Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Ο αγώνας άρχισε

Στην Ηλεκτρονική Έκδοση της τοπικής εφημερίδας «Πολιτική» (εδώ) υπάρχει άρθρο του κ. Χρήστου Ντούρου, πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Αχαρνών, επί δημαρχίας Σ. Στριφτού, και νυν υποψηφίου Δημάρχου Αχαρνών με την παράταξη «Αχαρνές Ευρωπαϊκή Πορεία».

Στο άρθρο του(εδώ), μεταξύ άλλων αναφέρει: «Φίλες και φίλοι, σε μια συνέντευξη που είχα παραχωρήσει πριν από έναν περίπου χρόνο στην εφημερίδα << Πολιτική>> ανέφερα χαρακτηριστικά την φράση: <<Δεν είναι ντροπή να αλλάζει κανείς. Ντροπή είναι να μένει ίδιος, όταν όλα γύρω σου αλλάζουν>> φράση που -αν δε κάνω λάθος- αποτελούσε και τίτλο της συνέντευξης αυτής.

Και στη συνέχεια του άρθρου αναφέρει: «Και τέλος, μια τοπική αυτοδιοίκηση που - επιτέλους - θα τολμήσει να εισάγει νέο ήθος. Μπορεί κάτι τέτοιο να χρειαστεί να το υπηρετήσει με διπλάσιες δυνάμεις και προσπάθεια. Είμαι όμως πεπεισμένος, ότι είναι το μόνο αντίδοτο και η μόνη λύση, απέναντι στην συνεχή φθορά, στον ξεπεσμό του θεσμού και -τελικά - στην μείωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Συγχωρήστε μου εδώ την παρένθεση, αλλά είμαι πια απόλυτα σίγουρος, ότι η ΑΕΠ, είναι μια τέτοια δύναμη».

Σίγουρα ο κόσμος αλλάζει, η πολιτική πρακτική αλλάζει. Στην πολιτική εμφανίζονται νέοι άνθρωποι με μηδενική συμμετοχή στα κοινά. Σε αυτούς κανείς δεν έχει καμία «πολιτική αστοχία» να προσάψει. Και δεν έχει σημείο αναφοράς να τους κρίνει πολιτικά.

Υπάρχουν και πολιτικοί με προϊστορία στα κοινά, με δράση, με πρακτικές. Όταν κάποιος κάνει πολιτική σίγουρα θα κάνει λάθη. Αξιολογείται με τα θετικά και τα αρνητικά πεπραγμένα. Μερικοί κάνουν αυτοκριτική. «Παίρνουν την πολιτική ευθύνη». Και συνεχίζουν την πολιτική τους παρουσία. Άλλοι υπόσχονται να κάνουν μια νέα αρχή. Δεν έχουν όμως εξηγήσει ποια ακριβώς ήταν τα λάθη τους, για ποιο λόγο τα έκαναν, γιατί στο μέλλον δε θα τα ξανακάνουν.

Ο κ. Ντούρος πιστεύει ότι γύρω του τα πράγματα άλλαξαν, ότι ο ίδιος άλλαξε. Δεν έχει δημόσια εξηγήσει ποια ήταν τα ενδεχόμενα λάθη του ως αντιδημάρχου, τα ενδεχόμενα λάθη του ως δημοτικού συμβούλου. Γράφει «μια τοπική αυτοδιοίκηση που - επιτέλους - θα τολμήσει να εισάγει νέο ήθος». Ποιο είναι το νέο ήθος, που δεν μπόρεσε να το εισάγει από κορυφαίες θέσεις που κατείχε στο Δήμο Αχαρνών. Είναι ένα ήθος που «ανακάλυψε» τώρα ή το επέβαλαν στελέχη της ηγετικής ομάδας της παράταξης «Αχαρνές Ευρωπαϊκή Πορεία»;

Ο κ. Ντούρος γράφει για συνεχή φθορά και ξεπεσμό του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε τι έχει ξεπέσει ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης και ποιοι φθείρουν το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ποιοι είναι εκείνοι που έφτασαν την τοπική αυτοδιοίκηση σε αυτό το σημείο και ποιες είναι οι ενέργειες και τα βήματα για την ανόρθωση του θεσμού;

Σχολιασμό για την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξής του είχα κάνει σε προηγούμενη ανάρτηση(εδώ). Περιμένουμε το πρόγραμμα, τη μέθοδο υλοποίησης και τα πρόσωπα που πλαισιώνουν την παράταξη.

Φαίνεται ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές ανοίγει το «παιχνίδι» για τις δημοτικές εκλογές.
Έσκασαν μύτη οι πρώτοι υποψήφιοι. Άλλοι ανακοίνωσαν δημόσια την πρόθεση τους να αποτελέσουν τα διάδοχα σχήματα για τη δημοτική αρχή, άλλοι κάνουν διερευνητικές προσπάθειες και πιθανόν άλλοι να οργανώνουν την ομάδα που θα προβάλλουν.

Το blog είναι στη διάθεσή τους να προβάλλουν τις απόψεις τους. Είναι και στη διάθεση εκείνων που θέλουν να αναπτύξουν ένα δημιουργικό διάλογο για τα προβλήματα του τόπου, με παρατηρήσεις, ανάδειξη προβλημάτων που απασχολούν τους δημότες και ίσως και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: