υπάρχουν σχόλια: